Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Trubičkový drôt pre zváranie bez ochrannej atmosféry plynu

Odporučte stránku svojím známym

Každý zvárač alebo domáci kutil určite pozná značku cenovo dostupných zariadení a zváračiek Parkside. Medzi výhody zváračiek značky Parkside určite patrí možnosťo zvárať s posuvom trubičkového drôtu bez nutnosti nosiť so sebou ťažkú plynovú fľašu. To všetko navyše za zázračnú cenu. Je však zváranie s trubičkovým drôtom naozaj všeliek?

Zváračka Parkside


Trubičkový zvárací drôt

Trubičkový drôt, plnená drôtová elektróda, plnený drôt, rúrkový drôt, dutinkový drôt, zvárací drôt bez plynu – to všetko sú ekvivalenty pre druh drôtu. Keď tieto názvy počujeme, ide buď o trubičkový drôt pre zváranie v ochrannej atmosfére (potrebujeme plynovú fľašu) alebo trubičkový drôt, ktorý má vlastnú ochranu a umožňuje zváranie bez ochrannej atmosféry plynu (fľašu netreba). Pri debate o zváračke Parkside máme na mysli práve druhý typ, čiže trubičkový zvárací drôt s vlastnou ochranou a ten je určený len na zváranie uhlíkových ocelí.

Zloženie zváracieho trubičkového drôtu s vlastnou ochranou

Trubičkový drôt je tvorený:

  • plášťom – t.j. páskou zvinutou do kruhového prierezu alebo tenkostennou trubičkou, a
  • vnútornou náplňou - čiže rutilová alebo bázická náplň alebo náplň s kovovým práškom. Rôznymi prímesami v náplni je možné potom získať rôzne vlastnosti zvarového kovu. Pri zváraní vzniká pri rozklade týchto prímesí ochranný plyn, ktorý chráni zvarový kúpeľ pred vplyvom atmosféry, takže odpadá potreba plynovej fľaše.

 Trubičkový drôt s vlastnou ochranou

Pri zváraní však neočakávajme žiadne zázraky. Na povrchu zvaru vzniká struska ako pri zváraní obaľovanou elektródou. Drôt má vysoký rozstrek, stabilita zváracieho oblúka je na slabej úrovni. Zváranie s trubičkovým drôtom však prináša aj určité výhody.

Výhody trubičkového drôtu s vlastnou ochranou

✓ Nevyžaduje vonkajší ochranný plyn – pri zváraní s trubičkovým drôtom je zvarový kúpeľ chránený rozkladom prímesí z náplne drôtu, preto netreba pridávať žiadny ďalší ochranný plyn prostredníctvom tlakových fliaš, čím odpadá aj potreba redukčného ventilu a prietokomeru.
✓ Pohodlné zváranie v outdoorovom prostredí - trubičkový drôt bol prioritne vyvinutý na zváranie vonku a jeho veľká pridaná hodnota je, že nemusíme nosiť zvárací plyn, ktorý by nám tak či tak mohol vietor vonku jednoducho odfúknuť.
✓ Zváranie v rôznych polohách – s rúrkovým drôtom sa dobre zvára vo všetkých zváracích polohách.

Prečo by sme sa vyhli používaniu trubičkového drôtu s vlastnou ochranou?

✕ Možný negatívny vplyv na zdravie - zváranie s rúrkovým drôtom môže byť zdraviu škodlivé, čo potvrdzuje aj to, že v  EÚ je použitie trubičkového drôtu v interiéri zakázané. Veľmi nepríjemná je tiež pomerne vysoká toxicita pri horení rutilového alebo metalického prachu, ktorý drôt ukrýva. Preto odporúčame tento drôt používať na voľnom priestranstve, v ideálnom prípade použiť poriadnu kuklu s filtroventiláciou. Pokiaľ na domáce použitie nechcete kupovať kuklu v hodnote 1000 € a viac, je na mieste si zabezpečiť aspoň kvaltiný respirátor s aktívnym uhlím, ktorý veľa škodlivín na seba naviaže.
✕ Nutnosť oklepávať strusku tiež k výhodám zrovna nepatrí. Treba však poznamenať, že pri zváraní obaľovanou elektródou (zváranie MMA) ide o podobný proces.
✕ Kvalita zvárania je neporovnateľne horšia oproti použitiu klasického plného zváracieho drôtu. Pri všetkých typoch zvárania môže dôjsť k neúplnému spojeniu materiálov, následkom čoho je praskanie zvarov. V prípade, že plyn zo zváracieho kúpeľa neunikne skôr než kov stvrdne, zvar môže ostať deravý a pórovitý. Sumár: horšia kvalita zvaru, množstvo guličiek, veľa rozstreku a škaredé zvary.
✕ Treba myslieť aj na to, že trubičkový drôt sa dá použiť len pri zdrojoch s možnosťou prepólovania a overiť, či takýto zdroj v dielni máme. Vhodná zváračka CO2 na zváranie trubičkovým dôrotom je napríklad aj náš Fanmig J5, pozor však na správne nastavenie.
✕ Zároveň niekoľko násobne vyššia cena za KG drôtu nerobí dobre peňaženke. Bežný plný drôt kúpite v priemere za 2 €/kg, tu je cena zvyčajne 7x vyššia. Ak by sme kúpili drôt plný 15 kg, cena je zvyčajne na úrovni 1,5 €/kg, čo tento rozdiel ešte zväčšuje. Možno by ste si povedali, že ušetríte za plyn. No ten je v porovnaní s cenou trubičkového drôtu zanedbateľná položka. Drôt bez nutnosti plynu má taktiež menšiu výťažnosť, keďže značnú časť jeho obsahu tvorí práve metalický, alebo rutilový prášok.
✕ K úsporám neprospieva ani vysoká spotreba zváracích špičiek horáka, pretože pri zváraní dochádza často k ich roztaveniu.

Aký trubičkový drôt teda vybrať?

Vzhľadom na vysokú cenu trubičkového drôtu sa výrobcovia predbiehajú vo výrobe menších balení, aby ich cena hneď neodrádzala spotrebiteľa. Čo sa týka kvality, poslúžia vám takmer rovnako dobre všetky trubičkové drôty z našej ponuky. Pre jasnejšiu predstavu sa nechajte inšpirovať článkom o našom teste troch trubičkových drôtov so zváračkou Parkside, ktorý vám tiež poslúži pri rozhodovaní.

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Pre Parkside, Gude, ...
Drôt trubičkový 0,8 mm GOLD E71 T-11 SHELF SHIELD MOST s vlastnou ochranou 0,45 kg
2,86 s DPH 2,38 bez DPH
Zvyčajne odosielame do 7 dní - na objednávku
Zvárací set zváračka Fanmig J5 MOST + horák so štartovacou sadou a RV
590,46 s DPH 492,05 bez DPH
Skladom >10 ks
Najbežnejší drôt na oceľ
Vhodný pre Parkside
Trubičkový drôt Tysweld T71GS 0,8 mm s vlastnou ochranou 1 kg
11,22 s DPH 9,35 bez DPH
Skladom >20 bal.
Trubičkový drôt 0,8 mm Coreshield 15A D200 ESAB 4,5 kg
91,37 s DPH 76,14 bez DPH
Skladom 5 ks