Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Čo je MIG a MAG (CO2) zváranie?

Odporučte stránku svojím známym

Zváracie metódy MIG a MAG (nie úplne správne známe ako CO-čka) sú v súčasnosti jedny z najrozšírenejších metód zvárania na svete. MIG/MAG zváračky tak získavajú veľkú obľubu v domácom aj priemyselnom použití.

Podľa definície ide v oboch prípadoch o „proces oblúkového zvárania, na základe ktorého vznikajú spojenia kovov za pomoci ich zahrievania elektrickým oblúkom, ktorý vzniká medzi plynulo podávaným zváracím drôtom a zvarencom“. Jednoducho povedané, zváračka plynulo posúva zvárací drôt cez zvárací horák a pomocou elektrického oblúka, ktorý vzniká pri kontakte drôtu so zvarencom, sa kov taví, následne tuhne a tvorí sa zvar.

Aký plyn pužiť pri MIG a MAG zváraní?

Ochranný plyn CO2 (oxid uhličitý) sa používa pri zváraní metódou MAG (Metal Active Gas). Preto by výraz CO2 zváranie mal byť používaný iba pre zváranie MAG. CO2 sa používa čistý alebo ako zmes CO2 a argónu (takzvaný corgoň: 82% argón a 18% CO2), predovšetkým na zváranie nereze. Výnimočne sa môžeme stretnúť aj s trojzložkovými zmesami s prímesou kyslíka.

Rozdiel medzi čistým CO2 a zmesou CO2 + argón je predovšetkým v ich vlastnostiach pri používaní, čomu musíme prispôsobiť výber redukčného ventilu. Oxid uhličitý sa pri rozpínaní významne ochladzuje, čo môže spôsobovať problémy so zamŕzaním a následne prietokom plynu. Preto je dobré používať redukčný ventil s ohrevom. Práve pridaním argónu tento problém eliminujeme a preto je obecne odporúčané používať práve zmes. Pravdou je, že pri používaní čistého CO2 je výsledný zvar menej pórovitý, ale jedná sa o minimálny rozdiel, ktorý pri bežnom a často aj profesionálnom zváraní nemá zásadný vplyv na kvalitu zvaru.

Rozdiel vo vlastnostiach plynov pri zváraní nie je pri bežnom zváraní zásadný, ale pri čistom CO2 je dôležité myslieť na redikčný ventil s ohrevom.
Rozdiel vo vlastnostiach plynov pri zváraní nie je pri bežnom zváraní zásadný, ale pri čistom CO2 je dôležité myslieť na redukčný ventil s ohrevom. 

Pri zváraní MIG (Metal Inert Gas) sa typicky používa argón a hélium, väčšinou na zváranie hliníka a ďalších neželezných kovov.

Prečo sa metódam MIG/MAG hovorí CO zváranie?

Ľudový, nie úplne správny, názov CO2, alebo CO zváranie sa používa práve kvôli metóde MAG, kde sa ako plyn môže využívať oxid uhličitý. Aj keď sa pri MIG zváraní oxid uhličitý nepoužíva, MIG/MAG zváračke sa často hovorí COčka. Pred tým, než sa začali používať rôzne zmesy bol CO2 najrozšírenejším plynom a napriek nepresnému pomenovaniu sa rozšíril názov aj na MIGové zváranie a používa sa dodnes. 

Aký je rozdiel medzi metódou MIG a MAG?

Dá sa povedať, že jediný rozdiel medzi zváraním MIG a MAG je v type ochranného plynu. Jeden aktívne zasahuje do zváracieho procesu (active = aktívny), druhý ho iba chráni (inert = nečinný). Detailnejšie vysvetľujeme rozdiel medzi MIG a MAG v článku Príprava na zváranie s CO2 zváračkou. Základy zvárania CO2.

zvaranie-mig-mag
Zváranie MIG MAG (CO2 zváranie)

Výhody zvárania MIG/MAG oproti iným metódam

Tieto metódy zvárania sú celosvetovo veľmi obľúbené pre veľmi kvalitné zvary, navyše pri nízkych nákladoch. MIG/MAG zváranie má nasledovné výhody:

  • schopnosť spájať rôzne druhy materiálov a hrúbok,
  • komponenty a príslušenstvo sú jednoducho dostupné a cenovo prístupné,
  • veľmi vysoká efektivita zvárania,
  • možnosť zvárať vo všetkých pozíciách, v polohe nad hlavou za pomoci špeciálnych trubičkových drôtov,
  • pekný vzhľad zvarovej húsenice,
  • menší prívod tepla v porovnaní s ostatnými metódami,
  • minimum odprskov a ostatkov strusky umožňujúcich rýchlo a jednoducho vyčistiť zvar (krásny čistý zvar po rýchlom očistení najmä pri pulznom zváraní),
  • je predurčené pre robotické aplikácie, automatizáciu a poloautomatické aplikácie.

Prečo používať metódu MIG/MAG

  • nižšie náklady na meter zvaru ako pri iných zváracích metódach,
  • nižšie náklady na prídavný materiál,
  • minimálne čistiace práce po zváraní.

Obmedzenie zvárania MIG MAG

MIG/MAG zváranie nie je vhodné pre exteriérové zváranie, kedy je veľký predpoklad, že ochranný plyn odfúkne vietor. Pre zváranie vonku je lepšie použiť zváranie obaľovanou elektródou MMA.

MIG/MAG zváračky pre hobby aj profesionálne využitie

Klasické MIG/MAG zváranie je stále jedna z najpoužívanejších zváracích metód využívaná vo väčšine firiem, ale aj u menších živnostníkov. Pre dosiahnutie optimálnych zvarov je dôležitý výber zváracieho zdroja, t.j. MIG/MAG zváračky, pre konkrétnu aplikáciu spolu s príslušenstvom a prídavným materiálom.

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Pulzná CO2 zváračka
Zvárací set zváračka Fanmig J5 Pulse MOST + horák so štartovacou sadou a RV
1 010,69 s DPH 842,25 bez DPH
Skladom 5 ks
Zvárací set zváračka Fanmig J5 MOST + horák so štartovacou sadou a RV
590,46 s DPH 492,05 bez DPH
Skladom >10 ks
Priezor 1/1/1/1
Pre kvalitnú ochranu !!
Voľba kutila
Zváracia kukla MOST Spectra čierna
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Štartovacia sada na MIG/MAG (CO2) horák M25 v kufríku
14,40 s DPH 12,00 bez DPH
Skladom >15 ks
Zváračské rukavice MOST TIGER veľkosť 10
9,49 s DPH 7,91 bez DPH
Skladom >100 ks