Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Trubičkový zvárací drôt pre zváračky Parkside

Odporučte stránku svojím známym

Trubičkový zvárací drôt s vlastnou ochranou používa mnoho domácich majstrov a kutilov. Takýto typ drôtu sa často ľudovo nazýva aj ako zvárací drôt bez plynu. Trubičkový drôt je veľmi obľúbený medzi  zváračmi najmä kvôli tomu, že nevyžaduje zváranie v ochrannej atmosfére plynov. Je omnoho jednoduchšie vynechať všetky starosti so zapojením, zháňaním a dopĺňaním fľaše s ochranným plynom a rovno zvárať. Trubičkový drôt má v sebe rutilový prášok, ktorý rovnako ako pri obaľovanej elektróde tvorí ochranný obal a v lepšom prípade by sa mal dať po zváraní odstrániť klepnutím kladivka. Výsledky zvárania trubičkovým drôtom a "poctivým" zváracím drôtom s ochrannou atmosférou sa však nedajú ani porovnávať. 

Aký je rozdiel medzi plneným trubičkovým drôtom s vlastnou ochranou a trubičkovým zváracím drôtom?

Trubičkové drôty s vlastným tienením (s vlastnou ochranou) nevyžadujú vonkajší ochranný plyn. Pri tomto type drôtu je zvárací kúpeľ ochránený - pri horení drôtu sa vytvára plyn. Práve vďaka tomu,  že drôt má svoj vlastný "ochranný štít" a nevyžaduje externú fľašu s plynom, je flexibilnejší, ľahko prenosný a vhodnejší pre vonkajšie aplikácie.

Trubičkový zvárací drôt

Výhody a nevýhody zvárania s trubičkovým drôtom bez plynu:

ideálne pre veterné podmienky a zváranie vonku,
 vhodný pre všetky zváracie polohy,
nie je potrebná externá fľaša s plynom,
 

✕ pri všetkých typoch zvárania môže dôjsť k neúplnému spojeniu materiálov, následkom čoho je praskanie zvarov,
častokrát dochádza k roztaveniu zváracej špičky horáka,
✕ ak plyn neunikne zo zváracieho kúpeľa skôr ako kov stvrdne, zvar môže ostať dieravý a pórovitý,
✕ množstvo guličiek, veľa rozstreku a škaredé zvary,
vyššia cena za 1 kg ako pri bežnom drôte.

Testovanie rúrkových drôtov

Trubičkové drôty najčastejšie nakupujú domáci kutilovia, ktorí používajú menšie a cenovo najdostupnejšie zváračky značiek Parkside, Asist, Einhelt, Telvin, Gorilla, Solution či Güde. Tieto značky sú bežne dostupné v supermarketoch. Aj pre to, sme ako testovaciu zváračku použili zariadenie Parkside PFDS 120 A2. Na test sme si vybrali 3 typy trubičkových drôtov, testovali sme dva naše najpredávanejšie trubičkové drôty a drôt, ktorý bol v balení s testovacou zváračkou Parkside.

Zváračka Parkside a trubičkový drôt

1. Trubičkový drôt Lidl E71T- GS Self Shielded Flux Cored Wire 0,9 mm s vlastnou ochranou 0,45 kg
Trubičkový zvárací drôt, ktorý je štandardne dodávaný spolu so zváračkou Parkside. Drôt prská, dymí, no realita je taká, že pri 4 mm materiále a pri plnom výkone prevarí 15 centimetrový zvar.

2. ;Trubičkový drôt GOLD E71 T-11 SELF SHIELD MOST 0,8 mm s vlastnou ochranou 0,45 kg
Rovnako ako v prvom prípade drôt prská a dymí a má rovnaké zváracie vlastnosti ako Lidle E71T. Ide o takmer totožný drôt, rozdiel je iba vo výrobcovi (MOST). 

3. Trubičkový drôt Tysweld T71GS 0,8 mm s vlastnou ochranou 1 kg
Drôt vyhovuje domácim kutilom a sú s ním spokojní. Práve preto sme od neho očakávali najviac (tiež možno preto, že má na obale veľký nápis Germany). V kombinácii so zváračkou Parkside však vôbec neprekvapil a jej výkon nezlepšil. Jediný rozdiel je ten, že je dodávaný v balení 1 kg.

Trubičkový zvárací drôt bez plynu Plnený trubičkový drôt bez plynu

Aký drôt vybrať do zváračky Parkside?

Výsledok? Aký trubičkový drôt je najlepšie si vybrať pre vašu zváračku Parkside? Kvalita zvaru drôtom nebola pozorovateľne ovplyvnená a je limitovaná zváračkou. My teda uprednostňujeme kvalitu zvárania a volíme zváranie s ochrannou atmosférou plynov. Odporúčame kvalitnejšie zváracie materiály a zariadenia, ktoré sú o niečo drahšie, no zvar je omnoho lepší, kvalitnejší a trvácnejší. Samozrejme domáci kutil nepotrebuje vysoko profesionálnu zváračku. Parkside postačuje na 2 mm plechy a pri maximálnom výkone dokáže spojiť maximálne 5 mm plechy. Ak očakávate viac a potrpíte si na kvalitu svojej práce, určite siahnite po inom riešení. 

Pri správnej voľbe vybavenia a prídavných materiálov dokážete dosiahnuť omnoho lepšie výsledky. Zvary sú trvácne, vyzerajú omnoho lepšie a hlavne sú funkčné a vydržia viac. Dobrou voľbou pre vás by mohol byť napríklad naša zváracia sada pre MIG/MAG so zváračkou Most J23.

zvar

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Pre Parkside, Gude, ...
Drôt trubičkový 0,8 mm GOLD E71 T-11 SHELF SHIELD MOST s vlastnou ochranou 0,45 kg
2,86 s DPH 2,38 bez DPH
Zvyčajne odosielame do 7 dní - na objednávku
Zvárací set zváračka Fanmig J5 MOST + horák so štartovacou sadou a RV
590,46 s DPH 492,05 bez DPH
Skladom >10 ks
Najbežnejší drôt na oceľ
Vhodný pre Parkside
Trubičkový drôt Tysweld T71GS 0,8 mm s vlastnou ochranou 1 kg
11,22 s DPH 9,35 bez DPH
Skladom >20 bal.
Trubičkový drôt 0,8 mm Coreshield 15A D200 ESAB 4,5 kg
91,37 s DPH 76,14 bez DPH
Skladom 5 ks