Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Sušička elektród - praktický pomocík pre kvalitné zvary

Odporučte stránku svojím známym

Pri zváraní obaľovanou elektródou je okrem voľby elektródy dôležitý aj jej stav. Konkrétne miera vlhkosti má zasadný vplyv na zváranie a kvalitu zvaru. Ak ste pri zváraní svedkami praskania, veľkého rozstreku a zhoršenia vlastností oblúka je pravdepodobné, že používate navlhnuté elektródy. Výsledný zvar je pórovitý, s trhlinami a v priemyselnej výrobe nebude spĺňať normy. Ako riešenie priamo sa priamo ponúka sušička elektród, poďme sa na problém s navlhnutými elektródami pozrieť bližšie.

Obaľované elektródy pre zváranie MMA

Aké škody môžu spôsobiť navlhnuté elektródy a prečo je dobré ich sušiť?

Navlhnuté zváracie elektródy nie je dobré používať, pretože sa vám s nimi bude zle zvárať a nezískate dobrý zvar. Nevysušenou elektródou sa horšie zapaľuje oblúk a znižuje jej funkčnosť. Vlhkosť, ktorú elektróda (hlavne s nízkym obsahom vodíka) absorbuje z okolia, sa následne prenáša pri zváraní do zvarového kovu a v závislosti od množstva vlhkosti môže zapríčiniť:

  • vnútornú pórovitosť – je možné ju zistiť iba röntgenovou kontrolou alebo deštruktívnym testovaním,
  • viditeľnú vonkajšiu pórovitosť,
  • praskliny zvaru,
  • studené trhliny (vodíkom indukované trhliny),
  • nadmernú tekutosť trosky,
  • ťažké odstránenie trosky,
  • drsný zvarový povrch,
  • zlý vzhľad zvaru.

Ako zabezpečiť suché elektródy pre zváranie?

  1. Elektródy správne skladujte – v suchu a pri čím nižšej vzdušnej vlhkosti. Zváracie elektródy pohlcujú vlhkosť. Pozor by sme si mali dať predovšetkým v priestoroch so zvýšenou vzdušnou vlhkosťou, na kontakt s vodou, dažďom, alebo snehom. Aj keď niektoré typy eletród nie sú na vlhkosť zásadne náchylné, pri iných spôsobujú zásadné narušenie zváracieho procesu, ktorého výsledkom je nekvalitný, až nepoužiteľný zvar. 
  2. Pred použitím elektródy vysušte v sušičke elektród - týka sa to najmä elektród s nízkym obsahom vodíka, čo sú hlavne bázické elektródy. Elektródy poškodené vlhkosťou nebudú tvoriť kvalitné zvary, vedú k praskaniu, trhlinám a pórovitosti zvarov. Na internete nájdete návody na domáce sušičky, ktoré tiež splnia funkciu, ale samozrejme sa nevyrovnajú profesionálnym sušičkám na elektródy navrhnutým pre optimálne sušenie. Profi sušičky majú na rozdiel od domácich presnú reguláciu teploty a ohrevu, podstatne nižšiu spotrebu a za ich výzor sa v dieľni hanbiť nebudete ;).
  3. Po vysušení elektród v sušičke ich uložte do špeciálnej termosky na elektródy, aby ste zabránili opätovnému nasiaknutiu vlhkosti do elektród. Pri opakovanom sušení totiž elektródy degradujú, preto je lepšie elektródy správne skladovať a znehodnoteniu predchádzať.

Sušičky na zváracie obaľované elektródy

Ktoré elektródy sú citlivé na vlhko a treba ich pred zváraním sušiť?

Sú to jednoznačne bázické elektródy. Bázický obal je na vlhkosť veľmi citlivý, rýchlo ju nasaje. Správnym vysušením bázických elektród (napr. 7018) v nich znížite obsah difúzneho vodíka na nízku mieru, v medziach ktorej má vodík dobrý vplyv na rázovú húževnatosť pri nízkych teplotách a v porovnaní s ostatnými typmi obalov redukuje riziko studených trhlín a prasklín.

Rutilový obal je na vlhkosť relatívne necitlivý. Rutilové elektródy potrebujú pre stabilné horenie oblúka prítomnosť určitej vlhkosti, preto ich pri bežnom použití netreba sušiť. Ak by navlhli vodou, snehom,.., môžu sa presušiť pri teplote cca 120 °C 1 hodinu.

Celulózové obaly potrebujú pre zapálenie oblúka a jeho pokojné horenie tiež určitú vlhkosť, preto sa pred zváraním nesušia. V prípade kontaktu s veľmi vysokou vlhkosťou, je možné ich presušiť pri nízkych teplotách.

Elektródy balené vákuovo alebo v hermetických plechových dózach netreba pred zváraním sušiť, v neotvorenom obale nenavlhnú. Po otvorení a vystavení atmosfére samozrejme natiahnu do seba vlhkosť a treba ich vysušiť, aby obnovili schopnosť vytvárať kvalitné zvary.

Ako sušiť zváracie elektródy a na čo si dať pri sušení pozor?

Ideálne je použiť sušičky na elektródy. Sú konštruované presne na tento účel, umožňujú kontrolované nastavenie teploty a reguláciu ohrevu. 

Pravidlá sušenia elektród:
  • elektródy pred sušením vyberte z obalu,
  • pri sušení sa riaďte informáciou na štítku alebo na obale od výrobcu. Dodržiavajte:
    • predpísaný čas sušenia – dhší čas sušenia môže viesť k poškodeniu elektród. Niekoľko hodín sušenia pri nižšej teplote sa nevyrovná teplote uvedenej v špecifikácii.
    • predpísané teploty sušenia – rovnako vyššia teplota môže poškodiť elektródu
    • správne rozmiestnenie elektród v sušičke – elektródy rozvnomerne rozložte v sušičke, aby každá elektróda dosiahla potrebnú teplotu sušenia
  • elektródy, ktoré boli vystavené vzduchu menej ako 1 týždeň bez priameho kontaktu s vodou stačí sušiť pri predpísanej teplote,
  • elektródy, ktoré boli v priamom kontakte s vodou, alebo boli vystavené vysokej vzdušnej vlhkosti, treba predsušiť pri nižšej teplote (80 - 105°C) a následne sušiť pri predpísanej vyššej teplote.

Ako sušiť veľmi mokré elektródy?

Pri namočení elektródy do vody alebo zmoknutí je treba ich vysušiť rýchlo, kľudne najskôr uterákom a potom ich dať do sušičky na elektródy. Po vysušení takýchto elektród je najlepšie ich rýchlo použiť. Opakované vystavenie vlhkosti spôsobuje degradáciu elektródy, preto prevencia je kľúčom ku kvalite.

Môže sa elektróda poškodiť pri častom sušení?

Väčšina elektród má limitovaný počet presušení a pri opakovanom sušení degradujú. Elektródy sušte maximálne 2-3 x, viacnásobné sušenie zvyšuje možnosť oxidácie zliatin v obale, čo vedie k nežiadúcim nižším ťahovým alebo rázovým vlastnostiam.

Rozdielne požiadavky na kvalitu elektród

Pri zváraní elektródami doma v garáži spravidla nepotrebujete dosahovať tak vysokých štandardov zvárania ako pri profesionálnom zváraní vo výrobe. Preto aj mierne navlhnutá elektróda je pre domáce použitie ešte použiteľná, pričom v priemyselnom odvetví už putuje priamo do koša.

Profesionálne zváranie obaľovanou elektródou vysušenou v sušičke elektród

Kedy nemá zmysel elektródu sušiť a treba ju vyhodiť?

Elektródu nezachraňujte presúšaním, ak:

  • obal elektródy je príliš krehký, začína vločkovatieť a lámať sa,
  • pri zváraní pozorujete jasný rozdiel v množstve rozstreku a pórovitosti a oblúk je slabý a správa sa zvláštne,
  • ak došlo k zmene farby obalu počas skladovania,
  • skončila max. doba skladovania.

Na vlhké elektródy pozor

Dúfame, že už poznáte dôležitosť používania suchých elektród a vďaka sušeniu v sušičkách sme pomohli predísť zbytočným chybám a nepodarkom pri zváraní (nezdary spôsobené inými faktormi nepočítame :)). Sušenie v sušičkách na elektródy má zmysel najmä v dielňach a vo výrobe, kde potrebujete mať po ruke kvalitne vysušené elektródy a vďaka nim vytvárať solídne zvary. Elektródy sušte vtedy, keď ich potrebujete, správne uskladnite v termoske a zbytočne nepresúšajte.

Základné pojmy v súvislosti so zváraním obaľovanými elektródami objasňujeme v článkoch  "Obaľované elektródy - Bázické vs Rutilové" a "Základy elektródového zvárania". Sú síce určené pre nováčikov, ale možno aj profesionálny zvárač v nich nájde informácie, ktoré mu doplnia vedomosti.

váš tím Solík

Sušička elektród - ako vysušiť elektródy pre kvalitné zvary


Súvisiace produkty
Sušička elektród Fandry 20 MOST
679,17 s DPH 565,97 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Sušička elektród Fandry 50 MOST
920,27 s DPH 766,89 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Termoska na elektródy Fanterm 5T MOST
92,20 s DPH 76,83 bez DPH
Na objednávku - ks
Termoska na elektródy Fanterm 10T MOST
107,10 s DPH 89,25 bez DPH
Zvyčajne odosielame do 7 dní - na objednávku
Termoska na elektródy modrá Most
12,90 s DPH 10,75 bez DPH
Skladom 4 ks
Bázická elektróda 7018 Premium 3,2 mm x 450 mm Most 5,4 kg
29,16 s DPH 24,30 bez DPH
Skladom 4 bal.
Bázická elektróda OK 48.00 1,6 mm x 300 mm ESAB 1,6 kg
26,96 s DPH 22,46 bez DPH
Na objednávku - ks