Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Základy elektródového zvárania

Odporučte stránku svojím známym

Zváranie obalovanou elektródou je jedna z najpoužívanejších metód zvárania, ktorá je dostupná pre všetky typy zváračov. Či sa jedná o hobby zvárača, ktorý si potrebuje raz za mesiac zavariť plot, živnostníka, ktorý sa zváraním živí a potrebuje kvalitnú MMA zváračku, až po veľké firmy, ktoré potrebujú ľahké a kvalitné stroje do terénu. 

elektrodove-zvaranie-Solik

Ako funguje elektródové zváranie

Pri tomto zváracom procese sa vytvára elektrický oblúk medzi obaľovanou elektródou a zváranými kusmi, pričom sa spájajú zvárané kusy a obaľovaná elektróda sa odtavuje. Podľa toho, aký materiál sa ide zvárať, zvolí sa aj typ elektródy (rovnakého materiálu ako zvárané kusy) a po roztavení zváraných kusov a odtavení elektródy sa tieto materiály spoja a vzniká pevný zvar.

Elektróda má bázický, rutilový alebo celulózový ochranný obal. Počas zvárania metódou MMA sa tento obal odtavuje a chráni elektrický oblúk pred okolitou atmosférou. Preto je zvar úplne ochránený pred okolitým prostredím, ktoré by mohlo spôsobovať nekvalitný zvar. Struska, ktorá sa vytvorí okolo novo vytvoreného zvaru tak isto chráni kvalitu zvaru pred okolitou atmosférou aj priamo pri chladnutí. Táto struska sa potom samozrejme odstráni.

zvaranie-elektrodou-mma


Čo potrebujeme pri zváraní elektródou?

Nato aby sme mohli zvárať elektródovou zváračkou nám stačí mať:

Veľmi obľúbené je teda aj kvôli tomu, že vďaka ochrannému obalu elektródy nepotrebujete pri zváraní žiadny ochranný plyn a teda ani plynovú fľašu. Všetko potrebné príslušenstvo dokážete jednoducho presúvať či už medzi pracoviskami alebo v ťažko dostupných miestach. Možné je tiež zvárať na predlžovákoch alebo elektrocentrálach. Pri špeciálnych prípadoch existujú tzv. závracie agragáty, ktoré kombinujú samotný zvárací zdroj a elektrocentrálu. Najnovšie sa však dá zvárať aj bez pripojenia do siete pomocou najmodernejších technológií invertorom Accu-ready LORCH MicorStick.

Zváranie aj pre úplných začiatočníkov

Zváranie elektródou je vhodné teda pre všetky typy zváračou od úplnych začiatočníkov po najväčších profesionálov. Používajú sa na väčšinu zváracích aplikácií najčastejšie však, vďaka svojej spratnosti a jednoduchej mobilite, pri aplikáciách v teréne. Tam sa totižto s robustnejšími MIG (CO2) zváračkami dostanete len veľmi ťažko alebo pomocou špeciálnych aplikácii.


Súvisiace produkty
Nový hlavový kríž IsoFit
DIN 2.5 v svetlom stave
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx 2.5 čierna
od 484,01 s DPH 403,34 bez DPH
Skladom 3 ks
Zváračka MicorStick 160 BasicPlus Lorch
847,62 s DPH 706,35 bez DPH
Skladom 2 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST Spectra terminator
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Bázická elektróda 7018 Premium 2,5 mm x 350 mm Most 4 kg
17,57 s DPH 14,64 bez DPH
Skladom >25 bal.
Bázická elektróda OK 48.00 1,6 mm x 300 mm ESAB 1,6 kg
26,96 s DPH 22,46 bez DPH
Na objednávku - ks
Bázická elektróda 7018 2,5 mm x 300 mm Most 2,5 kg
7,74 s DPH 6,45 bez DPH
Skladom >25 bal.