Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Obaľované elektródy - Bázické vs Rutilové

Odporučte stránku svojím známym

Bežné obaľované zváracie elektródy slúžia na zapálenie elektrického oblúka a súčasne aj ako prídavný materiál. Tieto elektródy sú zložené z tzv. jadra (kovová tyč) a pokryté ochranným obalom tvoreným z minerálnych alebo organických materiálov. Najbežnejšími a najpoužívanejšími typmi elektród sú bázické a rutilové elektródy.

Elektródy MMA

Rozdiel medzi bázickými a rutilovými elektródami

Bázické elektródy vytvárajú odolnejšie zvary voči prasknutiu a taktiež môžeme zvárať vo všetkých polohách - aj zdola nahor. V praxi sa preto používajú viac. Oproti tomu sa rutilové elektródy ľahšie zapaľujú, a majú ľahšie odstrániteľnú trusku. Rutilové elektródy si preto často vyberajú domáci zvárači. Avšak o niečo horšie zapaľovanie vám bude robiť vrásky iba niekoľko prvý elektród a čoskoro to prekonáte. Historicky je rozdiel tiež v tom, že na trafo zváračku sú vhodné iba rutilové elektródy, na invertor môžeme použiť oboje. 

Porovnanie bázických a rutilových elektród
Základné rozdiely medzi rutilovými a bazickými elektródami

Rutilové elektródy

Rutilové elektródy sa vyznačujú veľmi dobrým zapaľovaním oblúka a je možné s nimi zvárať v rôznych zváracích polohách. Sú ideálne na zváranie krátkych zvarov či bodovanie. Struska, ktorá sa vytvára pri zváraní, je jednoducho odstrániteľná. Tieto elektródy nie sú vhodné na zváranie hrubých plechov, kotlov a podobne, kvôli menšiemu prievaru. Naopak na tenké plechy sú tieto elektródy vhodnejšie ako iné typy. Sú teda veľmi dobré pre domácich kutilov, ktorí občasne varia bránku, ploty, tenšie plechy a podobne. Používajú sa aj v priemysle kde sa nezvárajú ťažké a hrubé konštrukcie ale tenšie plechy prípadne na bodovanie a krátke zvary. Sú vhodné pre zváracie transformátorové zdroje (trafo), ktoré fungujú na princípe striedavého prúdu.

Rutilové elektródy OMNIA 46 Lincoln Electric

Vlastnosti rutilových elektród

  • hustá a bohatá struska,
  • stredný prievar a jednoduchá penetrácia,
  • stabilný elektrický oblúk,
  • malá odolnosť voči praskaniu za tepla,
  • veľmi univerzálne.

 Druhy rutilových elektród

  • ESAB OK 46.00,
  • ESAB ER 117,
  • LINCOLN ELECTRIC OMNIA 46 a iné.

Bázické elektródy

Zvary, ktoré vznikajú po zavarení bázickou elektródou obsahujú nízky obsah vodíka, čo zabezpečuje vyššiu húževnatosť a teda znížené riziko trhlín za studena aj za tepla oproti rutilovým a iným elektródam. Sú extrémne vhodné na používanie v polohe zvárania zdola nahor, no sú vhodné samozrejme aj na ostatné polohy zvárania. Oproti rutilovým elektródam je struska, ktorá vzniká pri zváraní, ťažšie odstrániteľná, no stále to nie je žiadny problém. Tento typ elektród je vhodný na všetky ťažké práce, hrubšie materiály, lodenice a podobné ťažké zváračské aplikácie. Vhodné sú pre nové technológie invertorov alebo usmernený transformátor.

Bázické elektródy OK 48.00 ESAB

Vlastnosti bázických elektród

  • nízky obsah vodíka,
  • dobrá odolnosť voči praskaniu za studena,
  • vysoká nasiakavosť,
  • neobsahuje organickú zložku vo svojom chemickom zložení,
  • stredná penetrácia a dobré mechanické vlastnosti.

 Druhy bázických elektród

  • ESAB OK 48.00,
  • ESAB EB 121,
  • LINCOLN ELECTRIC BASO 49.

Výber elektródy podľa použitia

Výber medzi rutilovými a bázickými elektródami teda závisí od aktuálnej aplikácie, ktorú potrebujete riešiť. Ak máte staré trafo stroje a nechystáte sa zvárať hrubé konštrukcie, rutilová elektróda kvôli výbornému zapaľovaniu oblúka, jednoduchom odstránení strusky či jednoduchšiemu uskladneniu je pre vás jasná voľba. Ak však idete do niečoho hrubšieho a používate moderné invertorové zdroje budú pre vás pravdepodobne vhodnejšie bázické elektródy. Rozhodnutie je teda na vás. Od nás si môžete nechať len poradiť.

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Bázická elektróda OK 48.00 1,6 mm x 300 mm ESAB 1,6 kg
29,80 s DPH 24,83 bez DPH
Skladom >15 ks
Dopredaj zásob
Bázická elektróda BASO 49 3,2 mm x 450 mm Lincoln Electric 5,2 kg
20,79 s DPH 17,33 bez DPH
Skladom 3 bal.
Rutilová elektróda OK 46.00 3,2 mm x 300 mm ESAB 5,5 kg
48,31 s DPH 40,26 bez DPH
Skladom >20 bal.
Rutilová elektróda OMNIA 46 2,5 mm x 350 mm Lincoln Electric 4,8 kg
38,42 s DPH 32,02 bez DPH
Skladom 2 bal.
Bázická elektróda E-B 121 2,5 mm x 350 mm ESAB 4,3 kg
38,29 s DPH 31,91 bez DPH
Skladom >40 bal.