Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Respirátor FFP2 umožňuje COVID-19 pozitívnym ísť na nákup a pohreb

Odporučte stránku svojím známym
Publikované 23.12.2021
 
Pozitívne testovaní na COVID-19 môžu ísť s respirátorom FFP2 bez ventilu na nákup a na pohreb aj keď sú v karanténe. Za akých podmienok a čo musia dodržiavať? Ako si vybrať vhodný certifikovaný respirátor?
 
Nákup s respirátorom FFP2 bez ventilu
Pozitívne testovaní môžu ísť na nákup s respirátorom FFP2 bez ventilu (zdroj: pexels.com)

Mám pozitívny test na COVID-19. Kam môžem ísť a čo musím dodržiavať?

Podľa vyhlášky úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) z 22. 12. 2020 môže osoba pozitívne testovaná na COVID-19 opustiť miesto svojej izolácie v rozsahu času, ktorý potrebuje na:

  • nevyhnutné poskytnutie zdravotnej starostlivosti osobe pozitívnej na ochorenie,
  • odber vzorky biologického materiálu osobe pozitívnej na ochorenie v súvislosti s diagnostikou ochorenia COVID-19,
  • nákup na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, ak ho osoba pozitívna na ochorenie nevie zabezpečiť pomocou inej osoby. Pri nákupe je nutné mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 a dodržiavať hygienu rúk,
  • účasť na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, ak osoba v izolácii nemá žiadne klinické príznaky ochorenia. Počas účasti na pohrebe je osoba povinná dodržiavať odstup najmenej 2 metre od účastníkov obradu, musí mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 a dodržiavať hygienu rúk.

Postačuje respirátor FFP2, aby som nikoho nenakazil?

Pri dôslednom dodržaní základných pravidiel ochrany sa šírenie nákazy zo strany nakazeného sa stáva málo pravdepodobné napriek pozitívnemu testu na COVID-19. Pre zabránenie šírenia koronavírusu a ochorenia COVID-19 je nutné:

  • dodržať dostatočný odstup od okolitých ľudí (2 metre),
  • vykonávať hygienu rúk (umývanie mydlom, dezinfekcia),
  • minimalizovať čas strávený v obchode a
  • mať správne nasadený respirátor s ochrannou triedou FFP2 bez výdychového ventilu.

Respirátor FFP2 zachytí min. 94 % škodlivých častíc (prach, kvapaliny, aerosóly, vrátane koronavírusu v slinách a hlienoch) pomocou filtračného média, z ktorého je respirátor vyrobený. Napriek tomu, že respirátor nezachytí úplne všetky potencionálne škodlivé častice, spolu s ostatnými odporúčaniami je možnosť prenosu vírusu na iného človeka nízka.

Prečo musí byť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu?

Do obchodu alebo na pohreb je u pozitívnych osôb nutné nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu. Cez výdychový ventil by osoba pozitívne testovaná na COVID-19 mohla šíriť vírus pri rozprávaní, kýchnutí alebo kašľaní ďalej do okolia a nakaziť ostatných. Rozptylu koronavírusu od pozitívneho človeka cez ventil v podstate nič nebráni. Navyše do 13.4.2021 respirátor FFP2 s výdychovým ventilom alebo respirátor FFP3 nebolo možné predávať širokej verejnosti, ale iba osobám definovaným v zákone č. 69/2020 Z. z, čiže zdravotníkom, orgánom štátnej správy a podobne. Toto nariadenie viac nie je platné a dovoľuje respirátory FFP2 aj FFP3 zakúpiť komukoľvek!

Respirátor bez výdychového ventilu vytvára obojsmernú bariéru:

  • chráni dýchacie cesty nositeľa respirátora pri vdychovaní vzduchu z okolia do dýchacích ciest a
  • zároveň chráni aj okolie tým, že zachytáva a bráni rozptylu infekčných kvapôčok od pozitívne testovanej osoby.

Ako správne nasadiť respirátor FFP2, aby sa zamedzilo šíreniu koronavírusu

Okrem ochrannej triedy FFP2 treba zabezpečiť dôkladné utesnenie respirátora na tvár tak, aby vdychovaný/vydychovaný vzduch čo najmenej prenikal medzi tvárou a okrajmi respirátora a aby v čo najvyššej miere prešiel filtrom respirátora. Slabím doliehaním respirátora vznikajú medzery medzi tvárou a respirátorom, kadiaľ prúdi nefiltrovaný vzduch do/z respirátora. Zle nasadený respirátor tak zvyšuje riziko šírenia koronavírusu a ochorenia COVID-19. Pre utesnenie slúžia nosové spony, ktoré sú súčasťou respirátora a gumičky okolo uší alebo hlavy, pri ktorých treba dbať na optimálne utiahnutie.

Ktorý FFP2 respirátor je vhodný pre pozitívneho na COVID-19?

Na respirátore alebo na obale musí byť zreteľne uvedená filtračná trieda. V zmysle vyhlášky hlavného hygienka musí ísť o triedu FFP2. Zároveň respirátor pre pozitívne testovaných na COVID-19 nemôže mať výdychový ventil, ani vpredu, ani naboku. Respirátor musí tiež spĺňať prísušnú normu (EN 149:2001) a musí ju mať uvedenú na respirátore alebo obale.

Respirátor FFP2 bez výdychového ventilu 3M 9320
Respirátor FFP2 bez výdychového ventilu vhodný pre pozitívne testovaných na COVID-19

Kde kúpiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu?

Ak ste pozitívny na ochorenie COVID-19 a potrebujete si ísť nakúpiť potraviny, drogériu alebo ísť na pohreb budete potrebovať respirátory FFP2 bez výdychového ventilu. Predávajú sa aj respirátory FFP2 a FFP3 s výdychovým ventilom - tie je však potrebné minimálne prekryť rúškom, aby sme zamedzili šíreniu vírusu cez výdychový ventil - určite si  pozrite ponuku nášho e-shopu. Nájdete v ňom aj značkové certifikované FFP2 respirátory bez výdychového ventilu.
 

váš Tím Solík

Respirátorom sa podrobnejšie venujeme aj v článkoch:


Súvisiace produkty
FFP2
Perfektná tesnosť
Filtračný respirátor 3M™ Aura™ 9320+ NR D FFP2
1,58 s DPH 1,31 bez DPH
Skladom >500 ks
2. generácia respirátora
FFP2 - na viac použití
Samosterilizačná vrstva
2ks v balení
Samosterilizačný respirátor s nanovláknom Respilon Virus Killer RespiPro veľkosť M 2ks
14,69 s DPH 12,24 bez DPH
Na objednávku - bal.
Dezinfekčný gél DENTAL 50 ml
4,16 s DPH 3,47 bez DPH
Nedostupné
FFP2
3 ks v balení
Respirátor FFP2 Respilon RespiPro Carbon veľkosť L 3ks
12,36 s DPH 10,30 bez DPH
Skladom >5 bal