Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Vysokovýkonné TIG horáky ARC T - vyšší výkon pri rovnakej veľkosti

Odporučte stránku svojím známym

Zváracie horáky ARC série T sú radou vysokovýkonných horákov, ktorých výkon je mnohonásobne vyšší, a to aj pri zachovaní rovnakého (alebo menšieho) rozmeru rukoväte. TIG zváracie horáky ARC T sú vhodné pre najnáročnejšie výroby, ťažký priemysel a aj pre každodenné zváranie v dielni.

Aké TIG horáky ponúka séria ARC T ?

Séria ARC T ponúka zváracie horáky TIG s chladením kvapalinou aj plynom: 

Maximálny zvárací prúd TIG horáka určuje pre aké podmienky a aplikáciu je daný zvárací horák vhodný. Vysokovýkonné horáky ARC T majú rozsah maximálneho zváracieho prúdu od 190A do 550A s možným priemerom wolfrámovej elektródy od 1,6 mm až do 6,4mm.

Okrem max. prúdu je dôležitým parametrom aj zaťažovateľ horáka a zváračky. Dovolený zaťažovateľ horáka (DZ) určuje ako dlho je možné pracovať pri konkrétnych parametroch zváracieho prúdu. Pri jeho nedodržaní môže dôjsť k prehriatiu a poškodeniu horáka. TIG horáky s chladením kvapalinou majú 100% zaťažovateľ, horáky s plynovým chladením majú zaťažovateľ zväčša 35%.  
 
 Je tiež možné zaobstarať si prevedenie horáka v dĺžke 4m alebo 8m.

vysokovykonne-arc-tig-horaky
Vysokovýkonné zváracie TIG horák ARC T

TIG horáky ARC T nabité technológiami

Vďaka inovatívnemu dizajnu, ergonómii a vyspelým vlastnostiam použitých materiálov je séria ARC T veľkým pokrokom oproti najviac predávaným veľkým horákom 17/18/26 a umožňuje zníženie hmotnosti a veľkosti. Horáky ARC T využívajú radu nových patentovaných technológií. Vyšší výkon horákov výrobcovia docielili aj vďaka novým technológiám v horáku (napríklad HZI, BI-FLOW, Force COOLING a TRS).  

Technológia HZI (Heat Zone Isolation - izolácia tepelnej zóny) zabezpečuje, že teplo je prenášané z keramickej hubice a izolované vďaka vzduchovým kapsuliam v tele horáka. TIG horák je chladnejší a jeho výkon k pomeru jeho hmotnosti je vyšší.

arc-t-hzi-technologia-heat-zone-isolation-izolacia-tepelnej-zony
Vzduchové kapsuly v tele horáka (technológia HZI - izolácia tepelnej zóny)

TIG Horáky ARC T majú zároveň vysokokapacitné chladiace komory, ktoré odstraňujú prebytočné teplo a zabezpečujú dvojitý prietok (BI-FLOW). Výsledkom je viacnásobne vyšší výkon, a to aj pri menšej veľkosti horáka.

arc-t-technologia-bi-flow-dvojity-prietok
Vysokokapacitné chladiace komory (technológia BI-FLOW - dvojitý prietok)

Ďalšou technológiou, ktorá zvyšuje a predlžuje životnosť spotrebných dielov sa nazýva Force Cooling (nútené chladenie). Intenzívne teplo často spôsobuje prehrievanie náhradných dielov horáka - materiál klieštiny môže zmäknúť, a jej schopnosť prenosu prúdu je nižšia. Môže dôjsť dokonca aj ku jej skrúteniu a spojeniu s volfrámovou elektródou. Horáky ARC T majú vysoko účinnú sústavu priechodov a komôr, ktoré nútene ochladzujú klieštiny. Klieština fungujúca v chladnejšom prostredí má lepšie vodivé vlastnosti, perfektne vedie HF a tým viacnásobne predlžuje životnosť spotrebných dielov horáka.

arct-t-technologia-force-cooling-nutene-chladenie
Sústava priechodov a komôr pre lepšie chladenie klieštiny (technológia FORCE COOLING - nútené chladenie)

Volfrámové elektródy sú spotrebným dielom, ktorý si pýta opakujúcu sa pozornosť. Nastavenie správnej dĺžky a nabrúsenie elektródy môže stáť zvárača cenný čas. Horáky ARC T prichádzajú s úchytovým systémom volfrámových elektród, ktorý zabezpečuje bezproblémové nastavenie dĺžky elektródy otočením krytu o 180°. Vďaka tejto technológii, ktorá sa nazýva TRS (Tungsten Release System – uvoľnenie volfrámovej elektródy), je možné rýchle a jednoduché predĺženie dĺžky elektródy bez nutnosti demontáže iného spotrebného dielu.

arc-t-technologia-trs-tungsten-release-uvolnenie-volframovej-elektrody
Úchytový systém volfrámovej elektródy (TRS technológia - uvoľnenie volf. elektródy)

Maximálny prúd, zaťažovateľ a porovnanie výkonu ARC horákov s veľkými horákmi 17/18/26

Aby sme zistili, prečo sú ARC T horáky výnimočné, ich vlastnosti si porovnáme s tradičnými horákmi TIG, ktoré sme popísali v blogu Ako si vybrať TIG zvárací horák - základné typy, rozdelenie a ich výkon.

Zvárací horák ARC T2 - má rovnakú veľkosť ako horák #17, no vyšší výkon ako #26. Vďaka použitým technológiám a vlastnostiam spotrebného materiálu ide o spoľahlivý plynom chladený horák pre každodenné využitie v priemysle. Pri zaťažovateli 35% je jeho max. zvárací prúd 190A DC / 135A AC. Pri prevedení s flexibilným krkom 180A DC / 125A AC.

/tig-horak-arc-t2-vysokovykonny-plynom-chladeny 
Vysokovýkonný TIG horák ARC T2 chladený plynom

Zvárací horák ARC T3 - má rovnakú veľkosť ako horák #26, no o 35% vyšší výkon ako #26. Je to zároveň najvýkonnejší plynom chladený horák a je vhodný aj pre režim AC/DC, pri ktorom sa bežne odporúča využitie kvapalinou chladeného horáka. Pri zaťažovateli 35% je jeho max. zvárací prúd 240A DC/ 170A AC vo flexibilnej verzii 220A DC/ 155A AC. 

Zvárací horák ARC T3W – T3W je v podstate verzia horáka ARC T3 s chladením kvapalinou, jeho parametre sú však odlišné. Je menší ako horák #17, no má vyšší výkon ako #18. Pri zaťažovateli 100% dosahuje max. prúd 400A DC/  280A AC. Je vhodný pre väčšinu priemyselných aplikácií a typov zváraných materiálov. To z neho robí veľmi obľúbený a univerzálny horák s vysokým výkonom.

tig-horak-arc-t3w-vysokovykonny-kvapalinou-chladeny
Vysokovýkonný TIG horák ARC T3W chladený kvapalinou

Zvárací horák ARC T4W – je o niečo menší ako #18, no s o 25% vyšším výkonom. Pri zaťažovateli 100% dosahuje max. prúd 450A DC / 315A AC . Ide o vysokovýkonný kvapalinou chladený horák vhodný pre zváranie v režime AC/DC.

tig-horak-arc-t4w-vysokovykonny-kvapalinou-chladeny
Vysokovýkonný TIG horák ARC T4W chladený kvapalinou 

Zvárací horák ARC T5W – je rovnako veľký ako horák #18, no má o 35% vyšší výkon. So zaťažovateľom 100% má max. prúd 550A DC / 385A AC. Je to najvýkonnejší TIG horák aj pre tie najnáročnejšie výroby s chladením kvapalinou.

Výhody využitia vysokovýkonných ARC T horákov

  • Rovnaký alebo menší rozmer TIG horáku s viacnásobne vyšším výkonom 
  • Patentované technológie HZI, BI-FLOW, Force Cooling a TRS zabezpečujúce vyšší výkon, menšie prehrievanie horáka a ľahkú výmenu náhradných dielov 
  • Náhradné diely vydržia vďaka unikátnemu systému núteného chladenia omnoho dlhšie: 

Prehľad veľkých a vysokovýkonných TIG horákov - typy, výkon, aplikácie

Označenie (typ)
horáka TIG
Max. zvárací
prúd pri DZ
(môže sa líšiť v závislosti od výrobcu) 
Chladenie horáka Dovolený
zaťažovateľ
(DZ = %) 
Veľkosť horáka Popis, použitie a výhody Náhradné diely k TIG horákom
# 17 140 – 150 A DC,
100 A AC
plynom 35% veľký Bežný horák s veľkou rukoväťou, vhodný
na štandardné zvary pri hobby aj v priemysle.

Štartovacia sada na Tig horák 17/18/26 v kufríku malá

Set sklenená hubica jumbo SRT 17/18/26 1,6 mm/2,4 mm

Ďalšie štartovacie sady 17/18/26

# 18 320 – 380 A DC,
270 A AC 
kvapalinou 100% veľký Pre heavy duty zváranie hrubostenných
oceľových rúr, kombinácia horákov #17 a #26
# 26

180 A DC,
130 A AC

plynom 35% veľký Najväčší z horákov - do ťažkého priemyslu
a zváranie legovaných a hrubostenných ocelí
ARC T2 190 A DC,
135 A AC
plynom 35% - Rovnako veľký ako #17, s vyšším výkonom ako #26.
Na každodennú prácu v priemysle

Sada vybavenia AK3 1,6/2,0/2,4 mm pre ARC T2/T3W/T4W

Sada vybavenia sklenená hubica 2,4 mm ARC T2/T3W/T4W Quartz

- Ďalšie štartovacie sady pre horáky ARC

ARC T3 240 A DC,
170 A AC
plynom 35% - Najvýkonnejší z plynom chladených. Rovnako veľký
ako #26,
 s o 35% vyšším výkonom, vhodný aj pre AC/DC
ARC T3W 400 A DC,
280 A AC
kvapalinou 100% - Trochu menší ako #17, no výkonnejší ako #18. Vhodný pre priemysel
ARC T4W 450 A DC,
315 A AC
kvapalinou 100% - Rovnako veľký ako #18, no s o 25% vyšším výkonom - vhodný na TIG AC/DC
ARC T5W 550 A DC,
385 A AC
kvapalinou 100% - Trochu menší ako #18, no s o 35% vyšším výkonom. Najvýkonnejší horák pre najnáročnejšie výroby

 

Náhradné diely horákov ARC T

Každý typ horáka má svoje náhradne diely - najpredávanejšie systémy náhradných dielov sú pre TIG horáky 9/20 (malé horáky) a pre TIG horáky 17/18/26 (veľké horáky). Vysokovýkonné horáky ARC T majú však svoje vlastné náhradné diely, ktoré sú kompatibilné iba s horákmi série ARC T.

Medzi základné spotrebné diely malého a veľkého TIG horáka patria izolátory, klieštiny, držiaky klieštiny, hubice, kryty elektród a volfrámové elektródy. Pri TIG horákoch ARC T je to trochu rozdielne, keďže vo vybavení nenájdete držiak klieštiny. Namiesto držiaka klieštiny existujú klieštiny s plynovou šošovkou, ktoré obsahujú sitko. Sitká sú vymeniteľné pre malé a stredné klieštiny, veľké jumbo klieštiny majú sitka napevno.

rozpis-zakladnych-nahradnych-dielov-tig-horaky-arc-t
Základné náhradné diely pre TIG horáky ARC T

Všetky diely na horáky ARC T nájdete v kategórii Príslušenstvo TIG, prípadne dopredu vytipované štartovacie sady podľa horákov v kategórii Štartovacie sady pre TIG horáky. Viac o kompatibilite náhradných dielov a výbere príslušenstva k horákom ARC T sa dočítate v blogu Príslušenstvo TIG pre najpoužívanejšie typy horákov.

Prečo si vybrať vysokovýkonný horák ARC T

Oproti horákom 17/18/26 je výkon ARC T viacnásobne vyšší, a to aj pri zachovaní rovnakého alebo menšieho rozmeru. Hlavnou filozofiou série vysokovýkonných TIG horákov ARC T je uľahčiť si pracovný život. To najmä vďaka novým technológiám, ktoré predlžujú životnosť horáka aj náhradných dielov. Vďaka technológii núteného chladenia Force Cooling spotrebné diely horáka vydržia mnohonásobne dlhšie. Technológie HZI (izolácia tepelnej zóny) a BI-FLOW (dvojitý prietok) zabezpečujú, že sa horák neprehrieva a má vyšší výkon. V ponuke sú TIG horáky ARC T s chladením plynom aj kvapalinou v rôznych dĺžkach (4 aj 8m), vhodné pre Heavy duty výrobu aj pre každodenné použitie.

Jana B.

Rada výkonných TIG horákov ARC T

TIG horáky ARC T - návod na zostavenie CZ



Súvisiace produkty
Bez konektoru a tlačidla
Zvárací horák TIG T4W 35-50 ARC 4 m polotovar bez koncoviek a bez tlačidla
533,02 s DPH 444,18 bez DPH
Na objednávku - ks
Sada vybavenia START KIT plynová šošovka so sitkom 2,4 mm ARC T2/T3W/T4W Quartz
97,50 s DPH 81,25 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Telo (krk) horáka Arc T2FX
98,40 s DPH 82,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Zvárací horák TIG T3W 35-50 ARC CC UD 8 m
615,00 s DPH 512,50 bez DPH
Na objednávku - ks
Sada vybavenia SGL4 s plynovou šošovkou 2,4 mm pre arc T2/T3W/T4W
89,32 s DPH 74,43 bez DPH
Skladom 4 ks
Zvárací horák TIG T2 35-50 ARC FX ST UD 4 m
462,59 s DPH 385,49 bez DPH
Skladom už iba 1 ks