Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ako si vybrať TIG zvárací horák - základné typy, rozdelenie a ich výkon

Odporučte stránku svojím známym

Zváracie horáky TIG sa podľa veľkosti najbežnejšie označujú ako 9/20 (malý horák TIG) a 17/18/26 (veľký horák TIG). Čoraz rozšírenejší je aj typ vysokovýkonných horákov ARC, ktoré majú vyšší výkon ako veľké horáky, no zachovávajú si rozmer menších horákov. TIG horáky je tiež možné rozdeliť podľa chladenia (chladený kvapalinou alebo plynom), výkonu alebo ovládania (zvárací plyn je regulovaný ventilom, tlačidlom, potenciometrom a podobne). Výber horáku môže skomplikovať aj pripojenie ku zváračke alebo vhodný výber náhradných dielov podľa typu, použitej zváracej metódy alebo zváraného materiálu. 

Zváranie TIG je v porovnaní s MIG/MAG (CO2) zváraním o niečo náročnejšie, pomalšie a  pripojenie TIG horáka ku zváračke nie je univerzálne. Výsledkom sú však veľmi precízne a kvalitné zvary. TIG sa práve preto odporúča aj na zváranie materiálov ako je hliník alebo titán. O základoch zvárania TIG a porovnaní metód MIG/MAG a TIG si môžete prečítať aj v starších blogových článkoch.

Čo je zvárací horák TIG?

Zvárací horák TIG je zariadenie, ktoré sa používa na oblúkové zváranie volfrámovou elektródou v ochrannej atmosfére inertného plynu. Táto metóda sa označuje číslom 141 – zváranie TIG. TIG horák privádza do zvarového kúpeľa ochranný plyn a wolfrámovú elektródu. Prívod plynu je možné ovládať tlačidlom alebo otočným ventilom priamo na horáku. Prídavný materiál sa do miesta zvaru pridáva zvyčajne ručne vo forme zváracích tyčiek (TIG zváracieho drôtu).

TIG je vhodný na zváranie vo všetkých zváracích pozíciách, je možné využiť jednosmerný prúd DC (nelegované, legované ocele) alebo striedavý prúd AC (hliník).

co-je-zvaraci-horak-tig-26-velky-horak-plynove-chladenie
TIG zvárací horák T26 SGRIP MOST s UD a plynovým chladením

TIG horáky je možné rozdeliť podľa:

  • chladenia 
  • výkonu 
  • ovládania 
  • veľkosti 

Univerzálne pripojenie TIG horáku, na aké sme zvyknutí z metódy MIG/MAG, neexistuje. Ku zváračke je pripojený špeciálnym riadiacim konektorom (napr. konektor 12 PIN, 5 PIN a podobne). Horák TIG má tiež koncovky pre pripojenie plynu a rýchlospojku. Viac o správnom pripojení koncoviek TIG horáka ku zváračke sa dočítate aj v blogu Koncovky na TIG horák – ako napojiť horák ku zváračke.

Rozdelenie TIG horákov podľa chladenia

TIG horáky môžu byť chladené plynom alebo kvapalinou (častokrát sa nesprávne označujú aj “chladené vodou”). Hlavným rozdielom pri type chladenia je zaťažovateľ a tiež výkon zváracieho horáka. 

Zaťažovateľ TIG horáku

Zaťažovateľ zváračky alebo zváracieho horáka je číselná hodnota vyjadrená v percentách. Určuje koľko %  času zo zváracieho cyklu trvá zváranie a koľko chladenie. Hodnota udáva koľko je pri konkrétnom zváracom prúde (A) možné zvárať predtým, ako sa zapne tepelná ochrana zváračky.

zatazovatel-tig-zvaracky
Zaťažovatele TIG zváračky Pontig 202 AC/DC - na fotografii označený X

TIG horáky majú zaťažovateľ najčastejšie 35% (chladené plynom) alebo 100% (chladené kvapalinou). Aj na základe zaťažovateľa je možné vybrať horák pre správnu aplikáciu - s kvapalinou chladenými horákmi so zaťažovateľom 100% je možné zvárať nepretržite počas celej pracovnej zmeny. MIG/MAG horáky majú zaťažovateľ zväčša 60% (chladené plynom) alebo 100% (chladené kvapalinou) - o zaťažovateli a MIG/MAG horákoch sa dočítate aj v blogu Ako si vybrať zvárací horák na CO2.

TIG horáky chladené plynom pre bežné použitie

Zváracie horáky TIG s plynovým chladeným sú určené pre rýchle zváranie pri nižšom zváracom prúde. Ich zaťažovateľ je väčšinou 35% (zvárací cyklus trvá 10minút - zváranie trvá 3,5 minúty a chladenie 6,5 minúty). Plynom chladené horáky preto vyžadujú viac času na chladenie a majú nižší výkon oproti horákom chladeným kvapalinou. Plynom chladené TIG horáky sú pre nižší zaťažovateľ obľúbenejšie medzi hobby zváračmi, ktorí nezvárajú nepretržite. Na ich prevádzku nie je potrebné vodné chladenie zváračky, čo zaisťuje aj nižšiu cenu horáka.

tig-horak-chladeny-plynom-vzduchom
TIG horák chladený plynom (nazývaný aj chladený vzduchom)
 

Medzi najpoužívanejšie zváracie horáky TIG chladené plynom patria horáky označené #24, #9, #17, #26. Z vysokovýkonných horákov ARC sú to horáky ARC T2 a T3

TIG horáky chladené kvapalinou do výroby a pre priemysel

Kvapalinou chladené TIG horáky (“vodou” chladené horáky) sú vhodné pre priemyselné využitie a zváranie s vyšším zváracím prúdom. Ide o profesionálne zváracie horáky so zaťažovateľom 100%, ktoré umožňujú nepretržitú prevádzku (pri 10 minútovom zváracom cykle zváranie trvá 10 minút, chladenie funguje počas celého cyklu).  Rýchly proces chladenia zabezpečuje vyšší výkon horáka. Kvapalinou chladené TIG horáky sú určené pre náročnú prevádzku, ktorá vyžaduje nízku teplotu horáka počas celého zváracieho cyklu.

tig-horak-chladeny-kvapalinou-vodou
TIG horák chladený kvapalinou (nazývaný aj chladený vodou)
 

Najpoužívanejšie zváracie horáky TIG chladené kvapalinou sú horáky označené #20 (rovnaká veľkosť rukoväte ako #9, ale s 2x väčším výkonom) a #18 (kombinácia horákov #17 a #26 s vyšším výkonom). Z horákov ARC T3W ,T4W, T5W. 

Typy horákov TIG - rozdelenie podľa veľkosti

Na základe štandardného číselného označenia TIG horáka je možné identifikovať jeho veľkosť, približný výkon, chladenie a vhodné náhradné diely. Najznámejšie, a zároveň najpoužívanejšie rozdelenie horákov, je z pohľadu veľkosti rukoväti TIG horáka - delia sa na malé a veľké horáky.  

Horáky #9, #20 majú zväčša rovnaké štandardizované náhradné diely a to aj od rôznych výrobcov. Rovnako horáky #17, #18, #26.

tig-horaky-velky-horak-17-18-26
Veľké TIG horáky s označením 17, 18, 26

Špecialitou sú TIG horáky #24 (nazývané aj mikro), ktoré sa veľkostne dajú zaradiť medzi malé horáky, no sú špecifické pre použitie v malých, úzkych priestoroch. Rovnakou špecialitou sú aj vysokovýkonné TIG horáky ARC (T2, T3,T3W, T4W,T5W), ktoré majú pri rovnakom alebo menšom rozmere viacnásobne vyšší výkon ako veľké horáky. Oba tieto typy horákov majú svoje kompatibilné náhradné diely, ktoré nemožno použiť s malými, ani veľkými horákmi. 
 
Niektorí výrobcovia (napríklad LORCH) majú pre horáky svoje názvy a nepoužívajú číselné označenie. Kompatibilita a univerzálnosť náhradných dielov je však zachovaná. 
 

Výrobca Model Chladenie Číselné
označenie
typu horáka
Veľkosť rukoväte
lorch-logo-tig-horaky i-LTG 900 plynom #9 1 - malá
i-LTG 1700 plynom #17 1 - malá
i-LTG 2600 plynom #26 2 - veľká
i-LTW 1800 kvapalinou #18 2 - veľká
i-LTW 3000 kvapalinou #20 1 - malá

Rozdelenie a označenie horákov LORCH podľa veľkosti a chladenia

 

Kompatibilné horáky vzhľadom na spotrebné diely horákov



MOST

lorch-logo-tig-horaky

LORCH



Abicor Binzel


Parker
Lincoln Electric logo tig horáky

Lincoln Electric
esab-tig-horaky
ESAB
ck-worldwide-tig-horaky
CK Worldwide

T9 SGRIP

i-LTG 900 ABITIG GRIP 9 
SRT-9 
SR-9
SGT 9 LT-9G

BTD123
HW-20ARV 
BTF-140 
TXH 121

CK-9

T20 SGRIP

i-LTW 3000 ABITIG GRIP 20 
SRT-20 
SR-20
SGT 20 LT-20W BTD253W 
HW-20
BTF250W 
TXH251W
CK-20

T17 SGRIP

i-LTG 1700 ABITIG GRIP 17 
SRT-17 
SR-17
SGT 17 LT-17G
VTT2 17
BTD153 
HW-17
BTF150 
TXH151
CK-17

T18 SGRIP

i-LTW 1800 ABITIG GRIP 18 
SRT-18 
SR-18
SGT 18 LT-18W

BTD403W
HW-18
BTF400W 
TXH401W

CK-18

T26 SGRIP

i-LTG 2600 ABITIG GRIP 26 
SRT-26 
SR-26
SGT 26 LT-26G
VTT2 26

BTD203
HW-26
BTF200 
TXH201

CK-26

Náhrady a označenia horákov TIG u rôznych výrobcov
 

Výkon TIG horákov - rozdelenie podľa maximálneho výkonu a použitia

Každý typ horáku TIG je vhodný na rôzne aplikácie, čo je častokrát dané jeho maximálnym zváracím prúdom. Horáky #17 alebo #26 však nedosahujú výkon 170A alebo 260A, akoby číselné označenie napovedalo. Pri akejkoľvek aplikácii a výbere vhodného horáka je okrem maximálneho zváracieho prúdu potrebné brať do úvahy aj zaťažovateľ horáka a zváracieho zariadenia. Dovolený zaťažovateľ (DZ) naznačuje ako intenzívne je možné horák zaťažovať, teda ako dlho je možné pracovať pri konkrétnych parametroch zváracieho prúdu. Pri nedodržaní zaťažovateľa môže ľahko dôjsť k prehriatu horáka, alebo dokonca k jeho poškodeniu (týka sa to najmä plynom chladených horákov, ktoré potrebujú dlhší čas chladenia počas zváracieho procesu).


TIG horák 24/24W – mikro horák do úzkych priestorov

Zvárací horák #24 sa kvôli svojím menším rozmerom označuje aj mikro. Na základe delenia podľa veľkosti sa zaraďuje medzi malé horáky. Je dostupný v prevedení s plynovým chladením, aj s chladením kvapalinou. Výrobcovia horák s chladením kvapalinou často označujú ako 24W (water-cooled). Plynom chladený horák #24 má max. prúd 110A DC / 80A AC (pri zaťažovateli 35%). Pri verzii #24W s chladením kvapalinou so 100% zaťažovateľom je max. výkon o niečo vyšší - približne 140A DC / 110A AC (DC = jednosmerný prúd, AC = striedavý prúd). 
 
Vďaka veľkosti sa horák #24 dostane do veľmi úzkych priestorov aj tenkých medzier. Ocenia to všetci TIG zvárači, ktorí zvárajú na ťažšie dostupných miestach (napríklad potrubári), kde sa veľký horák nezmestí. Vo všeobecnosti sa však tento horák využíva menej práve kvôli svojmu obmedzenému výkonu.


TIG horák 9 - najbežnejší malý horák chladený plynom

Zvárací horák #9 je najbežnejšie využívaný malý horák s plynovým chladením. Výborný aj pre menšie priestory, no s o niečo vyšším výkonom v porovnaní s horákom #24 – preto ho veľakrát zvárači uprednostnia. Pri zaťažovateli 35% dosahuje max. zvárací prúd 125 A DC / 90A AC. 


TIG horák 20 – kvapalinou chladený malý horák s väčším výkonom

Zvárací horák #20 má rovnakú veľkosť ako horák #9 – ide o malý horák, avšak je schopný zvárať približne dvakrát vyšším prúdom. Vďaka chladeniu kvapalinou je jeho zaťažovateľ 100%, takže je s ním možné zvárať nepretržite. Pri DZ 100% dosahuje max. zvárací prúd 225 – 250A DC / 160 A AC (závisí to od údajov výrobcu konkrétneho horáku). Medzi zváračmi ide o obľúbený horák, pretože má malú rukoväť, je ľahký, kompaktný a zvládne nepretržitú pracovnú zmenu pri dvojnásobnom výkone oproti horáku #9.

tig-horak-i-ltw-3000-lorch-maly-horak-20-chladeny-kvapalinou
Zvárací TIG horák #20 - i-LTW 3000 LORCH


TIG horák 17 - veľký horák pre väčšinu štandardných zvarov

Zvárací horák #17 je plynom chladený horák s veľkou rukoväťou. Pri zaťažovateli 35% je schopný zvárať s maximálnym prúdom 140 - 150A DC, 100A AC. Častokrát sa v prevedení s ventilčekom na manuálnu reguláciu plynu využíva aj pre dotykové metódy zvárania TIG (TIG škrtom, TIG Lift ARC). Je obľúbený na hobby zváranie, aj pre priemyselné aplikácie tam, kde nie sú dostupné zariadenia s chladením kvapalinou. Zvládne väčšinu štandardných zváraných spojov  a používa sa aj na zváranie vo výrobných fabrikách.

tig-horak-velky-horak-17-s-ventilom-chladeny-plynom
Zvárací TIG horák ABITIG 17V s ventilčekom pre manuálnu reguláciu plynu


TIG horák 18 - kvapalinou chladený profesionálny horák pre ťažký priemysel

Zvárací horák #18 je veľký kvapalinou chladený horák určený pre aplikácie heavy duty (ťažký priemysel). Je v podstate kombináciou horákov #17 a #26 s chladením kvapalinou. Pri zaťažovateli 100% je schopný zvárať s max. prúdom 320 - 380A DC / 270A AC. Vhodný je napríklad na zváranie hrubostenných oceľových rúr.

tig-horak-velky-horak-18-chladeny-kvapalinou
Zvárací TIG horák #18 i-LTW 1800 UD LORCH


TIG horák 26 - najväčší plynom chladený horák

Zvárací horák #26 je veľmi veľký horák s plynovým chladeným. Využíva sa najmä v ťažkom priemysle na zváranie legovaných ocelí (zliatiny hrubostenných ocelí). Pri zaťažovateli 35% je schopný zvárať s max. prúdom 180A DC / 130A AC. Ide o najväčší z plynom chladených horákov.

tig-horak-velky-horak-26-chladeny-plynom
Zvárací TIG horák T26 SGRIP MOST s ovládaním UD

Vysokovýkonné horáky ARC T2/ T3/ T3W /T4W - veľký výkon pri rovnakej veľkosti

Zváracie horáky ARC série T sú radou vysokovýkonných horákov, ktorých výkon je mnohonásobne vyšší a to aj pri zachovaní rovnakého (alebo menšieho) rozmeru rukoväte horáka.  

Výrobca vyšší výkon docielil najmä vďaka novým technológiám v horákoch ARC. Horák má zároveň vysokokapacitné chladiace komory, ktoré odstraňujú prebytočné teplo. Výsledkom je viacnásobne vyšší výkon, a to aj pri menšej veľkosti horáka. 

Séria ARC T ponúka zváracie horáky TIG s chladením kvapalinou aj plynom: 

Viac o vysokovýkonných horákoch série ARC T a nových technológiách, ktoré sú v nich použité sa dočítate aj v blogu Vysokovýkonné TIG horáky ARC T - vyšší výkon pri rovnakej veľkosti.

tig-horak-arc-t3w-chladeny-kvapalinou
Vysokovýkonný TIG horák ARC T3W chladený kvapalinou

Prehľad bežných TIG horákov - typy, výkon, aplikácie

Označenie (typ)
horáka TIG
Max. zvárací
prúd pri DZ
(môže sa líšiť v závislosti od výrobcu) 
Chladenie horáka Dovolený
zaťažovateľ
(DZ = %) 
Veľkosť horáka Popis, použitie a výhody Náhradné diely k TIG horákom
# 24

110 A DC,
80 A AC

plynom 35% malý Malý horák s nižším výkonom, do užších priestorov.
Menej využívaný kvôli obmedzenému výkonu. 

Štartovacia sada na TIG
 horák 24/24W XS mikro

# 24W 140 A DC,
110 A AC
kvapalinou 100% malý
# 9 125 A DC,
90 A AC
plynom 35% malý Bežne využívaný, vhodný aj pre malé priestory.
okáže zvárať aj hrúbku materiálu 3 mm.

Štartovacia sada na Tig horák 9/20 v kufríku malá

Set sklenená hubica jumbo SRT 9/20 1,6 mm/2,4 mm

Ďalšie štartovacie sady 9/20

# 20

225 – 250 A DC,
160 A AC

kvapalinou 100% malý Rovnako veľký ako #9, zvára nepretržite a s 2x vyšším
výkonom. Malý, ľahký a kompaktný.
# 17 140 – 150 A DC,
100 A AC
plynom 35% veľký Bežný horák s veľkou rukoväťou, vhodný
na štandardné zvary pri hobby aj v priemysle.

Štartovacia sada na Tig horák 17/18/26 v kufríku malá

Set sklenená hubica jumbo SRT 17/18/26 1,6 mm/2,4 mm

- Ďalšie štartovacie sady 17/18/26

# 18 320 – 380 A DC,
270 A AC 
kvapalinou 100% veľký Pre heavy duty zváranie hrubostenných
oceľových rúr, kombinácia horákov #17 a #26
# 26

180 A DC,
130 A AC

plynom 35% veľký Najväčší z horákov - do ťažkého priemyslu
a zváranie legovaných a hrubostenných ocelí
ARC T2 190 A DC,
135 A AC
plynom 35% - Rovnako veľký ako #17, s vyšším výkonom ako #26.
Na každodennú prácu v priemysle

Sada vybavenia AK3 1,6/2,0/2,4 mm pre ARC T2/T3W/T4W

Sada vybavenia sklenená hubica 2,4 mm ARC T2/T3W/T4W Quartz

- Ďalšie štartovacie sady pre horáky ARC

ARC T3 240 A DC,
170 A AC
plynom 35% - Najvýkonnejší z plynom chladených. Rovnako veľký
ako #26,
 s o 35% vyšším výkonom, vhodný aj pre AC/DC
ARC T3W 400 A DC,
280 A AC
kvapalinou 100% - Trochu menší ako #17, no výkonnejší ako #18. Vhodný pre priemysel
ARC T4W 450 A DC,
315 A AC
kvapalinou 100% - Rovnako veľký ako #18, no s o 25% vyšším výkonom - vhodný na TIG AC/DC
ARC T5W 550 A DC,
385 A AC
kvapalinou 100% - Trochu menší ako #18, no s o 35% vyšším výkonom. Najvýkonnejší horák pre najnáročnejšie výroby

Viac o kompatibilite náhradných dielov a výbere príslušenstva k horákom sa dočítate v blogu Príslušenstvo TIG pre najpoužívanejšie typy horákov.

Podľa čoho vybrať TIG horák

Označenie #17 alebo #26 na TIG horáku neznamená, že horák má maximálny zvárací prúd 170, alebo 260 A. Horáky môžeme rozdeliť z viacerých pohľadov - najbežnejšie podľa veľkosti na malé horáky (9,20) a na veľké horáky (17/18/26). Existujú tiež mikro horáky #24 a vysokovýkonnné ARC horáky T2/T3/T4W/T5W. Každý TIG horák je vhodný na inú aplikáciu - plynom chladené TIG horáky majú nižší výkon a potrebujú dlhší čas na chladenie oproti kvapalinou chladeným, s ktorými je možné pracovať nepretržite. Malé horáky sú vhodnejšie do úzkych priestorov, nedostupných miest a záhybov, zatiaľ čo veľké horáky sa využívajú na každodennú prácu, v ťažkom priemysle a tam, kde je potrebný vysoký výkon. 

Ako si vybrať TIG zvárací horák - základné typy, výkon a náhradné diely


Súvisiace produkty
4m horák s UD
na Pontig 202 AC/DC
Zvárací horák TIG T26 SGRIP UD MOST 4 m (Pontig 202 AC/DC)
147,82 s DPH 123,18 bez DPH
Skladom >10 ks
Štartovacia sada na Tig horák 17/18/26 v kufríku veľká
58,80 s DPH 49,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
4m chladený vodou
na Pontig 3200 DC
Zvárací horák TIG chladený vodou T20 SGRIP MOST 4 m
213,65 s DPH 178,04 bez DPH
Na objednávku - ks
4m chladený vodou
Pontig 4000+4001AC/DC
Zvárací horák TIG chladený vodou T18 SGRIP MOST 4 m
226,96 s DPH 189,13 bez DPH
Na objednávku - ks
Zvárací horák TIG SGT 9 35-50 FX ST UD Parker 4 m
337,13 s DPH 280,94 bez DPH
Skladom 2 ks
Zvárací horák TIG T3W 35-50 ARC ST UD 4 m
483,19 s DPH 402,66 bez DPH
Na objednávku - ks
Zvárací horák TIG T2 35-50 ARC FX ST UD 4 m
462,59 s DPH 385,49 bez DPH
Skladom už iba 1 ks