Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Samostmievacie kukly a ich parametre. Ako vybrať kuklu pre domáceho a profesionálneho zvárača

Odporučte stránku svojím známym

Bez zváracej kukly na ochranu zraku sa neobíde domáci kutil ani profesionálny zvárač. Výber kukly ovplyvňuje množstvo parametrov - hodnotenie a veľkosť priezoru, DIN v tmavom a svetlom stave, hmotnosť a  ďalšie špeciálne funkcie ako napríklad Twilight, Autopilot atď. Spojznajte jednotlivé vlastnosti bližšie, pretože ich dôležitosť je pre každého iná - každý zvárač má iné kritériá pri výbere. 

Nemali by sme zabúdať ani na ochranu dýchania. Ak máte ku samostmievacej kukle pripojenú filtroventiláciu, ochráni aj vaše pľúca pred vznikajúcimi škodlivými výparmi. Ochrana dýchacích ciest je potrebná pri profesionálnom aj domácom hobby zváraní.

Samostmievacia zváracia kukla 3M Speedglas G5-02
Zváranie TIG so samostmievacou zváracou kuklou 3M Speedglas G5-02

Aké časti má samostmievacia zváracia kukla?

Poznať jednotlivé časti samostmievacej zváracej kukly vám pomôže porozumieť parametrom (uvedeným nižšie v článku), na základe ktorých kuklu nakoniec vyberiete. Kukly sa vo viacerých detailoch líšia, ale základné časti môžeme identifikovať takto:

  • priezor - cez priezor pozeráte z kukly na vonkajší svet. Jeho hlavná časť je samostmievacia kazeta, t.j. ADF filter (Auto Darkening Filter), je zložená z displeja z tekutých kryštálov LCD, UV a IR filtra, dosky s plošnými spojmi, elektronickými súčiastkami a optickými senzormi. Všetky tieto časti zabezpečujú stmavovanie filtra a váš bezpečný pohľad cez kazetu počas zvárania.
    Niektoré samostmievacie kukly majú výklopný priezor, ktorý zdvíhate vtedy, keď brúsite (vtedy nepotrebujete stmavenie). Pri týchto kuklách sa kazeta nachádza na výklopnej časti, aby ste po vyklopení videli cez čistý, nestmavený priezor. Pri zváracích kuklách, ktoré majú priezor napevno sa prepínate medzi brúsením a zváraním tlačidlom na vonkajšej alebo vnútornej strane kukly.
    Dôležité je k priezoru spomenúť aj ochranné fólie, ktoré chránia kazetu zvonku aj zvnútra pred poškriabaním a rozstrekom pri zváraní.
  • plastový kryt, kostra zváracej kukly - chráni tvár pri zváraní, tvorí najväčšiu časť kukly,
  • hlavový kríž - dotiahnete si ním kuklu tak, aby vám dobre a pohodlne držala na hlave,
  • príprava na filtroventiláciu - majú ju iba samostmievacie kukly, ktoré je možné pripojiť na filtroventilačnú jednotku.

Zváracia kukla Speedglas 3M
Samostmievacia kazeta zváracej kukly G5-01 3M Speedglas VC
 

Ako vybrať samostmievaciu kuklu na domáce zváranie

Pri zváraní v domácej dielni ste vystavení rovnakému žiareniu ako profesionálny zvárač, akurát nie každý deň. Práve táto nepravideľnosť v zváraní je často kameňom úrazu pri posudzovaní ochrany pri zváraní. Mnohí domáci majstri hovoria, že pri zváraní 5x do roka nepotrebujú najlepšiu kuklu. Kúpia si lacnú samostmievaciu kuklu, aby držali krok s dobou. Doma potom zistia, že priezor je mizerný, funkcie chýbajú, kazeta má nízku citlivosť, neskoro reaguje, takže oči dostávajú šok ako pri fotení bleskom zblízka, čo nie je príjemné ani zdravé, hoci len 5x ročne.

Lacné zváracie kukly

Na rovinu môžeme povedať, že keď sa chcete držať v takto nízkych cenových hladinách, je lepšie ostať pri klasických pasívnych kuklách, ktoré majú permanentne tmavé sklo. Výborne ochránia pred UV a IR žiarením aj pred jasným viditeľným svetlom, za dobrú cenu. Technologicky je to však dinosaurus, čo je predzvesťou ťažkopádneho zvárania. Práca s klasickou zváracou kuklou je náročná, najmä pre nováčika, pretože pred zváraním musíte nasmerovať horák na budúci zvar, potom sklopiť kuklu (čím sa ocitnete takmer v tmavej komore) a s takto chabou viditeľnosťou a neurčitou vzdialenosťou horáka od materiálu zvárate.

Dostupné samostmievacie kukly pre hobby zváranie

Trh sa ale prirodzene vyvíja a v dnešnej dobe je možné dostať kvalitnú samozatmievaciu kuklu za cenu dobrej večere pre 3 - 4 ľudí. Napríklad prilba Spectra MOST s najvyššou klasifikáciou priezoru 1/1/1/1, ktorú nemajú ani kukly 4x drahšie, stojí okolo 100 eur. Slovami Martina Solíka „je to Škoda Octavia za cenu Fabie“. Alebo novší model, kukla V1000 MOST má pridané reálne farby, takže už neuvidíte všetko nazeleno. Obidve kukly odporúčame kvôli špičkovým parametrom, aj keď sú v nižšej cenovej hladine. Preto je možno na čase si odpustiť jednu večeru v lepšej reštaurácii, navariť si doma s rodinou a dopriať si namiesto toho kvalitnú samostmeivaciu kuklu.

A či pri zváraní na doma potrebujete filtroventiláciuŠkodlivé látky zo zvárania sa usádzajú v krvi, platí samozrejme to, že škodlivosť závisí od vdýchnutého množstva, a teda vetrania priestorov. Ochranu dýchacích ciest určite netreba poceňovať ani pri hobby zváraní. Ak nezvárate pravidelne, dá sa použiť respirátor na zváranie, prípadne polomaska s časticovými filtrami. Filtroventilácia prináša väčší komfrot pri dýchaní a chráni vaše pľúca.


Zváranie MIG/MAG (CO2) - samostemivacia zváracia kukla Optrel Panoramaxx
Zváranie MIG/MAG (CO2) - samostmievacia zváracia kukla Optrel Panoramaxx
 

Samostmievacia zváracia kukla pre profesionálneho zvárača

Profesionálne zváracie kukly sú kvalitnejšie než pre hobby použitie, s množstvom funkcií pre uľahčenie zvárania a samozrejme aj vyššou cenou. V dnešnej dobe by sa vo výrobných podnikoch mali používať len samozatmievacie zváracie kukly s filtroventilačnou jednotkou na ochranu pľúc. Na Slovensku sa ale na ochranu dýchacích ciest často zabúda, hoci v iných vyspelých krajinách je to štandard. Pri zváraní vdychujete škodlivé častice a niektoré vás veľmi rýchlo vedia poslať na pľúcne oddelenie. Ak si viete predstaviť oddychovať aj inak, pre časté zváranie si filtroventiláciu k samostmievacej kukle zaobstarajte.

V čom sa líšia samostmievacie zváracie kukly pre profesionálne zváranie?

V doplnkových vlastnostiach. Na trhu je niekoľko firiem, ktorých zváracie kukly sú špičkové. Asi ako pri autách, kde každý výrobca hrá prím v niečom inom (jeden má super bezpečné plechy, ďalší elektroniku, pohodlie, dizajn,..), zameriavajú sa výrobcovia samostmievacích kukiel na niektoré vlastnosti viac než na iné. Vylepšujú to, v čom sú dobrí a na zdokonalených alebo úplne nových detailoch potom zviditeľňujú svoju značku. Napríklad prilby od spoločnosti Oprel majú najčistejší pohľad cez priezor, veľmi nízku hmotnosť a panoramatické videnie. 3M dala zváracím kuklám Speedglas skvelé hlavové kríže, pohodlie, bočné priezory, Bluetooth spojenie a najnovšie zaoblenú kazetu. Zamerajte sa na to, čo pri zváraní potrebujete, prečítajte recenzie, kukly vyskúšajte a potom kupujte.
 

zvaracia-kukla-v1000-most

 

Parametre samostmievacej kukly

Teraz sa pozrime, čo všetko môže zavážiť pri výbere zváracej kukly. Najviac parametrov sa týka samostmievacej kazety, je to časť, ktorá prechádza najpozornejším vývojom a vidno na nej najväčšie technologické zmeny.

  • klasifikácia kazety - hodnotí sa štyrmi známkami (na stupnici 1 až 3, kde 1 je najlepšia), pričom pri hodnotení 1/1/1/1 dostávate najvyššiu ochranu očí, top kvalitu pohľadu bez skreslenia, s rovnomerným zatemnením. Detailné vysvetlenie klasifikácie priezoru nájdete v článku „Označenie 1/1/1/1 pri samostmievacej kazete zváracej kukly“, tu len v skratke:

    1. optická trieda - čírosť, presnosť videnia – hovorí o skreslení a deformácii obrazu,

    2. rozptyl svetla – opisuje výrobné nečistoty filtra (škrabance, značky,..), ktoré môžu negatívne ovplyvňovať pohľad cez priezor a zapríčiniť rozmazanie, neostrosť,

    3. rovnomernosť, konzistentnosť zatemnenia – vyjadruje rovnomernosť zatemnenia danej úrovne po celej ploche kazety. Kazeta musí mať všade homogénnu mieru tmavosti, aby bol zvárač rovnako chránený v strede aj po stranách.

    4. uhlová závislosť, pohľad pod uhlom – ide o konzistentnosť pohľadu bez ohľadu na uhol, pod ktorým cez kazetu pozeráte. V prípade známky 1 má byť kazeta rovnako tmavá pri pohľade pod rôznymi uhlami. Pri horšom čísle bude kazeta na určitých miestach svetlejšia.

  • technológia True Color alebo Real Color - samostmievacia kazeta s prirodzenými farbami vám zobrazuje svet v reálnych farbách a nie v 50-tich odtieňoch zelenej, ako pri prilbách bez tejto technológie,

  • veľkosť priezoru – určuje veľkosť obdĺžnika, cez ktorý pozeráte cez kuklu von. Čím väčší, tým viac vidíte. Vo veľkosti priezoru vedú kukly ako Oprel Panoramaxx s panoramatickým videním, 3M Speedglas G5-02 so zaoblenou kazetou alebo 3M Speedglas 9100 s bočnými priezormi, ktoré vám rozširujú zorné pole.

  • počet senzorov – optické senzory merajú jas zváracieho oblúka a podľa neho prispôsobujú stupeň tmavosti filtra (kazety). Vyšší počet senzorov zabezpečuje vyššiu citlivosť kukly a jej schopnosť pohotovo reagovať na zmeny v oblúku, čo je veľmi dôležité najmä pre TIG-ové zváranie. Dobrý počet senzorov je 3 - 4, niektoré kukly majú dokonca 5 senzorov, napr. Oprel Panoramaxx.

  • zváracie metódy - kukla musí mať uvedené, pre aké metódy zvárania je vhodná - MIG / MAG, TIG, obaľovaná elektróda (MMA), plazma. Každá metóda má špecifický rozsah prúdu (ampérov), pri ktorom zvárate. S tým súvisí aj ďalší parameter.

  • stupne tmavosti, t.j. rozsah zatemnenia DIN – hovorí, koľko svetla filter (kazeta) prepustí k vašim očiam. Kvalitné samostmievacie kukly majú možnosť nastaviť potrebný stupeň tmavosti v určitom rozsahu, napr. DIN 8-12, DIN 5-12, DIN 9-13. Pri vyššej hodnote je pohľad cez priezor tmavší, pri nižšej svetlejší. Ako sme už spomenuli, riadite sa rozsahom potrebným pre danú zváraciu metódu.

Rozsah zváracieho prúdu podľa zváracích metód

  • stupeň tmavosti v svetlom stave – t.j. v neaktívnom stave, kedy nezvárate. Pohľad cez kuklu v svetlom stave je ako cez slnečné okuliare, čím nižšie číslo, tým jasnejší pohľad. Väčšinou uvidíte stupeň 4, lepšie zváracie kukly idú ešte nižšie, napr. 2,5 má kukla 3M Speedglas G5-02 a úžasnú hodnotu 2 má prilba Optrel Crystal. Svetlý stav sa používa pri brúsení.

  • čas (rýchlosť) stmavenia – ide o rýchlosti zatmavenia kazety v momente zapálenia elektrického oblúka zo svetlého stavu na potrebný stupeň tmavosti (závislý od zváracej metódy). Pohybuje sa v zlomkoch sekundy. Čím nižší čas je uvedený, tým rýchlejšie samostmievacia kukla prepne do požadovaného stavu a rýchlejšie ochráni vaše oči. Pri veľmi dobrých kuklách sa tento čas pohybuje od 1/20000 s = 0,05 ms smerom dole.

  • čas zosvetlenia – ide o čas, za aký prejde samostmievacia kukla po zváraní do svetlého stavu. Najlepšie je, keď si ho viete ako používateľ nastaviť sami.

  • stupeň ochrany pred žiarením UV/IR – ide o trvalú ochranu pred UV a IR žiarením nezávislú od stmavenia kazety, bežne sa hodnoty pohybujú medzi DIN 13 - 16,

  • funkcie samostmievacej kazety - všímajte si, aké funkcie vám zváracia kukla pre uľahčenie práce ponúka, napr. funkcia Delay (oneskorenie) umožní nastaviť čas prechodu z tmavého stavu samostmievacej kazety do svetlého, aby šetrila vaše oči a nedošlo k ich oslepeniu; citlivosť detekcie oblúka nastavíte funkciou Senzitivity, ... Niektoré funkcie sú typické pre konkrétnu značku, napr. Autopilot umožní kukle nastaviť automaticky tmavosť podľa toho, akými ampérami zvárate, Twilight je pre plynulejší návrat do svetlého stavu,.. .

  • mód brúsenia - umožňuje zafixovať svetlý stav kukly počas brúsenia (bežne na DIN) a zabrániť tak kazete, aby sa stmavovala kvôli svetelným impulzom pri brúsení,

  • hmotnosť kukly – pri celodennom nosení kukly zistíte, že hmotnosť je veľmi dôležitý parameter. Zváracia kukla vážiaca menej než 500 gramov vám tak nezaťažuje krk a šiju ako kukla s vyššou hmotnosťou.

  • hlavový kríž – pohodlný kríž zabezpečí, aby vám kukla dobre na hlave sedela, nešmýkala sa a netlačila, klasika je 3-bodový kríž, keď uvidíte viac bodový, je to výhoda, pretože získate viac detailné nastavenie,

  • spôsob napájania – najčastejšie ide o efektívnu kombináciu solárnych článkov a malej lítiovej vymeniteľnej batérie, kde solárny článok získava energiu zo zváracieho oblúka a dobíja batériu. Pri kúpe samostmievacej kukly skontrolujte, či sa dajú batérie vymeniť (či nie sú napevno zatavené, kedy je životnosť kukly rovná životnosti batérií), čo by ale pri dobrých kuklách mala byť samozrejmosť. Niektoré zváracie kukly sa dajú nabiť aj cez USB konektor.

  • cena spotrebných dielov – v konečnom dôsledku môžu spotrebné diely zvýšiť náklady, aj keď drahšie značkové diely zvyčajne aj dlhšie vydržia a sú kvalitnejšie. Najčastejšie rotujúce diely sú určite ochranné fólie.

  • príprava na filtroventiláciu + filtroventilačná jednotka - ako sme spomínali, do výroby by sme použitie filtroventilácie zaviedli povinne, aj keď je to hudba budúcnosti,  

  • dizajn kukly - každý máme iný vkus a tento fakt tiež zaváži pri kúpe zváracej kukly. Preto sa vyrábajú kukly, čo majú sci-fi výzor, zaoblený aj hranatejší tvar, rôzne pomaľovanie a podobne. Nakoniec, prečo si nedopriať pri zváraní trochu štýlu?

Kazeta zváracej kukly Spectra MOST
Samostmievacia zváracia kazeta s hodnotením 1/1/1/1 - MOST Spectra
 

Každý si svoju obľúbenú samostmievaciu kuklu určite nájde

Domáceho aj profesionálneho zvárača bude pri výbere kukly určite usmerňovať cena. Pre občasné domáce zváranie nepotrebujete zváraciu kuklu s najnovšími technologickými vychytávkami, ale určitého štandardu je dobré sa držať. Ide o zdravie, kúpou veľmi lacnej kukly by ste uškodili len sebe. Profesionálny zvárač by mal siahnuť do vyššej, profi triedy samostmievacích kukiel, medzi ktorými nájde top kukly za vysokú cenu, ale aj kvalitné kukly za cenu, ktorá sa mu pri najbližších zákazkách rýchlo vráti. 

váš tím Solík

Súvisiace články o zváracích kuklách

V nasledujúcich článkoch sa dozviete viac o kazetách, vlastnostiach a funkciách samostmievacích zváracích kukiel:

Označenie 1/1/1/1 pri samostmievacej kazete zváracej kukly

Ako vybrať správnu zváraciu kuklu

Špičkové funkcie top zváračských kukiel

Optrel - zváracie kukly so švajčiarskou kvalitou


Súvisiace produkty
Najčistejší priezor
+ Darček ZADARMO
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Crystal 2.0 + držiak na opasok ZDARMA!!!
503,04 s DPH 419,20 bez DPH
Skladom 3 ks
Reálne farby
Zváracia kukla 3M Speedglas 9100 Air/9100XXi ADFLO, 56 77 26
1 714,57 s DPH 1 428,81 bez DPH
Skladom 4 ks
Komunikuje s telefónom
Zváracia kukla 3M Speedglas G5-01 s filtrom G5-01VC a odsávaním ADFLO, 61 78 30
1 851,14 s DPH 1 542,62 bez DPH
Skladom >5 ks
Zaoblený široký priezor
Novinka
Zváracia kukla 3M Speedglas G5-02 so zaoblenou zváračskou kazetou, 62 11 20
964,25 s DPH 803,54 bez DPH
Na objednávku - ks
Kukla Optrel Crystal 2.0 s odsávaním E3000X 18 h
1 855,80 s DPH 1 546,50 bez DPH
Na objednávku - ks
Priezor 1/1/1/1
Pre kvalitnú ochranu !!
Voľba kutila
Zváracia kukla MOST Spectra čierna
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST Spectra terminator
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
+ Darček ZADARMO
Zváracia kukla MOST V1000
od 156,00 s DPH 130,00 bez DPH
Skladom >10 ks
+ Darček ZADARMO
Zváracia kukla V1000 AIR MOST s odsávaním V-FLOW
542,06 s DPH 451,72 bez DPH
Skladom už iba 1 ks