Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Optická kvalita samostmievacej zváracej kukly: Označenie filtra 1/1/1/1

Odporučte stránku svojím známym

Pre zvárača je kľúčové, akú optickú kvalitu mu cez kazetu (filter) poskytuje jeho samostmievacia kukla. Hodnotenie optických vlastností nájdeme priamo na každej kazete. Kvalita pohľadu je vlastne súhrnom štyroch dôležitých vlastnosti, ktorých úroveň hovorí o tom, ako sú oči zvárača kazetou chránené. Každá vlastnosť filtra dostane svoju známku, výsledkom je v ideálnom prípade 1/1/1/1.

Optická kvalita priezoru samostmievacej kukly

Optická trieda samostmievacej kazety a norma EN 379

Hodnotené vlastnosti sú popísané normou EN 379, ktorej samostmievacie zváračské kazety predávané v Európe podliehajú. Podľa normy sú filtre klasifikované číslami 1 až 3, pričom 1 je najlepšia a 3 najhoršia. Niekedy sa hovorí o optickej triede, čo je chyba, tá je iba jedným hodnotenou vlastnosťou.

Aké sú optické vlastnosti samostmievacej zváracej kukly?

Norma EN 379 hodnotí 4 kľúčové parametre:

Optická trieda 

Optical class – accuracy of vision, a teda čírosť, presnosť videnia. Hovorí, ako je obraz, ktorý vidíte cez priezor prilby, skreslený. Akoby ste pozerali cez vodu alebo je jasný a číry? Horšia kvalita spôsobuje skreslenie alebo deformácie pozorovaného predmetu.
Svetelný lúč vchádzajúci do kazety pod určitým uhlom musí z kazety vychádzať pod tým istým uhlom k očiam. Ak sa tak nestane, výsledný obraz bude deformovaný a zvárač nebude mať požadovanú presnosť videnia pri zváraní a koordinácia presných pohybov bude obmedzená.

Rozptyl svetla

Diffusion of light class – opisuje výrobné nečistoty (škrabance, značky,..) filtra. Tie negatívne ovplyvňovňujú pohľad cez priezor. Vysoko hodnotená kazeta nemá žiadne nečistoty a umožní tak jednotný pohľad bez chýb. Horšia akosť spôsobuje rozmazanie a neostrosť.

Rovnomernosť, konzistentnosť zatemnenia

Variations in luminous transmittance class – light or dark areas within the lens – popisuje rovnomernosť zatemnenia danej úrovne po celej ploche kazety. Kazeta musí mať po celej ploche homogénnu mieru tmavosti. Príkladom kazety so zlou tmavosťou je kazeta, ktorej tmavosť uprostred je 10 DIN, no po stranách len 8 DIN. To znamená, že každá časť zváracej kazety by zvárača chránila inak, čo nemusí poskytovať dostatočnú ochranu.

Uhlová závislosť, pohľad pod uhlom

Angle dependence on luminous transmittance class – hovorí o konzistentnosti pohľadu bez ohľadu na uhol, pod ktorým cez kazetu pozeráte. Funguje podobne ako svetlo prechádzajúce cez žalúzie. V prípade hodnoty 1 má byť kazeta rovnako tmavá pri pohľade pod rôznymi uhlami. Pri horšom čísle bude kazeta na určitých miestach svetlejšia. Záleží najmä od toho akým spôsobom výrobca do kazety ukladá tekuté kryštály – či horizontálne, alebo vertikálne. Zároveň je dobré si uvedomiť, že čím väčší je zorný uhol samostmievacej kukly, tým obtiažnejšie je dosiahnuť najlepšie hodnotenie. Pri kuklách so širokým priezorom je preto hodnotenie 1/1/1/2 považované za veľmi dobré.

Čo znamená hodnotenie kukly 1/1/1/1?

Hodnota 1/1/1/1 poskytuje perfektný pohľad bez skreslenia vrátane rovnomerného zatemnenia a poskytuje najvyššiu ochranu očí. Výrobcovia sa snažia vyrábať zváracie filtre s najvyšším skóre, aby boli oči zvárača v kukle čo najviac chránené.

spectra-priezor-1-1-1-1-samostmievacia-kazeta-oznacenie-filtra-zvaracia-kukla
Označenie 1/1/1/1 na samostmievacej kazete kukly Spectra nájdeme vľavo dole

Toto hodnotenie najvyššej optickej triedy 1/1/1/1 dosiahla historicky ako prvá kukla e684 od spoločnosti Optrel, ale postupne sa pripojili viaceré kukly, napr. MOST Grand Vision, alebo 3M Speedglass G5-01TW. Avšak aby samé jednotky nevzbudili dojem, že musí ísť zároveň o poriadnu finančnú investíciu, tak túto top optickú triedu nájdete aj u kukly Spectra MOST v pohodovej cenovej relácii 100 €, kedy sú vaše oči perfektne chránené tak ako u vyšších cenových kategórií.

Zváracia kukla MOST Spectra

Je nutné mať najvyššiu optickú kvalitu kukly?

Aké hodnotenie má vaša kukla (kazeta)? Ak vidíte hodnotu 1/1/1/1, môžete spokojne spávať. Je samozrejmé, žie nie všetci potrebujeme najlepšiu zváraciu kuklu, avšak na optickú kvalitu by sme si mali dať skutočne pozor. Kým napríklad rovnomernosť zatenmenia má priamy vplyv na ochranu očí, nižšia optická trieda a výsledný deformovaný obraz významne zťažuje prácu. 

Viac o zváracích kuklách sa dočítate aj v ďalších našich blogoch na túto tému -  Samostmievacie kukly a ich parametre. Ako vybrať kuklu pre domáceho a profesionálneho zvárača, alebo Špičkové funkcie top zváračských kukiel.

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx Quatro PAPR s prípravou na odsávanie
863,04 s DPH 719,20 bez DPH
Na objednávku - ks
priezor 1/1/1/1
Set RTW kukla Optrel Panoramaxx Quattro čierna s odsávaním e3000X 18 h
1 849,50 s DPH 1 541,25 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST WELD RAPTOR AIR techno blue s odsávaním R-Flow
od 915,19 s DPH 762,66 bez DPH
Skladom 4 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST WELD RAPTOR techno blue
280,46 s DPH 233,72 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Priezor 1/1/1/1
DIN 3.0 v svetlom stave
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx Quattro čierna
583,20 s DPH 486,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Priezor 1/1/1/1
Pre kvalitnú ochranu !!
Voľba kutila
Zváracia kukla MOST Spectra čierna
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST Spectra terminator
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Priezor 1/1/1/1
Pre autoklampiarov
Zváracia kukla MOST Spectra modrá
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Nedostupné
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla Princeps RHINOweld
111,24 s DPH 92,70 bez DPH
Skladom >10 ks