Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Kedy je najlepšie používať keramické brúsne kotúče?

Odporučte stránku svojím známym

Základom pre každé rezanie alebo brúsenie je vhodne zvolený kotúč, ktorý pri práci používate. Tým zabezpečíte, že kotúč sa nebude tak rýchlo „míňať“. Za problém prečo sa kotúč rýchlo spotrebúva, však nemôže zrno kotúča, ale jeho pojivo. Štruktúra každého kotúča je tvorená brúsnymi zrnami, pevne spojenými pojivom, medzi ktorými sa nachádzajú rôzne veľké medzery (póry).

Životnosť brúsneho kotúča do uhlovej brúsky

Pri brúsení a vyvinutí väčšieho tlaku sa brúsne zrno začne vylamovať a vypadávať. Pojivo sa vylupne a nastupuje nové ostré zrno, ktoré začína rezať.

Keď sa na kotúč vyvinie príliš veľký tlak, môže sa začať zahrievať. Ak je na aplikáciu zvolený nevhodný kotúč, môžu mať brúsne a rezné kotúče iba polovičnú (dokonca až tretinovú) životnosť, pretože dochádza k väčšiemu úberu. Na tvrdšie materiály preto treba používať kotúče s mäkkším pojivom, ktoré sa vylupuje, aby bol použitý stále nový, ostrý granulát a na mäkké materiály kotúče s tvrdším pojivom, aby držalo – kotúč tak ostáva dlho ostrý a zvyšuje sa jeho životnosť.

Základom pre efektívne brúsenie a rezanie je vždy kotúč – dobré brúsne zrno, dobré pojivo, dobre zvolený kotúč, ktorý je vhodný pre opracovávaný materiál, a tiež dobrý výrobca.

rezne-brusne-keramicke-kotuce

Prečo si vybrať keramické kotúče na brúsenie a rezanie?

Keramické kotúče pre zváračov a remeselníkov určite nie sú novinkou. V čom sú také výnimočné a na čo sú určené? Použitie keramického brúsneho zrna má hneď niekoľko výhod:

  • 3-násobne väčšia životnosť ako pri bežných brúsnych kotúčoch
  • Veľmi agresívne brúsenie, ktoré skracuje pracovný čas
  • Menej zahrievajú spracovávaný materiál
  • Nevyžadujú vysoký tlak = komfortnejšie brúsenie
  • Výhodnejšia cena v pomere k životnosti
     

Aplikácie pre použitie keramických brúsnych kotúčov

  • Brúsenie a rezanie tvrdenej ocele, tvrdých a ťažko spracovateľných materiálov, vysokolegovanej a nehrdzavejúcej ocele, tepelne odolnej a špeciálnej ocele (Hardox, Duplex atď).
  • Opracovávanie čiernej a nízkolegovanej ocele.
  • Ultraľahké kotúče na legované ocele, tvrdené, pevné a hrubostenné materiály
  • Vybrusovanie zvarov

Keramické brúsne kotúče MOST

Vybrať správny kotúč spomedzi množstva produktov na trhu môže byť niekedy naozaj veľmi zložité. Keramické kotúče nájdete aj u iných výrobcov – napr. 3M, Klingspor atď. Za pomerne dostupnú cenu získavate veľmi kvalitný materiál na brúsenie a rezanie. Výhody brúsnych a rezných kotúčov MOST sú nasledovné:

  • Moderná technológia výroby – spracovaná na základe výsledkov laboratórnych skúšok a tiež na základe výskumu potrieb klientov
  • Vyselektované suroviny – špeciálne vyberané suroviny do výrobného procesu
  • Kontrola všetkých etáp výroby – kvalita kontrolovaná v procese prípravy zmesi, pri formovaní a lisovaní, a tiež pri procese tvrdnutia
  • Konštantná, vysoká výkonnosť – potvrdená na základe vykonaných testov a názorov užívateľov
  • Stálosť výroby – kotúče sú vyrábané v európskych továrňach (Nemecko, Poľsko) najmä kvôli klíme – v týchto klímatických podmienkach je menej dní, ktoré by teplotami mohli ohroziť výrobu (-20 a viac ako 40°C). Vďaka týmto podmienkam sú brúsne zrná a pojivo spoľahlivejšie a efektívnejšie, a tiež celý proces výroby (sušenie, formovanie lisovanie atď.) stálejší.

Dostupné sú aj trvácnejšie kotúče Cubitron II s keramickým zrnom od 3M, ktoré keramické kotúče MOST v teste prekonali. Sú však o niečo drahšie, a to či sa oplatia, záleží od aplikácie.

Prehľad typov rezných a brúsnych kotúčov MOST

Na rezanie a brúsenie sú určené tieto produktové série MOST: 
Most Standard INOX 
Most PRO INOX Futura 
Most Ceramic Metal + INOX  

rezne brusne keramicke kotuce most co odporucame

Každý z kotúčov má svoje výhody a je určený pre iné druhy materiálov. Futura je univerzálny kotúč určený na tenké aj hrubé materiály. Standard sa hodí hlavne na tenké materiály, karosérie a milimetrové nerezové trúbky. Pri hrubších materiáloch (2 - 4mm kotúč rýchlo odchádza). V porovnaní so Standardom má Ceramic Metal + INOX až 3-4 násobnú výdrž. Hodí sa viac na plné materiály.

V pomere cena / kvalita vyhráva určite Futura a keramické kotúče Ceramic. Ak hľadáte niečo na tenkostenné profily alebo nerez za nižšiu cenu, tak odporučujeme rezné a brúsne kotúče Standard. Na vybrusovanie zvarov a tvrdé materiály je bezkonkurenčná rada MOST Ceramic.

Prehľad lamelových kotúčov MOST

Most Pro Zirconium XL 
Most PRO Futura 
Most Ceramic

lamelove-kotuce-porovnanie-most

Ktoré kotúče značky MOST vyskúšať

Čo sa týka výdrže a výdajnosti Most Pro Futura vyhráva. Ide o agresívny výdajný kotúč, toto brusivo sa tiež nezadubuje. Most Pro Zirconium XL má dlhšie lamely, brúsne zrno je mäkké a postupne sa opotrebúva. Oproti kotúčom Zirconium Pro 660 sa brusivo nezadubuje preto uprednostňujeme XL.

MOST Ceramic nie je veľmi vhodný na brúsenie hrán a okrajov. Keramický kotúč sa dobre správa vo výkonnej brúske (1500W pri priemere kotúča 125), kde sa nemusíte báť aj pritlačiť. Pri vysokom tlaku sa zvyšuje aj úber kotúča a brúsenie je vďaka tomu agresívnejšie. 

 

Súvisiace produkty
Lamelový kotúč 125 mm zrnitosť 60 MOST PRO Futura typ 29
3,98 s DPH 3,32 bez DPH
Skladom >30 ks
Brúsny kotúč keramický 125 mm x 7,0 mm MOST Ceramic METAL + INOX typ 27
5,46 s DPH 4,55 bez DPH
Zvyčajne odosielame do 7 dní - na objednávku
Rezný kotúč 125 mm x 1,0 mm MOST FUTURA PRO INOX 41
0,92 s DPH 0,76 bez DPH
Skladom >150 ks
Rezný kotúč 125 mm x 1,0 mm MOST STANDARD INOX Turbo typ 41
0,88 s DPH 0,73 bez DPH
Skladom >100 ks
Lamelový kotúč 125 mm zrnitosť 40 MOST PRO Zirconium XL typ 29
2,53 s DPH 2,10 bez DPH
Skladom >300 ks
Lamelový kotúč 125 mm zrnitosť 60 MOST PRO Zirconium XL typ 29
2,53 s DPH 2,10 bez DPH
Skladom >15 ks
Brúsny kotúč 125 mm x 6,8 mm MOST PRO INOX 27
2,04 s DPH 1,70 bez DPH
Skladom >20 ks