Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

10 chýb začínajúceho TIG zvárača

Odporučte stránku svojím známym

Každý TIG zvárač - nováčik robí pri zváraní chyby. Na chybách sa učíme a posúvajú nás ďalej, aj keď zas každú chybu netreba vyskúšať na vlastnej koži. Preto som spísal najčastejšie chyby TIG zvárania, ktoré vídam u začínajúcich TIG-ových zváračov. Ak chcete čím skôr robiť kvalitné zvary, vyhnite sa im, aby sa nestali vašim zlozvykom.

1. Omotanie kábla horáku okolo ruky - ako správne uchopiť horák

Pri TIG-ovom zváraní musíte byť v kľude a minimalizovať ťahy kábla na horák. Najjednoduchšia pozícia pre umiestnenie káblu horáka je medzi nohami a následne si kábel ešte položte na stehno. To vám umožní zvárať bez ťahu horáka.

Chybné omotanie kábla horáka okolo ruky pri zváraní TIG
Chybné omotanie kábla horáka okolo ruky pri zváraní TIG
 
Správne umiestnenie kábla TIG horáka
Správne umiestnenie kábla TIG horáka

2. Kuracie krídla - majte stabilný postoj pri zváraní

Ruky TIG-ára musia byť stabilné, preto si ich oprite. Získate tak výbornú kontrolu nad oblúkom, udržíte lepšie jeho výšku aj rýchlosť zvárania. Určite nedržte ruky ako kura krídla vo vzduchu. Zďaleka tak nedosiahnete taký pekný zvar ako s opretými rukami.

Nesprávne TIG zváranie s rukami bez opory
Nesprávne držanie rúk pri TIG zváraní spôsobí nekvalitný zvar
 
Ruky musia byť pri TIG zváraní opreté
S opretými rukami získate nad zváraním dokonalú kontrolu

3. Zváranie na skákajúceho zajaca - zlozvyk MIG zváračov

Táto nežiadúca technika zvárania TIG spočíva v tom, že zvárač pri každom vložení prídavného materiálu zdvihne horák, čím oddiali oblúk. Horák tak skáče ako keď hopká zajac. Do zvarenca tak prúdi oveľa viac tepla, skôr sa nahreje a zvar nie je úplne ideálny, keďže sa stále mení vzdialenosť elektródy a zvarenca. Naopak po zváraní s konštantnou výškou volfrámovej elektródy od zvarenca získate podstatne kvalitnejší zvar. Túto chybu robia väčšinou zvárači, ktorý prechádzajú zo zvárania MIG na TIG-ové zváranie.

4. Nedostatočná analýza neznámeho - neustále sa vo zváraní vzdelávajte 

Nedokážete analyzovať niečo, o čom nič neviete. Preto je potrebné sa vzdelávať a porozumieť tak hlbšie svojej práci. Študujte technológie zvárania, aplikácie, vlastnosti materiálov, konštrukcie, normy, čítajte knihy a blogy, sledujte videá o zváraní na youtube, pýtajte sa skúsených. Ide o dlhodobý proces, ktorý vedie k vašej vyššej odbornosti a zvyšujúcej sa reputácii o vás ako o zváračovi.

Knihy o TIG zváraní
Knihy o zváraní TIG - Kurz zvárania TIG a Prípady havárií zváraných konštrukcií

5. Príliš veľké očakávania od prvého zvaru - kvalita vyžaduje skúsenosti

Aj keď si naštudujete všetky informácie o zváraní, váš prvý zvar bude zlý. Dokonca prvých 100 km zvarov bude možno zlých. Chvíľu potrvá, kým sa do TIG zvárania dostanete. Chce to cvik a šikovné ruky, ale netreba zúfať, naučíte sa to.

6. Nedostatočné sústredenie - pri zváraní TIG existuje iba kúpeľ a zvarenec

Počas zvárania sa sústreďte iba na kúpeľ a zvarenec. Nič iné v danom momente nesmie existovať, je to tak trochu meditačná prax :).
Každý TIG-ár nováčik sa sústredí na množstvo nepodstatných vecí, ktoré mu rozptyľujú pozornosť a odvádzajú ho od kvalitného výsledku. Okrem kúpeľa a zvarenca sa pozerá, aký zvar už urobil, aj čo má ešte pozvárať a potom nevníma, čo práve zvára.

7. Málo trpezlivosti - bez dostatočného zarového kúpeľu nie je zvar

TIG nie je MIG! Pri zváraní TIG musíte byť trpezliví hneď od začiatku zvárania. Najskôr treba vytvoriť zvarový kúpeľ, vychytať správny moment. Pokiaľ nie je zvarový kúpeľ, nie je zvar.
Trpezlivý zvárač čaká na zvarový kúpeľ, kým sa vytvorí sklo a v kľude, bez stresu pridáva prídavný materiál a krásne ťahá húsenicu. Netrpezlivý zvárač nepočká na zvarový kúpeľ, čím mu vznikne studený začiatok a výsledkom nie je zvar, ale prilepený hliník. Takéto výsledky firmy často neakceptujú a ani vy by ste nemali. O rozdieloch medzi zváraním TIG a MIG si viac prečítajte v článku MIG vs TIG - aké sú rozdiely medzi zváracími metódami?.

8. Nechuť skúšať nové spôsoby zvárania - nebojte sa využiť kovový odpad na výzvy

Začiatočníci často pri TIG zváraní nerozmýšľajú nad možnosťami zvárania a neskúšajú nové veci. Naučia sa, že zvar sa ťahá sprava doľava a tam skončia. Skúšajte si na nepotrebných zvarencoch a odpadoch zvary rôznymi spôsobmi – od seba, do strany, rozmýšľajte v x-ovej aj y-novej osi. Nebojte sa nových vecí a výziev.

Ukážka nekvalitných zvarov pri nesprávnom zváraní
Ukážka nekvalitných zvarov pri nesprávnom zváraní

9. Zlá vzdialenosť elektródy od zvarenca - horák by mal byť nízko a v stabilnej výške

Vzdialenosť elektródy (ihly) a zvarenca ovplyvňuje výšku oblúka, vplyv tepla a veľkosť kúpeľa. Ihlu treba držať čím bližšie k zvarencu stále v konštantnej výške, čím dostiahnete rovnomerný zvar.
Zváranie s vysokou ihlou spôsobí väčší prenos tepla, do zvarenca prúdi oveľa viac tepla a výsledkom je širší zvar. Zváranie s nízkou ihlou v konštatnej vzdialenosti od zvarenca vám zabezpečí dokonalý, rovnomerný, krásny zvar. Často zvárač začne s ideálnou výškou ihly, ale postupne ju stále dvíha a tým urobí dosť nerovnomerný zvar.

Výška elektródy od zvarenca pri TIG zváraní
Porovnanie kvality zvarov pri rôznej výške elektródy od zvarenca pri TIG zváraní

10. Nízke nároky na zváraciu kuklu a zváračku pre TIG zváranie - zvarový kúpeľ potrebujete mať pod kontrolou

Pri TIG-ovom zváraní potrebujete mať zvar úplne pod kontrolou, preto na neho musíte naozaj dobre vidieť. Nároky na zváracie kukly pre TIG-árov sú vysoké, odporúčame zohnať si kvalitnú kuklu s veľkým priezorom, reálnymi farbami a citlivými senzormi. Tie najlepšie majú stupeň tmavosti v svetlom stave DIN 2.0.

Zároveň musíte mať dobrú TIG-ovú zváračku, na ktorej si pohodlne nastavíte parametre zvárania. Na montáže vyberajte ľahké, prenosné zváračky. Keď sa z vás stanú profesionálni TIG-oví zvárači, tak si dokúpite do dielne poriadne výkonnú zváračku.

Držím vám palce, aby ste uvedené chyby TIG zvárania vynechali hneď od začiatku a robili tak lepšie zvary. A hlavne, aby vás zváranie metódou TIG bavilo.

TIG zváranie vyžaduje kvalitnú kuklu a zváračku
TIG zváranie vyžaduje kvalitnú kuklu a zváračku

Nezabúdajte na ochranu zdravia a dýchania pri zváraní - dlhodobé následky sú vážne

Nezabúdajte na ochranu tak, ako sme ju pri natáčaní opomenuli my. Pri dlhšie trvajúcej práci určite nezvárajte Na raka a noste dlhý rukáv. Zároveň je pri zváraní, hliníku zvlášť, dôležité dbať na ochranu dýchacích ciest. Zabezpečte si dobré odvetrávanie, respirátor, alebo kuklu s filtroventiláciou. Dlhodobé následky môžu byť fatálne.

Kobaltsky

 

Viac o TIG zváraní sa dozviete aj v článkoch:

Tig zváranie - 10 najčastejších chýb začínajúcich zváračov


Súvisiace produkty
Kniha Kurz zvárania TIG v inertných plynoch netaviacou sa elektródou
12,23 s DPH 11,12 bez DPH
Skladom >10 ks
Nový hlavový kríž Isofit
DIN 2.0 v svetlom stave
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná
628,73 s DPH 523,94 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Na zváranie hliníka
Set zváračka Pontig 202 AC/DC MOST + horák a štartovacia sada, RV a káble
1 021,15 s DPH 850,97 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Zváracia tyč GI 113 2,4 mm x 1000 mm ESAB 5 kg
45,27 s DPH 37,73 bez DPH
Skladom 4 bal.
+ Darček ZADARMO
Zváracia kukla MOST V1000
156,00 s DPH 130,00 bez DPH
Skladom >10 ks