Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

MIG/MAG zváračka pre každého - Fanmig 202 LCD MOST so synergiou

Odporučte stránku svojím známym

V minulosti sme už recenzovali obľúbené modely CO2 zváračiek značky MOST - Fanmig J5, Fanmig 201 LCD, a robili sme aj veľké porovnanie MIG/MAG zváračiek. Teraz sme pripravili recenziu na MIG/MAG zváračku Fanmig 202 LCD, ktorá určite osloví nejedného kutila, či profesionála. Táto zváračka vďaka synergickým programom uľahčí prácu každému - hodí sa do každej dielne, autoservisu, ale aj do profesionálnej výrobnej firmy.

testovanie-mig-mag-zvaracky-fanmig-202-lcd-so-synergiou
Testovanie MIG/MAG zváračky Fanmig 202 LCD MOST so synergiou

Čo je synergické zváranie (synergia)?

Synergia (alebo aj súčinnosť) sa vo zváraní vzťahuje na synergické zváracie programy (krivky), ktoré sú navrhnuté tak, aby automaticky optimalizovali viacero nastavení zváračky naraz. Ide o synergický (vzájomný) prístup k nastaveniu rôznych parametrov zvárania (napr. výška zváracieho prúdu, napätia, rýchlosti podávania drôtu a podobne), tak aby dosiahli optimálny výkon.

V praxi to znamená, že synergické zváranie umožňuje zváračovi vybrať a nastaviť pri zváraní napríklad typ materiálu a jeho hrúbku a systém sám automaticky nastaví potrebné parametre. Vďaka synergii je zvárací proces plynulejší a efektívnejší, aj bez nutnosti manuálneho nastavovania a doladzovania parametrov zvárania. Mnoho zváračiek má možnosť si často používané programy uložiť do pamäte a pri ďalšom zváraní ich použiť znovu. 

Fanmig 202 LCD MOST je zvárací invertor, ktorý disponuje možnosťou synergického nastavenia programov. Nie každý zvárací invertor však túto funkciu má. Ide hlavne o funkcie zváracích invertoroch, no zriedka sa synergia môže vyskytnúť aj pri starších transformátorových (trafo) zváračkách.

Základné technické parametre zváračky Fanmig 202 LCD MOST

Už na prvý pohľad ovládací panel Fanmig 202 LCD zaujme širokým spektrom nastavení a parametrov. Patrí určite do profesionálnej triedy vzduchom chladených zváračiek a je určená pre montážne práce, opravy karosérii, do zámočníckych dielní a prevádzok - ide skutočne o stroj na každodenné využívanie. Ovládací panel je ochránený plexisklom, ktoré si aj po odklopení drží svoju polohu.

fanmig-202-lcd-ovladaci-panel-chraneny-plexisklom
Ovládací panel zváračky chránený plexisklom

Od jednoduchých až po pokročilé funkcie, táto zváračka ponúka rôzne metódy zvárania - MIG/MAG, TIG Lift ARC (Lift TIG), MMA aj spájkovanie. Synergiu je možné použiť iba pre zváranie MIG/MAG, na ktoré je zváračka primárne určená.

vyber-programov-fanmig-202-lcd-most-synergia-manual
Výber programov zváračky Fanmig 202 LCD MOST

Pomocou už spomínaného prehľadného ovládacieho panelu je možné si vybrať synergické krivky pre rôzne druhy materiálov - oceľ, nerezovú oceľ CrNi, hliník aj drôty CuSi3. Zváračka využíva cievky drôtu s hmotnosťou 5 kg a s priemerom oceľového drôtu 0,6, 0,8 a 1,0 mm (pre priemer 0,6 mm je potrebné dokúpiť si kladku 30/22 V, ktorá štandardne nie je v balení). Pre hliníkový drôt je to priemer 1,0 mm, nerezový drôt s priemerom 0,8 a 1,0 mm. Vďaka funkcii použitia špeciálneho drôtu CuSi3 je možné aj tvrdé spájkovanie drôtmi s priemerom 0,8 mm. Po zmene polarizácie je možné používať aj trubičkové drôty v priemere 0,8 alebo 0,9 mm.

vyber-materialu-plynu-priemeru-drotov-program-mig-mag-synergia-pa
Výber materiálu, plynu a priemeru drôtu v programe MIG/MAG synergia PA (poloha zvárania zhora-nadol)

Podávač drôtu je dvojkladkový - spodná kladka však obsahuje ozubenie, ktoré prenáša točivý momen aj na vrchnú kladku. Vďaka tomu zváračka nebude mať problém s posuvom drôtu aj pri použití dlhších MIG/MAG horákoch - napríklad aj dĺžky 5m.  

Zváračka Fanmig 202 má jednofázové napájanie 1 x 230 V. Súčasťou je aj PFC (power factor corrector), ktorý zabezpečuje stabilné zvárania pri kolísavom napätí v sieti. Vďaka nemu tento zvárací invertor menej zaťažuje elektrickú sieť, nepreťažuje istič,  a tiež je možné ho napojiť ku elektrocentrále alebo pomocou dlhších predlžovacích káblov. Rozsah zváracieho prúdu pre MIG/MAG zváranie je 20 – 200A. Maximálnemu rozsahu prúdu, ako aj dovoleným zaťažovateľom sa budeme bližšie venovať pri jednotlivých metódach zvárania. 

Medzi ďalšie funkcie zváračky patrí napríklad aj stand-by mód. Po spustení zváračky sa zapne ventilátor - čo sa týka hlučnosti, v kľudovom stave dosahuje približne 29dB, po zapnutí zhruba 64dB. Veľkou výhodou je, že pokiaľ zváračka nezvára, ventilátor to rozpozná a vypne sa.  

Nevýhodou je možno vyššia hmotnosť - zváračka je o niečo masívnejšia a ťažšia oproti podobným zváračkám vo svojej triede. Váha Fanmigu 202 LCD MOST je približne 19kg s prívodným káblom.

Nastavenie režimov zvárania pre metódu MIG/MAG

Fanmig 202 LCD zvládne viacero zváracích metód, no predovšetkým ide o MIG/MAG zváračku. Dôležitým parametrom je zaťažovateľ pri konkrétnej zváracej metóde. Udáva ako dlho je možné pri danom zváracom prúde zvárať v rámci zváracieho cyklu. Cyklus trvá 10 minút (čo predstavuje 100%) a dovolený zaťažovateľ (DZ) je udávaný v %. Ak je DZ napr. 60%, znamená to, že zváračka počas 6 minút zvára prúdom 150A a počas 4minút sa chladí. Zaťažovateľ norma STN EN IEC EN 60974-1 prikazuje merať pri teplote okolo 40°C, preto v našich podmienkach reálne % môže byť vyššie.

Zaťažovateľ - zváranie MIG/MAG
Rozsah zváracieho prúdu 20 - 200 A
Zvárací prúd (DZ = 100%) 130 A
Zvárací prúd (DZ = 60%) 150A
Zvárací prúd (DZ = 30%) 200 A

Režim zvárania MIG/MAG vyniká najmä synergiou a možnosťami nastavenia, ktoré zvládne aj úplný začiatočník. Je možné tiež si nastaviť posuv drôtu a napätie manuálne. Pre zváranie MIG/MAG je možné zvoliť si programy: 

  • MIG/MAG manual - manuálny režim s manuálnym nastavením parametrov 
  • MIG/MAG synergia PA - synergický režim v polohe PA (na tupo - vodorovná zhora) 
  • MIG/MAG synergia PB - synergický režim v polohe PB (kútový zvar - vodorovná šikmo zhora)  

Nastavenie synergie MIG/MAG

Synergické režimy zvárania (MIG/MAG synergia PA a MIG/MAG synergia PB) na základe zvoleného materiálu, ochranného plynu a priemeru zváracieho drôtu automaticky nastavia ďalšie zváracie parametre. Parametre je ďalej možné dolaďovať tzv. korekciou napätia (od –4V do + 4V). Rozdiel pri synergii PA a PB je iba v polohe zvárania, ostatné možnosti nastavenia sú rovnaké. 

V oboch nastaveniach MIG/MAG synergia PA aj MIG/MAG synergia PB je možné si vybrať z viacerých programov: 

Číslo programu Materiál Plyn Priemer drôtu
1 Fe plný drôt (oceľ) MIX 0,6 mm
2 Fe plný drôt (oceľ) MIX 0,8 mm
3 Fe plný drôt (oceľ)  MIX 1,0 mm
4 Fe plný drôt (oceľ)  CO2 0,6 mm
5 Fe plný drôt (oceľ)  CO2 0,8 mm
6 Fe plný drôt (oceľ)  CO2 1,0 mm
7 Fe trubička (trubičkový drôt oceľ) No G 0,8 mm
8 CrNi plný drôt MIX 0,8 mm
9 CrNi plný drôt MIX 1,0 mm
10 Al-Mg plný drôt (hliník) Ar 1,0 mm
11 CuSi3 Ar 0,8 mm

 

Po výbere programu je ešte možné doladiť dodatočné nastavenia (platí pre synergiu aj manuál):

  • Nastavenie 2T/4T (2-takt alebo 4-takt) 
  • Dohorenie - hodnoty (0 – 10) 
  • Počiatočná rýchlosť  - hodnoty (0 – 10) 
  • Predfuk - hodnoty (0 – 2s) 
  • Dofuk - hodnoty (0 – 10s) 
  • Tlmivka (ovplyvňuje mäkkosť/tvrdosť zvaru) - hodnoty (0 – 10)

 

dodatocne-nastavenia-predfuk-dofuk-tlmivka-synergia-manual
Dodatočné nastavenia pre synergický aj manuálny režim zvárania MIG/MAG

Po nastavení zváračky, ovládací panel ponúka vizualizáciu zvaru - na grafike je možné vidieť aj to, ako korekcia ovplyvňuje tvar zvaru. Spodná lišta vždy informuje o nastavenom programe, Zváracom prúde v ampéroch (A) aj o prípadnom donastavení korekcie vo voltoch (V).

ykreslenie-zvaru-mig-mag-synergia-pa
Vykreslenie zvaru v režime synergia MIG/MAG PA

 

vykreslenie-zvaru-mig-mag-synergia-pb-kutovy
Vykreslenie zvaru v režime synergia MIG/MAG PB

Manuálne nastavenie MIG/MAG

V režime MIG/MAG manual (plne manuálny režim) sa ikonka synergie vypne (viac ju nie je v tomto režime možné použiť), pričom však dodatočné nastavenia (2T/4T, predfuk, dofuk atď) je možné donastaviť. Manuálne sa najskôr nastavuje: 

  • Posuv drôtu v m/min (hodnoty 1,5 – 16.5 m/min) 
  • Napätie  (hodnoty 10 - 27V)

nastavenie-rezimu-mig-mag-manual-zvaranie-fanmig-202-lcd-most
Voľba parametrov (posuvu drôtu a napätia) v manuálnom režime

Program na tvrdé spájkovanie s drôtmi CuSi3 v synergickom režime MIG/MAG

Práve program CuSi3 je to, čo zváračku odlišuje od svojich konkurentov v podobnej triede - využíva sa napríklad na spájanie pozinkovaných plechov pri opravách karosérií, a to bez poškodenia ochranného náteru. Spájkovanie je možné s drôtom CuSi3 v priemere 0,8 mm s 5kg cievkami D200. Väčšina zariadení v rovnakej triede nie je schopná zvárať programom CuSi3 (ak aj týmto programom disponuje, cena je mnohokrát o veľa vyššia).

Rôzne hrúbky materiálov a ukážky zvarov pri metóde MIG/MAG

Vďaka synergickým programom zváračky Fanmig 202 LCD MOST je zváranie naozaj jednoduché. Stačí vybrať druh materiálu, plyn a priemer drôtu a zváračka parametre sama nastaví. Pomocou korekcie však je stále možné doladiť si napätie, kedy zváračka aj graficky znázorňuje ako bude zvar vyzerať.  
 
Pri nastavení programu číslo 2. (Fe plný drôt MIX 0,8mm) v režime MIG/MAG synergia PA aj PB sme vyskúšali zvárať rôzne hrúbky materiálov. Ako to celé dopadlo, si môžete pozrieť aj u nášho zváracieho kamaráta Pettyho Dráča, ktorý Fanmig 202 LCD vyskúšal vo videu na svojom Youtube kanály.

zvar-jokel-kutovy-zvar-synergia-mig-mag-fanmig-202-lcd
Ukážka zvaru pri nastavení MIG/MAG synergia PB, Fe plný drôt MIX 0,8 mma materiálom hrubým 3mm

Metóda MMA (zváranie obaľovanou elektródou)

Zváračka Fanmig 202 LCD je vhodná aj pre zváranie obaľovanou elektródou. Maximálna hodnota zváracieho a dovolených zaťažovateľov pri MMA zváraní je nasledovná: 

Zaťažovateľ - zváranie MMA
Rozsah zváracieho prúdu 10 - 200 A
Zvárací prúd (DZ = 100% 120 A
Zvárací prúd (DZ = 60%) 140 A
Zvárací prúd (DZ =25%) 200 A

 

Pri výbere možnosti zvárania MMA elektroda sa opäť deaktivuje synergický režim Dodatočné nastavenia v tomot režime sú:  

  • HOT start - počiatočné navýšenie počiatočného zváracieho prúdu aby sa ľahšie chytal oblúk (0 – 10) 
  • ARC force - pridáva alebo uberá zvárací prúd s cieľom stabilizovať oblúk a vytvoriť rovnomerný zvar (0-10) 

Zvárací invertor je vhodný na zváranie všetkých druhov elektród (bázické aj rutilové pre rôzne materiály - hliník, nerez atď.) 

Metóda TIG Lift ARC (Lift TIG)

Invertor podporuje aj zváranie metódou TIG s dotykovým zapálením oblúka (TIG Lift ARC) – nie je možné zváranie TIG HF s vysokofrekvenčným zapaľovaním. O rozdieloch medzi týmito metódami sa dočítate viac aj v blogu o metódach TIG zvárania. Rozsah zváracieho prúdu a zaťažovateľe pri zváraní TIG:

Zaťažovateľ - zváranie TIG
Rozsah zváracieho prúdu 10 - 200 A
Zvárací prúd (DZ = 100% 140 A
Zvárací prúd (DZ = 60%) 150 A
Zvárací prúd (DZ =35%) 200 A

 

V tomto režime tiež nie je možné používať synergiu, iba manuálne nastavenie. Opäť je možné využiť dodatočné nastavenia:  

  • Nastavenie 2T/4T (2-takt alebo 4-takt) 
  • Dobeh prúdu 
  • Dofuk

Profesionálna zváračka Fanmig 202 LCD na doma

Ako sme už spomenuli,v minulosti sme vo videoblogu porovnávali rôzne MIG/MAG zváračky - od tých bežne dostupných v ponuke obchodných reťazcov, až po profesionálne modely. Dvomi najpredávanejšími modelmi sú Fanmig J5 od značky Most (jednoduchý a skvelý pre hobby zváranie) a model Perun 200 od Alfa In, ktorý bol vynikajúci najmä vďaka synergickým programom (krivkám). 
 
Práve MIG/MAG zváračka FANMIG 202 LCD MOST spája dokopy tieto dva modely. Zdieľa rovnaký operačný systém českej zváračky Perun 200, s jednoduchosťou a kompaktnosťou Fanmigu J5. Fanmig 202 LCD má proste všetko, čo by sme od prenosnej MIG/MAG zváračky očakávali. Vďaka FANMIG 202 LCD si už viac nemusíte vyberať.

Porovnanie MIG/MAG zváračiek Fanmig J5, Fanmig 202 LCD a Perun 200 MIG SYN Alfa IN

 

fanmig-202-lcd-most

Fanmig 202 LCD MOST

perun-200-mig-syn-alfa-in

Perun 200 MIG SYN

Fanmig J5 MOST

Metódy zvárania MIG/MAG (Synergia PA,
PB, manual) 
TIG Lift ARC 
MMA
MIG/MAG (synergia PA,
PB, manual) 
TIG Lift ARC 
MMA 
MIG/MAG 
TIG Lift ARC 
MMA
Rozsah zváracieho prúdu MIG/MAG: 20 – 200 A,
MMA: 10 – 200 A,  
TIG: 10 – 200 A 
 
MIG/MAG  
DZ=100% - 130A 
DZ = 60% - 150A 
DZ = 30% - 200A
MIG/MAG: 20 – 200 A,
MMA: 10 – 200 A,  
TIG: 10 – 200 A 
 
MIG/MAG  
DZ=100% - 130A 
DZ = 60% - 150A 
DZ = 30% - 200A
MIG/MAG: 30-200 A,
MMA: 10-160 A,
TIG: 10-180 A 
 
MIG/MAG 
DZ=100% - 90A 
DZ=20% - 200A 
Zváraný materiál oceľ, nerez, hliník, CuSi3 oceľ, nerez, hliník, CuSi3

oceľ, nerez

Priemer zváracieho drôtu Oceľ: 0,6 - 1,0 mm, 
Hliník: 1,0 - 1,2 mm 
Trubičkový: 0,8 - 0,9 mm 
CuSi3: 0,8 mm 
Oceľ: 0,6 - 1,0 mm, 
Hliník: 0,8 - 1,0 mm 
Trubičkový: 0,8 - 1,2 mm 
CuSi3: 0,8 mm 
Oceľ: 0,8 - 1,0 mm 
Trubičkový: 0,8 - 1,0 mm 
Maximálna hrúbka materiálu 8,5 mm (v manuálnom režime
zvládne aj hrúbku 10 mm)
7 mm 8 mm
Hmotnosť 19 kg 17,3 kg 9,2 kg
Funkcie MIG/MAG: 2-takt/4-takt, dohorenie,
​počiatočná rýchlosť, predfuk, dofuk, tlmivka 
TIG: 2-takt/4-takt, dofuk, dobeh 
MMA: Hot Start, Arc Force
MIG/MAG: 2-takt/4-takt, dohorenie,
počiatočná rýchlosť, predfuk, dofuk, tlmivka 
TIG: 2-takt/4-takt, dofuk, dobeh 
MMA: Hot Start, Arc Force
MIG/MAG: 2-takt/4-takt 
MMA: aktivácia napätia VRD
Výhody

synergia s množstvom programov 
prehľadný LCD displej, vykreslenie kriviek, výborné ovládanie
 program tvrdého spájkovania s CuSi3
 plastový kryt displeja po vyklopení drží 
 stand by režim - ventilátor sa vypína, keď zváračka nezvára

synergia s množstvom programov 
prehľadný LCD displej, vykreslenie kriviek, výborné ovládanie
 program tvrdého spájkovania s CuSi3

 synergia 
 ľavý závit na držiak cievky 
 nízka hmotnosť 

Nevýhody vyššia hmotnosť X plastový kryt na displeji nedrží vyklopený hlučný ventilátor 
X displej nevykresľuje krivky a vizualizáciu zvaru
Cena (v sete so
základným príslušenstvom)
do 1200  do 1300  do 600 €

Prečo si vybrať Fanmig 202 LCD?

Zvárací invertor Fanmig 202 LCD MOST je vhodný pre každého - či už ste profesionálny zvárač, alebo domáci majster. Aj keď ide o profesionálnu zváračku, paradoxom je, že je vhodná aj pre začiatočníkov, ktorí sa radi učia, no hľadajú do svojej dielne už niečo lepšie. Vďaka synergickým programom môžu aj začiatočnícke zvary vypadať ako od profíkov. 

Vďaka synergii zváračka ponúka optimálny výkon a efektivitu, a to aj bez manuálneho nastavovania parametrov. S metódami zvárania MIG/MAG, MMA a TIG Lift ARC, zvládne zváranie rôznych materiálov a hrúbok ( až do 8,5mm, no v manuálnom nastavení aj 10 mm). Fanmig 202 LCD je vďaka programu so zváracím drôtom CuSi3 vhodný aj pre tvrdé spájkovanie pozinkovaných plechov, čo ocenia najmä autoservisy a karosári , keďže tento špeciálny drôt nepokazí povrchovú úpravu.

Jana B.

MOST FANMIG 202 LCD - 1.časť (rozbalenie a menu)

MOST FANMIG 202 LCD - 2.časť (TEST MIG/MAG zvárania)

Recenzia Fanmig 202 LCD MOST so synergiou - MIG/MAG zváračka pre každého


Súvisiace produkty
Zvárací invertor FANMIG 202 LCD Most
1 011,21 s DPH 842,67 bez DPH
Skladom 5 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST PYXAR
330,48 s DPH 275,40 bez DPH
Skladom >5 ks