Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Návod na zváranie hliníka na 7 krokov

Odporučte stránku svojím známym

Zváranie hliníka je jedna z najväčších výziev aj pre skúsených zváračov. Okrem samotného zvárania, je možno dôležitejšia príprava pred zváraním. Tým sa rozumie príprava materiálu, ktorý ideme zvárať, prídavného materiálu ktorým ideme zvárať, zváracieho stroja a samotnej ochrany zvárača. Hliník môžeme zvárať všetkými základnými typmi zvárania, avšak najlepšie výsledky sú dosahované zváraním metódou TIG AC (striedavým prúdom). Poďme sa teda pozrieť na 7 základných krokov, pre kvalitné zváranie hliníka.
 

Zváranie hliníka - zvar

1. Pripravte si všetko, čo potrebujete na zváranie hliníka

Na začiatok je nutné aby ste si pripravili všetko potrebné, s čím bude vôbec možné hliník zvárať:

2. Pripravte si ochranné pomôcky na zváranie TIG

Ochranné pomôcky sú dôležité pri akomkoľvek zváraní. Pri zváraní hliníku a špeciálne metódou TIG, je však nutné mať špeciálne ochranné pomôcky. Jedná sa hlavne o:

  • vhodnú zváraciu kuklu vhodnú pri TIG zváraní,
  • ochranné rukavice, najlepšie čo najtenšie aby ste dokázali čo najlepšie ovládať zvárací oblúk,
  • vhodné tepluodolné oblečenie (dlhé nohavice a blúza s dlhými rukávmi).

3. Čistenie zváraného hliníkového kusu a tiež prídavného materiálu

Asi jedna z najdôležitejších časti pri procese zvárania hliníka je jeho čistenie. Hliníkový materiál vytvára na povrchu tenkú vrstvu oxidu hliníka, ktorý sa topí pri oveľa vyšších teplotách ako samotný hliník. To znamená, že pred zváraním je nutné tieto oxidy odstrániť. To isté platí aj pre prídavný materiál. Hliník sa dá vyčistiť nasledovne:

  • potrite miesto zvaru acetónom a opláchnite zváraný kus vo vode,
  • nechajte ho poriadne vysušiť,
  • vydrhnite hliník s kefou, ktorá má nerezové štetinky aby ste dokončili čistenie zváraného kusu,
  • očistite prídavný materiál (ideálne pomocou brúsneho čistiaceho rúna).

4. Najskôr si nacvičte zvar

Nacvičte si najskôr radšej celý proces zvaru na nečisto. To znamená, že nebudete ešte zapaľovať oblúk, ale prejdete si celú dráhu zvaru "na sucho" aby ste zistili či vás niečo neruší, nezavadzia vám alebo neznemožňuje predpokladaný pohyb. Pripraviť by ste si mali hlavne:

  • správnu vzdialenosť horáku k hliníkovému materiálu (nie moc blízko aby ste neprilepili elektródu a tie nie moc ďaleko aby nebol oblúk moc široký, zvarový kúpeľ by sa veľmi ťažko kontroloval), ideálna vzdialenosť 2-3 mm,
  • sklon horáku pri TIG zváraní približne 10° uhol voči zváranému kusu,
  • sklon prídavného materiálu približne 90° voči wolfrámovej elektróde,
  • následne otestujte samotný pohyb horáku presne takou cestou akou budete zvárať,
  • horák vždy tlačte od seba nikdy neťahajte k sebe.

5. Predhriatie hliníkového materiálu

Omnoho jednoduchšie je zvárať hliník keď je ešte pred zváraním zohriaty na vyššiu teplotu ako je v miestnosti. Pri zváraní hrubých kusov hliníkových kusovom môže dochádzať k veľmi slabým zvarom, ak nie je materiál pred zváraním predhriaty. Predohriať materiál môžete niekoľkými spôsobmi:

  • predohriatie pomocou plynového horáku,
  • vloženie obrobku priamo do pece ak je to možné,
  • indukčným ohrevom,
  • odporúčané zahriatie je na 170° C.

6. Nastavenie zváracieho zdroja vhodného pre hliníkové zváranie

Je dôležité si nastaviť hlavne veľkosť zváracieho prúdu. Odporúča sa na 1 mm hrúbky materiálu nastaviť 40 A. To znamená, že ak chcete zvárať 3 mm kus mali by ste mať nastavené približne 120 A. Pri TIG zváraní samozrejme musíte disponovať zdrojom, ktorý dokáže zvárať hliník. Tak isto potrebujete špeciálny prídavný materiál na hliník a mať zvolený vhodný režim zvárania. Viac o nastavení TIG zváračky AC/DC pri zváraní hliníku nájdete v ďalšom článku.

7. Môžete zvárať

Začnite tým, že priblížite horák s wolfrámovou elektródou ku zváranému kusu. Elektróda by sa nemala dotýkať materiálu, inak by sa mohla prilepiť a otupiť čo znamená, že by sme ju opäť museli zabrusovať. Je teda vhodné mať elektródu vzdialenú od materiálu približne 3 mm. Stlačením spúšte na horáku sa zapáli elektrický oblúk, ktorý prebieha medzi eletródou a zváraným kusom. Teplo, ktoré je vytvárané oblúkom roztavuje materiál a vytvára sa zvarový kúpeľ. Ak potrebujeme vyplniť zvar, postupne pridávame prídavný materiál. Pre ukončenie zvárania len pustíme spúšť na horáku a chvíľu necháme dofúknuť plyn na náš nový zvar.

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Zváracia tyč Al Mg 5 (IA 5356) 3,2 mm x 1000 mm MOST 5 kg
67,12 s DPH 55,93 bez DPH
Skladom 5 bal.
Zváračka Lorch TIG T 300 AC/DC ControlPro
7 358,40 s DPH 6 132,00 bez DPH
Na objednávku - ks
Zváračské rukavice MOST SUPER TIG veľkosť 10
7,26 s DPH 6,05 bez DPH
Skladom >100 ks