Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Špičkové funkcie top zváračských kukiel

Odporučte stránku svojím známym

Doba, kedy sa používali klasické kukly bez smievania sú za nami. Poďme sa pozrieť na tie najnovšie fukncie samostmievacích kukiel, ktoré zľahčujú prácu profesionálnym zváračom. Každý výrobca pristupuje k vývoju inak, nebudeme sa preto pitvať v technickcýh parametroch kukiel. Pozornosť upriamime na pre nás zaujímavé vlastnosti, ktoré daná spoločnosť vymyslela a aplikovala pre vaše blaho.

Začnime Švajčiarmi, firmou Optrel. Jej novinky nájdeme v kuklách Panoramaxx, Crystal 2.0, e684.

Zameranie tejto firmy na vývoj funkcií zváračských kukiel si popíšme pri najviac predávaných Optrel kuklách, a tými sú prilba Panoramaxx, známa širokým panoramatickým zorným poľom, Crystal 2.0 s krištáľovo jasným pohľadom a zahrnieme aj e684 s klasifikáciou 1/1/1/1:

Twilight - postupné zosvetlenie priezoru

Učel tejto funkcie je znížiť námahu očí zvárača a umožniť mu tak zvárať dlhšiu dobu a pritom bezpečne. Táto technológia prechádza z tmavého do svetlého stavu plynule, citlivo a prirodzenejšie, bez skokového prepnutia známeho z bežných kukiel, ktoré je dosť nepríjemné, najmä pri dlhšom zváraní. Zabezpečuje, že aj pri rýchlych zmenách stavov svetla vaše oči nie sú tak zaťažované.

Delay - oneskorenie zosvetlenia po zhasnutí oblúka

Druhá funkcia na ochranu očí - oneskorenie na konci zváracieho procesu. Po skončení zvárania je veľmi nepríjemné, keď vám žeravý kov svieti do očí. Pri rýchlom prepnutí kukly z tmavého stavu na svetlý (najmä pri dlhšom zváraní), môže dôjsť ku krátkemu nepríjemnému oslepeniu očí. Aby ste predišli takejto záťaží očí, použijete funkciu Delay, ktorá spôsobí oneskorenie prechodu z tmavého stavu samostmievacej kazety do svetlého.

Túto funkciu má kukla z uvedených iba Panoramaxx.

Autopilot - automatické nastavenia stupňa zatmavenia kukly podľa ampérov

Ochrana očí do tretice, kedy si kukla sama automaticky nastavuje stupeň tmavosti, aj keď možnosť manuálneho nastavenia je zachovaná.

Špeciálne senzory merajú jas zváracieho oblúka a podľa neho automaticky prispôsobujú správny stupeň tmavosti zváračskej kazety. V tomto režime môžete navyše upravovať tmavosť o ± 2 stupne DIN, čím vás bude kukla chrániť o jeden alebo dva DIN-y viac alebo menej podľa vašich preferencií.

Rozsah Autopilota je u kukiel Optrel jemne odlišný:
Panoramaxx     5-12 DIN
Crystal 2.0        4-12 DIN
e684                 5-13 DIN

Reálne farby priezoru zváracej kukly

Na reálne farby ste pri samostmievacich filtroch zváračských kukiel zvyknutí pri viacerých výrobcoch. Tie majú v svetlom stave DIN 4.0. Avšak farebné spektrum pri Crystal 2.0 od Optrelu je bez pochýb na vyššej úrovni, DIN 2.0 nemá žiadna iná kukla. Prepustí 6x viac svetla oproti bežným kuklám.

Optrel používa pre realistické vnímanie farieb špeciálny UV/ IR filter, ktorý v svetlom stave priniesol vnímanie farieb takmer ako pohľad cez čisté okno. V tmavom stave vidíte zvarový kúpeľ detailne, čisto a s vysokým kontrastom vďaka technológii takmer dokonalého farebného spektra CLT2.0 (Crystal Lens Technology). Žiadna iná kukla vám neponúkne tak jasný pohľad na zvary ako Crystal 2.0.

Panoramaxx má tiež slušné hodnoty tmavosti v svetlom stave a to DIN 2,5. Pri e684 je to spomínaných bežných DIN 4.0.

Panoramatické videnie - široký zorný uhol pri zváraní

Tento odstavček sa týka iba kukly Panoramaxx, pretože ako jediná na trhu má 6x väčšie zorné pole než štandardné prilby. Po jej nasadení na hlavu zistíte, že má omnoho širší priezor a ako povedal náš kolega, priezor Panoramaxx-u je ako okuliare na motocross.           

 

Ďalší z lídrov svetového mena 3M Speedglas do svojej novej kukly pre ťažký priemysel 3M Speedglas Dolphin G5-01 Heavy Duty určenej na zváranie aj brúsenie (vďaka kombinácii samostmievajúcej kukly a ochranného zdvíhacieho priezoru so širokým zorným poľom) pripravil tieto funkcie:

Bluetooth pripojenie samostmievacej kukly so smartfónom

Bezdrôtová technológia Bluetooth pri G5-01 umožňuje komunikáciu zvárača s kuklou pohodlne cez smartfón. Po spárovaní kazety so smartfónom cez aplikáciu 3M™ Connected Equipment môžete ovládať parametre kazety (stupne tmavosti, citlivosť, oneskorenie) pre 10 pamäťových režimov, zaznamenať denník údržby kukly, získať štatistiky vašej kukly (kedy bola kazeta prvý krát aktivovaná, prevádzkové hodiny, hodiny v temnom a svetlom stave, počet zapínacích /vypínacích cyklov), zobraziť používateľské návody a zoznam dielov.

Voliteľné farby samostmievacej kazety

Táto technológia umožňuje zvoliť prirodzený, studený alebo teplý farebný tón pre tmavý stav. Tak si sami určíte, ktorý odtieň je pre vaši oči najpríjemnejší a poskytuje najlepší kontrast. Táto funkcia je implementovaná v kazete G5-01VC.

Nastavenie prúdenia vzduchu filtroventilácie

Účelom bolo znížiť nepríjemné zahmlievanie priezoru a vytvoriť pocit príjemného ochladenia. Prúd vzduchu je možné vďaka systémom kanálov kukly nastaviť na tvár alebo na priezor (alebo ľubovoľne medzi ne) alebo do spodnej časti tváre cez bočné výstupy. Je tiež možné nastaviť pomer množstva vzduchu vychádzajúceho z hornej časti a dvoch bočných výstupov a zvoliť ich zmiešanie.

Samozrejme, nastaviteľné prúdenie vzduchu nájdete aj pri zváracích prilbách Optrel, dokonca s veľmi podobným spôsobom nastavovania.

Výklopný priezor so samostmievacou kazetou pri brúsení

Kukla G5-01 má veľký výklopný priezor, v ktorom je uložený zvárací filter. Výklopný priezor je odnímateľný a po jeho oddelení dá sa zváracia kukla použiť ako ochranný brúsny štít. Takže si po zváraní nemusíte skladať kuklu z hlavy a nasadzovať brúsny štít.

Túto vlastnosť zdvíhacích priezorov so samostmievacou kazetou majú iba prilby 3M (nerátame čertov s výklopným priezorom bez AFD filtrov).

V tejto súvislosti stojí za zmienku aj Zváracia prilba 9100 FX s priezorom 9100 XXi, ktorá je rovnako ako G5-01 kombináciou samostmievajúcej kukly a ochranného zdvíhacieho priezoru. To ju robí kuklou vhodnou na zváranie aj brúsenie, veľmi obľúbená je na TIG-ové zváranie.

Kazeta 9100 XXi od 3M

Pri samostmievajúcej kazete 9100 XXi, je potrebné uznať, že ide o špičkový, profesionálny produkt. Disponuje stupňami stmavenia 5, 8 a 9-13, technológiou prirodzených farieb, externým riadením režimu brúsenia a funkciou automatického zapnutia, vďaka ktorej stačí kuklu iba chytiť a môžete začať zvárať.

ESAB Sentinel A50

Ďalšia spoločnosť, ktorej kukly sú našimi zákazníkmi žiadané je ESAB. Síce sa zameriava najmä na prídavné materiály, v ktorých je určite špička na trhu, ale svoje miesto má určite aj pri zváracích kuklách. Keďže jej primárne zameranie nie je vo vývoji funkcií zváračských kukiel, tak ani neponúka extra vychytávky. Avšak pri vyhotovení kukiel drží vysokú kvalitu, vďaka ktorej sa aj dobre predáva napr. kukla Sentinel A50. Ako bolo spomenuté, Sentinel nemá špeciálne funkcie, ale má zaujímavý sci-fi dizajn a výbornú kazetu, prehľadný, jednoduchý display (ktorý sa však nedá ovládať v rukaviciach) a perfektný, mäkký 5-bodový náhlavný kríž, ktorý drží aj v nízkej polohe. Pre jej obľubu u zákazníkov by bola škoda ju nespomenúť.

Je ešte jedna oblasť, v ktorej sa ESAB snaží konkurovať top predajcom s väčším podielom na trhu, a tou je vývoj filtroventilácií. Novinka ESAB PAPR s najvyššou triedy ochrany TH3 a všetkými bezpečnostnými prvkami, ktoré pri filtroventilácii potrebujeme, zvláda aj zváranie v ťažkých podmienkach.

 

MOST Spectra

Podobne je na tom kukla Spectra od spoločnosti Most. Nemá síce nové funkcie, ktoré zakývu zváračským svetom, ale vďaka kvalitnému prevedeniu, najlepšiemu hodnoteniu kvality pohľadu 1/1/1/1 a nízkej cene žne úspechy medzi domácimi zváračmi, ale aj profesionálmi. Koniec koncov štyri jednotky má na trhu máloktorá kukla.

 

 

 

 

 

Každý výrobca profesionálnych kukiel sa zameriava na iné zlepšenia. Veríme, že ste spoznali všetky podstatné funkcie, ktoré našim zákazníkom najviac zľahčujú prácu a preverujú ich v praxi.

 

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Najčistejší priezor
+ Darček ZADARMO
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Crystal 2.0 + držiak na opasok ZDARMA!!!
503,04 s DPH 419,20 bez DPH
Skladom 3 ks
Nový hlavový kríž IsoFit
DIN 2.5 v svetlom stave
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx 2.5 čierna
od 484,01 s DPH 403,34 bez DPH
Skladom 3 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla Optrel e684 strieborná
525,60 s DPH 438,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Samostmievacia zváracia kazeta 3M Speedglas 9100XXi, 50 00 26
636,12 s DPH 530,10 bez DPH
Na objednávku - ks
Set RTW kukla Optrel Panoramaxx 2.5 čierna s odsávaním e3000x 18 h
1 827,00 s DPH 1 522,50 bez DPH
Na objednávku - ks
Priezor 1/1/1/1
Pre kvalitnú ochranu !!
Voľba kutila
Zváracia kukla MOST Spectra čierna
108,00 s DPH 90,00 bez DPH
Skladom >10 ks