Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Brúsny kotúč na oceľ či zvary? CUBITRON II 3M je najlepšie čo si môžete vybrať

Odporučte stránku svojím známym

Brúsne kotúče s keramickým zrnom Cubitron II od 3M patria medzi top kvalitu na trhu. 3M hovorí až o 2-násobnej životnosti oproti konkurenčným brúsnym kotúčom, nižšej prašnosti, podstatne vyššom úbere, väčšej rýchlosti a efektivite. Na základe toho sme vymysleli záťažový test, aby sme si overili, ako ich slová obstoja v praxi. Náš kolega s dušou experimentátora, Martin Solík si zvolil fíbrový disk 982C CUBITRON II 3M určený pre uhlíkovú oceľ a vyskúšal, koľko tento kotúč dokáže odbrúsiť z oceľovej platne. Pod fíbrový kotúč použil veľmi tvrdú červenú podložku s chladením (rebrovaním) pre väčší odvod tepla odporúčanú výrobcom.


Prečo sú brúsne kotúče CUBITRON II vhodnou voľbou na brúsenie zvarov či ocele?

Pred testom si ešte povieme, aké je zrno Cubitron II, aby sme chápali dôvody velebenia týchto brúsnych kotúčov. Cubitron II je precízne tvarované zrno v tvare trojuholníka, ktoré na podložke kotúča tvorí ostré hrany. Tie fungujú ako samostatné rezné nástroje, ktoré rozrežú kov a pri odlamovaní špičiek hrotov dochádza k ich priebežnému samobrúseniu. Tým sa znížila teplota v opracovávanom obrobku spôsobená trením, tvorba tepelných máp a kovových zafarbení, docielil sa super rýchly úber a získala 2x väčšia životnosť oproti obdobným kotúčom od konkurenčných výrobcov. Pre lepšie pochopenie odporúčame pozrieť si aj video o porovnaní zrna Cubitron s "klasickým" zrnom.
 
Keramické zrno brúsnych a rezných kotúčov 3M CUBITRON II
Ako vyzerá zrno bežných brúsnych kotúčov (naľavo) a precízne tvarovaného keramického zrna CUBTIRON II (napravo)
 

Test fíbrového brúsneho kotúča 3M Cubitron II

Martin si pred samotným testom zohnal parádnu oceľovú platňu, fíbrový kotúč 982C Cubitron II od 3M, uhlovú brúsku Metabo a keďže má rád svoje telo a rád si ho v zdraví chce užiť čo najdlhšie, nezabudol na ochranné pracovné prostriedky - kukla s odsávaním, pracovné rukavice, štuple do uší, ochranný odev.

 

Príprava testu fíbrového brúsneho kotúča na oceľ 3M Cubitron II

Príprava na test fíbrového brúsneho kotúča 3M Cubitron II

Fíbrový kotúč CUBITRON II pred brúsením:

Fíbrový kotúč po brúsení:

  • hmotnosť oceľovej platne po brúsení: 2466 g
  • hmotnosť použitého fíbrového kotúča 982C CUBITRON II 3M: 22 g
  • celkový úbytok hmotnosti ocele: 516 g
  • celkový úbytok hmotnosti kotúča: 7 g
  • stav fíbrového kotúča: kotúč je značne opotrebený, najviac však na krajoch, v strede je zrno v dobrom stave, čo znamená, že mohla byť použitá lepšia technika pri brúsení, kedy by sa použila rovnomernejšie celá plocha kotúča a predĺžila by sa tým jeho životnosť.

Fíbrovým kotúčom 982C 3M Cubitron II sa Martinovi podarilo odbrúsiť približne pol kila ocele, pričom na hmostnoti kotúča ubudlo iba 7g. Tento výsledok hodnotíme ako veľmi pozitívny - oproti konkruenčným kotúčom môžeme hovoriť až o dvojnásobnej životnosti. Fíbrový kotúč Cubitron II tak v teste obstál na jednotku s hviezdičkou! 

Hodnotenie kotúča CUBITRON II 3M

Fíbrový kotúč perfektne uberal z ocele, Martin sa pri ňom narobil podstatne menej než pri iných kotúčoch. Tu nie je čo vytknúť. Niektorí namietajú, že má vysokú cenu (2 - 3 EUR / kus), ale vzhľadom na jeho niekedy aj viac než 2-násobnú životnosť a kvalitu práce ide o krátkozraký argument.

veľmi rýchle brúsenie
kotúč krásne kopíroval podložku
vďaka podložke odvádzal dobre teplo
menej vynaloženej práce než pri bežných fíbrových kotúčoch
perfektný výkon

Fíbrový kotúč 982C CUBITRON II 3M nás veľmi príjemne prekvapil, aj keď vlastne len potvrdil slová svojho tvorcu o jeho kvalitách. Podľa nášho názoru sú kotúče Cubitron II najlepšími kotúčmi na trhu, a preto ich aj hrdo predávame.

Test brúsneho kotúča na oceľ - fíbrový kotúč CUBITRON II 982C

Test brúsneho kotúča Cubitron II

 

Kvalitný brúsny kotúč - jednoznačne CUBITRON II

Na základe dôkladného testu fíbrového kotúča 982C Cubitron II musíme uznať, že výrobca 3M odviedol neskutočne dobrú prácu - či už je to precízne tvarované keramické zrno kotúčov Cubitron, kvalitná podložka, ktorá perfektne odvádza teplo pri brúsení, alebo samotné vlastnosti kotúča. Fíbrové kotúče 3M Cubitron II určite odporúčame vďaka dlhšej životnosti, rýchlejšiemu brúseniu a dobrému úberu materiálu. V prípade, že si to sami chcete vyskúšať, neváhajte a kľudne nám pošlite fotky vašej práce pri brúsení s Cubitronom - veríme, že medzi našími zákazníkmi nájdeme zdatných brusičov a možno vám za vašu snahu aj pošleme nejaký pekný darček :). 

váš tím Solík

Brúsny kotúč na oceľ a brúsenie zvarov - fíbrový kotúč 982C CUBITRON II 3M


Súvisiace produkty
Tvrdý
Unášač pod vulkánfíbrový disk 125 mm M14 3M, 64861
21,26 s DPH 17,72 bez DPH
Skladom >30 ks
Fíbrový kotúč 125 mm zrnitosť 80+ 3M Cubitron II 982C
2,26 s DPH 1,89 bez DPH
Skladom >65 ks
Fíbrový kotúč 125 mm zrnitosť 60+ 3M Cubitron II 982C
2,38 s DPH 1,98 bez DPH
Skladom >500 ks
Ochranný štít Optrel Clearmaxx na brúsenie
52,32 s DPH 43,60 bez DPH
Skladom 4 ks
Uhlová brúska WEV 15-125 Quick Metabo
189,90 s DPH 158,25 bez DPH
Skladom už iba 1 ks