Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Skúsený zvárač, ktorý sa neunaví - automatizácia zváracích výrob Cobotom

Odporučte stránku svojím známym

Dopyt po kvalitnej zváračskej práci rastie, avšak kvalifikovaných zváračov na trhu ubúda. Automatizácia zvárania priemyselnými robotmi je nákladná, a tak sa digitálne inovácie do zváracieho priemyslu dostávajú iba pomaly. Kolaboratívne zváracie roboty sú preto jednoznačným kandidátom na posilu tímu, ktorý prináša vysokú kvalitu zvarov a môžu si ho dovoliť aj menšie a stredne veľké výrobné podniky. 

Čo je kolaboratívny zvárací robot - Cobot?

Zvárací kolaboratívny robot (Cobot, alebo Kobotje automatizované zariadenie, ktoré je navrhnuté tak, aby mohlo spolupracovať s človekom. Po nastavení sa Cobot pohybuje s vysokou presnosťou a produkuje robotické zvaryVďaka nižšej hmotnosti konštrukcie, zabudovanému bezpečnostnému systému a nižším rýchlostiam pohybu, takýto zvárací robot nie je potrebné umiestňovať do bezpečnostnej kóje, ako je tomu pri priemyselných zváracích robotochOproti tomu má výhodu aj v jednoduchosti programovania. Tým sa znižuje cena na jeho zaradenie do výroby umožňuje užšiu spoluprácu s človekom. 

Zvárací Cobot Lorch Welding Solík

Ako automatizovať zváraciu dielňu s využitím zváracieho Cobota

Zvárač, ktorý pracuje so zváracím robotom najskôr Cobota nastaví, kontroluje výrobu a deleguje na neho únavné rutinné činnostiZaškolený operátor v automatizovanej zváracej dielni vďaka kobotovi pozvára potrebné kusy, kým skúsený zvárač využije svoje vedomosti pri komplikovanejších špecifických zvarochVýsledkom je v prvom rade zvýšenie produktivity výroby. Opakovaná robotická kvalita zvarových spojov má na svedomí menej nepodarkov a zníženie potreby dodatočného brúsenia zvarov, či opracovania tepelne deformovaných kusov. Navyše ste vďaka moderným digitálnym technológiám práve urobili krok ku štvrtej priemyselnej revolúcii - Industry 4.0.

Kedy uvažovať o zriadení automatizovaného pracoviska s kolaboratívnym robotom?

  • Vyťažení zvárači rutinnými zváracími prácami.

  • Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

  • Veľkosť výrobných dáviek je vyššia ako 10 ks.

  • Vysoké nároky na vzhľad, kvalitu a pevnosť zvaru.

  • Potreba optimalizácie výroby, zvýšenie efektivity.

  • Zváranie ocele, hliníka a nerezovej ocele.

Zvárací Cobot zvar

Nastavenie Cobota zvládne každý zvárač, ktorý ovláda smartphone

Programovanie, ktoré pri priemyselných robotoch vyžaduje kvalifikovaných integrátorov a trvá niekoľko týždňov je pri využití zváracieho Cobota omnoho jednoduchšie. Je pomerne intuitívne a zvládne ho aj bežný používateľ inteligentného telefónuS využitím funkcie Free-Drive môžete pohodlne rukou doviesť horák do požadovanej polohy, asistent zvárania zasa odporučí nastavenie parametrov pre konkrétny kus. Po naprogramovaní môže Cobota obsluhovať aj operátor, ktorý nikdy zváračku nedržal v ruke.   

Ako sa programuje kútový zvar? 

  1. Pomocou funkcie Free-Drive ručne - umiestnite rameno do štartovacej pozície.
  1. Zvoľte bod pre začiatok zvárania a na ovládacom paneli ho jemne vylaďte.

  1. Nastavte štart zvárania a pomocou asistenta nastavte zváracie parametre.

  1. Zvoľte koncový bod zvárania a nastavte stop zváracieho procesu.

  1. Zvoľte pohyb návratu do východzej štartovacej pozície.

Ovládanie panel zvárací Cobot Lorch

Jedinečný systém Lorch Cobot Welding Package

Špičkový nemecký výrobca Lorch vytvoril s Universal Robots, svetovým lídrom vo výrobe kolaboratívnych zváracích robotov, jedinečný integrovaný systém. Na rozdiel od iných systémov, v jedinom ovládacom paneli programujete pohyby Cobota aj zváracie procesy. Zjednodušuje sa tým programovanie a v prípade potreby je možné počas výroby meniť programy a parametre zvárania.  Balíček je vybavený digitálnym inteligentným zváracím zdrojom série S-XT, ktorý ponúka všetky špeciálne zváracie procesy. Prispôsobený práci s Cobotom je aj zvárací horák, ktorý má dvojité chladenie a štíhly tvar pre vynikajúcu prístupnosť k dielom.  

O systéme Lorch sme sa rozprávali aj priamo so špecialistom na automatizáciu. Prečítajte si celý rozhovor

 

Lorch Welding Package Solík

 

Neprizerajte sa inováciám - automatizujte zváranie vo výrobe

Nemusíte sa ďalej nechať limitovať nedostatkom zváracích profesionálov a prizerať sa príchodu štvrtej priemyselnej revolúcie. Zváracie firmy všetkých veľkostí môžu využiť inovácie digitálnych technológii a byť silným partneropre budúci priemysel a svojich zamestnancovCobot vďaka automatizácii ponúka zvýšenie produktivity, stabilnú kvalitu zvarov, a to aj bez navýšenia počtu zváračov. Ak vás zaujali možnosti Cobota, kontaktujte nás. Radi s vami nájdeme optimálne využitie kolaboratívneho robota vo vašej výrobe.

Milan Solík

 

Viac informácií o kolaboratívnom zváracom robotovi nájdete na stránke výrobcu.

COBOT - skúsený zvárač, ktorý sa neunaví - automatizácia zváracích výrob



Súvisiace produkty