Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ženy v zváraní - motiváciou je láska k povolaniu

Odporučte stránku svojím známym

Medzinárodny deň žien (MDŽ) každoročne pripadá na 8.marec. Pri tejto príležitosti sme oslovili tri ženy, ktoré sa pohybujú vo zváracom svete už “nejaký ten piatok”. Každá z nich je veľmi osobitá a ku svojej práci pristupuje precízne a so cťou. Vyspovedali sme TIG zváračku Tamaru Benkovú, zváračskú inžinierku IWE Moniku Boxanovú a našu šéfku obchodu a konateľku spoločnosti Solík SK Ing. Martinu Solíkovú. Každej z nich sme sme sa opýtali na ich prax v zváračskom odvetví. Ako uvidíte sami, ženy zváračky určite majú v tejto brandži čo svetu ukázať. Zváranie už rozhodne nie je iba mužskou doménou. 

Zvárači sú gentlemani - v mužskom kolektíve sa cítim ako bohyňa

TIGárka Tamara je vo zváracej brandži približne 2 roky. V zváracom svete sa cíti ako doma aj napriek tomu, že ju od tohto ”sna” jej kamarátky vždy odhovárali. Sníva o tom, že sa raz bude venovať WeldArtu (zváraciemu umeniu) a zváraniu rôznych umeleckých kúskov. 

tamara-benkova-tig-zvaracka


Byť ženou v mužskom kolektíve je podľa nej veľká sranda, pretože kolegovia ju majú radi a oceňujú jej prácu. Vedia byť gentlemani, takže sa v pracovnom kolektívne cíti ako bohyňa. Tvrdí, že muži by mali viac podporovať ženy vo zváraní, pretože existuje veľa šikovných a kreatívnych žien, ktoré by mohli v zváraní veľa dosiahnuť. 

Ak sa o jej prácu zaujímate, nájdete ju aj na Instagrame - @tamrkva. Viac fotografií z jej tvorby nájdete aj v galérii pod článkom. 

Vzdelávam zváračov jednoduchou a zábavnou formou 

Zváračská inžinierka Monika sa prvýkrát so zváraním stretla už v roku 2014 pri svojom štúdiu na Strojnej fakulte Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Oficiálne sa však ku zváračom pridala až v roku 2019, po ukončení vysokej školy. Nastúpila do práce a kvalifikovala sa ako medzinárodný zvárací inžinier IWE. 

monika-boxanova-zvaracska-inzinierka-iwe


Už viac ako rok sa venuje svojmu vlastnému projektu EDUWELDA, vďaka ktorému sa snaží vzdelávať zváračov v oblasti teórie zvárania. Vybrala si na to obľúbenú formu - rýchle ankety na sociálnych sieťach, v ktorých sa od nej dozviete veľa o technológii zvárania. 
 
Prácu vo zväčša mužskom kolektíve hodnotí pozitívne a sama hovorí, že na kolegov a ľudí okolo seba má obrovské šťastie. Sledovať ju môžete na instagrame - @eduwelda. Ak vás zaujal jej projekt EDUWELDA, určite navštívte aj jej webovú stránku pre viac informácií.

Kedysi si pýtali k telefónu iba manžela, dnes je na firme viac žien 

Ak trochu poznáte firmu Solík, viete, že na trhu je už viac ako 15 rokov, no naši konatelia Martina a Ján sa podnikaniu venujú dlhšie - približne 30 rokov. O histórii spoločnosti sa viac dočítate aj na stránke O nás.

ing-martina-solikova-konatelka-solik-sk 

Konateľku, našu šéfku obchodného oddelenia, sme poprosili, aby nám povedala o svojich skúsenostiach v zváračskom odvetví. Sama priznala, že zvárací svet jej nie je cudzí a má ho rada. Ukázal jej, že zváraním je možné vytvoriť užitočné veci (stavby, mosty, ploty aj domáce konštrukcie), ale tiež nádherné umelecké diela, ktoré uvidíte aj pri vstupe do našej predajne - pozváraného leva, či korytnačku.  

lev-zvaracie-umenie-socha-z-nerezu-solik korytnacka-zvaracie-umenie-socha-z-kovu-solik

Zo skúseností vie, že zváračina bola dlho ”mužským svetom” a v začiatkoch si zákazníci k telefónu pýtali hlavne manžela. Karta sa však po nejakej dobe obrátila a zákazníci si niekedy pýtajú k telefónu výhradne ju. Dnes máme vo firemnom tíme dokonca viac žien ako mužov. Práve za tieto skúsenosti je vďačná a je rada, že ju život viedol týmto smerom,. Vďaka tomu mala tú česť zoznámiť sa so svetom zvárania. Za dobu, ktorú v tomto odvetví pracuje, sa z typickej ”čiernej zváračiny”stala krásna kreatívna a umelecká práca. Najviac ju teší to, že o ochrane zdravia pri zváraní sa už len nerozpráva, no naopak, kvalitná ochrana je dostupná pre každého a pre väčšinu zamestnávateľov je to priorita. So širokým úsmevom vás vždy rada privíta v predajni Solík SK v Považskej Bystrici :). 

Ženy vo zváraní určite nie sú ohrozeným druhom

U nás aj v zahraničí je fenomén zvárania rozšírený medzi všetkými vekovými skupinami - u mužov aj žien, a to bez rozdielov. Svedčia o tom aj profily zahraničných influencerov, ktoré nájdete na sociálnych sieťach – do pozornosti dávame napríklad profily – @tipsy_unicorn94@zombabewallta, @saannacamilla. Pri príležitosti Medzinárodneho dňa žien by sme chceli upozorniť práve na prácu žien, ktoré často môžu bojovať s podceňovaním od svojich mužských kolegov. Veríme však, že svojimi znalosťami, šikovnosťou, zručnosťou a húževnatosťou dokážu rozvíjať zváracie remeslo, pretože láska k svojmu povolaniu je tou najdôležitejšou motiváciou, ktorú človek potrebuje. Dôkazom toho je aj rozhovor so zváračkou Martinou, ktorá sa s vami podelí o svoju cestu k zváraniu - nájdete ho vo videu pod článkom.

Jana B. 

Medzinárodný deň žien s Martinou


Súvisiace produkty
Najčistejší priezor
+ Darček ZADARMO
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Crystal 2.0 + držiak na opasok ZDARMA!!!
503,04 s DPH 419,20 bez DPH
Skladom 4 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST WELD RAPTOR techno blue
280,46 s DPH 233,72 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Komunikuje s telefónom
Zváracia kukla 3M Speedglas G5-01 s filtrom G5-01TW + odsávanie ADFLO, 61 78 20
1 748,25 s DPH 1 456,87 bez DPH
Na objednávku - ks