Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Príprava na zváranie s CO2 zváračkou. Základy zvárania CO2

Odporučte stránku svojím známym

Zváranie CO2 patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie metódy zvárania. MIG/MAG zváračky sú ľudovo nazývané aj CO-čky alebo CO2 zváračky. Pripravili sme jednoduchý návod, v ktorom vás prevedieme prípravou malej CO2 zváračky a zváracieho príslušenstva pred zváraním až po jednoduchý zvar. 

Príprave zváracieho príslušenstva a CO2 zváračky pred zváraním
CO2 zváračka a zváracie príslušenstvo, ktoré je potrebné na jej používanie

Ako funguje ochranná atmosféra pri zváraní CO2?

Metóda zvárania MIG/MAG sa častokrát ľudovo nazýva aj zváranie CO2. MIG a MAG sú oblúkové metódy zvárania taviacou sa elektródou v ochrannej atmosfére. Oblúk a zvar (roztavený kov) potrebujeme pri zváraní chrániť pred prístupom vzduchu z okolia, pretože zvar by póroval. 

Pri zváraní MIG vytvárame plynom privádzaným cez horák čisto ochrannú atmosféru. Z toho je skratka MIG - Metal Inert Gas - metalické zváranie inertným plynom. Inertný znamená nečinný, nereaguje so žiadnymi látkami. 
Pri zváraní MAG má plyn okrem ochrannej funkcie aj úlohu aktívne vstupovať do chemických reakcií odohrávajúcich sa v zvarovom kúpeli. MAG – Metal Active Gas – metalické zváranie aktívnym plynom.

Preto plyny používané pre MIG a MAG zváranie sa líšia:

  • plyny pre zváranie MIG: argón, hélium,
  • plyny pre zváranie MAG: CO2, zmes Ar+CO2, Ar+CO2+O2, Ar+O2, najčastejšie takzvaný mix, alebo corgoň 82/18 82 % argón a 18 % CO2.

Vidíme, že napriek tomu, že pri MIG zváraní sa CO2 nepoužíva, aj tak sa MIG/MAG zváračke hovorí CO-čková zváračka. Asi je to pozostatok z minulosti, kedy bol oxid uhličitý CO2 najpoužívanejší plyn a napriek nie presnej terminológii sa tento pojem zaviedol a nepresne rozšíril aj na MIG-ové zváranie a dodnes používa.

Príprava zvárania a nastavenie CO2 zváračky

  1. skontrolujeme, či máme všetko potrebné zváracie príslušenstvo – použiť môžete zoznam príslušenstva ku zváračke CO2, ktorý sme pre vás pripravili. Materiál, ktorý ideme zvárať, potrebujeme mať čistý, hrany pripravené na zváranie. Skontrolujeme aj, či sa v našom okolí nenachádza nič horľavé, aby sme horúcimi odstrekmi vznikajúcimi pri zváraní nespôsobili požiar.
  2. zapojíme zváračku do elektrickej siete - ak sme pripojení na predlžovačku, tak ju rozvinieme, lebo pri zmotanom kábli sa indukuje prúd, nahreje sa a zváračka dobre nezvára,
  3. zapneme zváračku - pre tento návod sme si zvolili obľúbenú CO2 zváračku Fanmig J5 Most,
  4. odstrihneme drôt zváracími kliešťami a jemne ho obrúsime, aby sme ho nedali do bowdenu úplne ostrý – dáme pozor, aby sa nám zvárací drôt z cievky nerozmotal.

Príprava cievky zváracieho drôtu na zváranie CO2
Príprava cievky zváracieho drôtu na zváranie CO2

  1. drôt vložíme do zváračky, zaaretujeme, skontrolujeme kladku, či ju máme nastavenú na správny priemer – my zvárame 0,8 mm drôtom, tak kladku potrebujeme tiež 0,8 mm.

Vloženie cievky zváracieho drôtu do zváračky CO2
Príprava a vloženie zváracieho drôtu do zváračky CO2

  1. vysunieme drôt do horáka - na zváračke stlačíme tlačidlo pre posuv prôtu a zváračka nám natiahne drôt do horáku – niektoré zváračky nemajú tlačidlo pre posuv a drôt natiahnu dlhým stlačením spúšte horáka až kým neprejde bowdenom horáku. Nezabudnite však vybrať špičku z horáku a vystrieť kábel zváracieho horáka, aby sa nám drôt pri posuve nezasekol.
  2. nasadíme správnu špičku (0,8 mm) a hubicu - čím je hubica širšia, tým krajšie sa čistí, ale nedostaneme sa do úzkych miest a medzier, vtedy použijeme úzku hubicu, ktorá však tak nekryje zvar a rýchlejšie sa opotrebuje. Ak nám drôt príliš trčí a chceme šetriť, tak si ho spätným pohybom cievky natiahneme kúsok naspäť.

Nasadenie hubice na zvárací horák - posunutie zváracieho drôtu pomocou podávača
Nasadenie hubice na zvárací horák, posunutie zváracieho drôtu pomocou cievky. 

  1. skontrolujeme zemniaci kábel a svorku dáme čím bližšie zvaru, priamo na zváranú časť kovu, príp. na zváraciu dosku – zemniaca svorka slúži ako katóda (-) uzatvárajúca obvod medzi horákom a zváraným materiálom.

Zemniaca svorka a jej pripevnenie a uzemnenie pri zváraní CO2 zváračkou
Uzemnenie pri zváraní CO2 zváračkou pomocou zemniaceho kábla

  1. na plynovej fľaši otvoríme hlavný ventil a nastavíme prietok plynu – prietok má byť cca 10-násobok priemeru drôtu, keď zvárame drôtom Ø 0,8 mm, tak pri hodnote 8 litrov by nám nemal pórovať, aj keď tabuľky odporúčajú 12 litrov za minútu. Pri drôte Ø 1,0 mm a ampéroch okolo 200 a viac, nastavíme prietok na 13-15 l/min, ak máme v dielni prievan, môžeme pridať ešte väčší prietok. Ak nám póruje, máme veľmi nízky alebo naopak veľmi vysoký prietok plynu, alebo používame zlý plyn. Keď pustíme plynu extrémne veľa, dôjde k odšplechnutiu a turbulentnému prúdeniu plynu, čo zhoršuje výsledný zvar. Nastaveniu prietoku plynu a spôsobom, ako plynom šetriť sme sa venovali aj v článku Zvárací plyn – ako zaň ušetriť.

Nastavenie prietoku plynu vo fľaši na redukčnom ventile
Nastavenie prietoku plynu na redukčnom ventile

  1. nastavíme voltáž na zváračke na spodnú hranicu, akonáhle pridáme voltáž, pridáva sa aj posuv drôtu.
  2. nastavíme si zváraciu kuklu podľa aktuálnych podmienok a skontrolujeme ďalšie ochranné pomôcky. Pre príklad na kukle Spectra MOST nastavíme:
  • Tmavosť - asi by stačila tmavosť 8 (rozmedzie 4-8), ale budem zvárať 100 Ampérami a dobre vidím, tak si dám rozmedzie 9-13 a polohu na tmavosť 9.
  • Delay-oneskorene - nebude tu žiaden veľký žeravý kúpeľ, tak ho dám na stred alebo skôr na krátky čas, ako na bodovanie, kukla sa nám rýchlo rozjasní. Keby sme zvárali koľajnice, kde je veľký zvarový kúpeľ, tak by sme oneskorenie nastavili na dlhý čas.
  • Citlivosť – nezvárame TIG-om malé ampére (20-30A), tak nemusíme dávať ani vysokú citlivosť, ale ani nízku, nie som na slnku, a nemám okolo seba zváračov, tak ju nastavím približne na stred.
  • Nastavíme si prilbu na hlavu tak, aby sme sa cítili pohodlne a nezabudneme si nasadiť zváračské rukavice, keďže nechceme zakúsiť popálenie a ožiarenie zo zvárania. Oblečenie volíme ideálne kožené, alebo aspoň z prírodných materiálov, ktoré sa nám v prípade prsknutia roztaveného kovu neprilepí na kožu. Nezabúdame ani na pevné kožené topánky, keďže roztavený kov zvykne kvapnúť aj smerom nadol.

Nastavenie samostmievacej kukly MOST Spectra pred zváraním MIG/MAG
Nastavenie zváracej kukly MOST Spectra pred zváraním MIG/MAG

  1. separačným sprejom postriekame hubicu a špičku – sprej bráni prilepovaniu gulôčok z rozstreku na náhradné diely, čím minimalizujeme ich spotrebu.
  2. pustíme sa do zvárania.
Výsledný zvar pri zváraní CO2 zváračkou
Výsledok - kvalitný zvar pri zváraní CO2 zváračkou

Prípravu pred CO2 zváraním nepodceňujme

Príprava a správne nastavenie CO2 zváračky a zváracieho príslušenstva pred zváraním, je základom pre kvalitné zvary bez rozstreku a poróvania. MIG/MAG patrí medzi najrozšírenejšie metódy zvárania, no každá CO2 zváračka sa líši v nastaveniach, parametroch a funkciách. Príprava komponentov a základné nastavenia sú však zväčša rovnaké. Malé CO2 zváračky sa dostávajú do čoraz viac kutilských dielní aj výrob, najmä vďaka zváraniu v ochrannej atmosfére, ktoré prináša veľké výhody a lepšie vlastnosti zvarov.

Ak ste rozhodnutý zakúpiť si CO2 zváračku, určite si okrem návodu na zváranie prečítajte aj náš blog s názvom Na aké príslušenstvo nezabudnúť pri kúpe malej CO2 zváračky?. Nájdete tu zoznam vecí, na ktoré pred kúpou zváračky na zváranie MIG/MAG určite nezabudnúť.

 

váš tím Solík

Príprava na zváranie s CO2 zváračkou. Základy zvárania CO2
Prvé kroky pri zapojení a zváraní zváračkou MIG/MAG


Súvisiace produkty
Zvárací set zváračka Fanmig J5 MOST + horák so štartovacou sadou a RV
590,46 s DPH 492,05 bez DPH
Skladom >10 ks
Plastová cievka
Zvárací drôt SG2 GOLD G3 Si1 1,0 mm MOST 5 kg
11,70 s DPH 9,75 bez DPH
Skladom >35 bal.
Plastová cievka
Zvárací drôt SG2 GOLD G3 Si1 0,8 mm MOST 5 kg
od 12,12 s DPH 10,10 bez DPH
Skladom >100 bal.
+ Darček ZADARMO
Zváracia kukla MOST V1000
od 156,00 s DPH 130,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Protirozstrekový sprej na horáky CO2 UFO BIO MOST 320 ml
2,86 s DPH 2,39 bez DPH
Skladom >5 ks