Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

1.apríl - Zváranie s umelou inteligenciou - revolučny zvárací invertor Fanmig AI BRIDGE MOST s hlasovým ovládaním

Odporučte stránku svojím známym

1.Apríííííííííl !!!

Samozrejme umelá inteligencia v zváraní zatiaľ nie je tak ľahko dostupná, a tiež ju zatiaľ v našich zváračkách nenájdete :). Tak ako ste mnohí odhalili, išlo o prvý apríl a trošku sme si z vás vystrelili. Veríme, že ste sa s nami v tento deň zasmiali a video a pripravený obsah vás pobavili. Prišlo nám naozaj veľmi veľa komentárov a pozitívnych reakcíí, za čo ďakujeme. Aj vďaka vám bol náš deň lepší :). 

Nižšie si môžete prečítať blog o umelej inteligencii, ktorý sme napísali pomocou chatu GPT (áno pomocou umelej inteligencie od openAI :) ). Aj to dokazuje, že technológie sa vyvíjajú a možno raz naozaj budeme mať na dosah ruky aj zváranie so zváračkou s umelou inteligenciou a hlasovým ovládaním. Určite by sa tým uľahčil a zefektívnil zvárací proces pre nejedného zvárača. Zatiaľ si však na túto technológu musíme počkať.


Svet zvárania a priemysel sa neustále menia a inovujú v snahe zlepšiť kvalitu a efektivitu výrobného procesu. Jednou z najnovších technológií v tejto oblasti je zváračka s umelou inteligenciou a hlasovým ovládaním, ktorá prináša úplne novú úroveň automatizácie a kontroly zváracieho procesu. Zváračka je navrhnutá tak, aby zefektívnila prácu a bola jednoducho ovládateľná. To výrobca docielil vďaka umelej inteligencii (AI – artifficial inteligence) a rozpoznávaniu hlasových príkazov. Zváračku je možné prepojiť so zváracou kuklou vďaka bezdrôtovej komunikácii Zigbee. Zváračka tiež disponuje pripojením na sieť Wifi a Bluetoothom. Tieto technológie zabezpečujú prenos údajov o zváracom procese zo zváračky do kukly, a rovnako detekciu porúch, ktorá znižuje riziko chýb a tým zvyšuje bezpečnosť pri práci. 
 
V tomto blogu sa pozrieme na to, ako zváračka s umelou inteligenciou a hlasovým ovládaním funguje, aké výhody prináša a aký vplyv môže mať na priemysel. Tiež sa pozrieme na to, aké nové možnosti a funkcie prináša pre zváranie.

zvaranie-s-umelou-inteligenciou-ai-bridge-most
Zváračka s umelou inteligenciou AI prepojená so zváracou kuklou s hlasovým ovládaním

Umelá inteligencia (AI) v zváracom invertore

Zváranie si vyžaduje vysokú presnosť a kvalitu, a to najmä v priemyselnej výrobe. S využitím umelej inteligencie v zváracom invertore sa zvyšuje efektivita, spoľahlivosť a presnosť zvárania. Taktiež sa uľahčuje jej nastavovanie a začíname hovoriť o spolupráci zváračky a zvárača. 

zvaraci-invertor-s-umelou-inteligenciou-fanmig-bridge-ai-most
Nový zvárací invertor Fanmig AI Bridge MOST

AI v zváracom invertore umožňuje zváračovi analyzovať materiály a zváracie metódy a odporúčať konkrétne nastavenia zváracieho procesu. Umelá inteligencia zahŕňa výkonné algoritmy, ktoré môžu analyzovať a interpretovať údaje z rôznych senzorov, ktoré sú súčasťou zváračky. Tieto algoritmy sú schopné vykonať rýchle rozhodnutia a prispôsobiť sa rôznym situáciám, čím sa zvyšuje presnosť a efektivita zvárania. Okrem toho umelá inteligencia v zváracom invertore dokáže sledovať a upravovať nastavenia v reálnom čase, aby zabezpečila optimálne podmienky zváracieho kúpeľa.

V našej ponuke už čoskoro nájdete nový invertor Fanmig AI Bridge MOST, ktorý bude prepojený so zváracou kuklou Pyxar AI.

Rozpoznávanie reči a ovládanie pomocou hlasu

Hlasové ovládanie a rozpoznávanie reči sú moderné technológie, ktoré sa stávajú súčasťou zariadení. Zváračka rozpozná reč používateľa a umožní zváračovi ovládať zariadenie pomocou hlasových príkazov. Hlasové ovládanie tak predstavuje rýchlejšie a efektívnejšie nastavenie zariadenia, a súčasne znižuje potrebu používania manuálnych ovládacích panelov alebo tlačidiel. Zváračka dokáže rozpoznať hlasové príkazy a previesť ich na rôzne akcie - jednoduchým hlasovým príkazom je možné napríklad zmeniť nastavenia a parametre zváracieho procesu. Iba na základe popisu toho, čo potrebuje zvárač zvariť, dokáže zváračka odporučiť a nastaviť zváracie parametre pre konkrétnu aplikáciu, alebo vykonať určitú úlohu. 

Rozpoznávaniu reči sa zváračka postupne učí - na základe analýzy dát a neustáleho pripojenia na internet pomocou siete WiFi je možné používať aj slangové a menej známe výrazy, ktoré sa AI naučí zopakovať a automatizovať. 

Tieto technológie sú vhodné pre rôzne druhy zvárania, od manuálneho až po robotické zváranie, a čoskoro budú prispôsobené pre rôzne typy zváracích zariadení a kukiel. Vďaka AI a hlasovému ovládaniu sa zváračom uľahčuje práca a prinášajú lepšiu kvalitu práce.

Bezdrôtové pripojenie cez Zigbee a Bluetooth pre Industry 4.0

Kľúčovým prvkom moderných zváracích invertorov s umelou inteligenciou je ich schopnosť prepojenia s ostatnými zariadeniami v rámci priemyselnej automatizácie. Na tento účel sa často používajú bezdrôtové protokoly, ako napríklad Zigbee alebo Bluetooth.

zigbee-bluetooth-bezdrotove-pripojenie
Bezdrôtové pripojenie s ostatnými zariadeniami funguje vďaka Zigbee a Bluetooth

Bezdrôtové pripojenie umožňuje zváračom pripojiť zváracie invertory k iným zariadeniam, ako sú napríklad odsávacie ramená, zváracie roboty alebo zváracie kukly. To je hlavným predpokladom pre takzvaný Internet of Things (IoT, internet vecí), ktorý je skloňovaný pri prechode na Industry 4.0 - štvrtej priemyselnej, digitalizačnej, revolúcii . Tieto bezdrôtové protokoly sú ideálne pre zváranie, pretože umožňujú zváračom pracovať bez obmedzení káblov a umožňujú flexibilitu pri práci na rôznych miestach. 

Zigbee a Bluetooth sú dva najčastejšie používané bezdrôtové protokoly v priemyselnej automatizácii. Zigbee je energeticky efektívny a umožňuje pripojiť množstvo zariadení do siete s malou spotrebou energie, čo je ideálne pre zváracie invertory, ktoré musia byť často prenášané z miesta na miesto

Ako funguje Zigbee pri zváraní s umelou inteligenciou?

Zigbee je bezdrôtový protokol, ktorý sa používa pre komunikáciu zariadení v inteligentných domácnostiach a priemyselných aplikáciách. Poznáme ho napríklad aj zo smart žiaroviek. Prijímanie a odosielanie príkazov umožňuje: 

  • Prenos údajov o zváracom procese zo zváračky do kukly, (zabezpečí napríklad automatické nastavenie tmavosti kazety aj bez funkcie autopilota) 
  • Minimálne oneskorenie prenosu signálu medzi kuklou a zváračkou 
  • Komunikáciu aj na väčšie vzdialenosti 
  • Kvalitný prenos signálu cez prekážky aj v hlučnom prostredí 
  • Detekciu chýb

zvaracia-kukla-s-ai-prepojenim-na-zvaracku
Zváračská kukla PYXAR AI MOST, ktorá cez Zigbee komunikuje so zváračkou Fanmig AI Bridge

Prečo jeden bezdrôtový protokol nestačí

Bluetooth je ďalší bezdrôtový protokol, ktorý umožňuje pripojenie zváracích invertorov k mobilným zariadeniam, ako sú telefóny alebo tablety. Zvárači a zvárací technológovia tak môžu rýchlejšie a jednoduchšie nastaviť a kontrolovať zvárací proces, a tiež pracovať bez nutnosti používania manuálnych ovládacích panelov. 

Výhody zváračky s umelou inteligenciou

ovladaci-panel-fanmig-ai-bridge-zvaracky-s-umelou-inteligenciou
Ovládací panel Fanmig AI Bridge - zváračky s umelou inteligenciou

  • Automatické nastavenie parametrov zvárania - zváračka dokáže analyzovať materiál. Tiež na základe hlasového ovládania dokáže automaticky nastaviť optimálne parametre zvárania. 
  • Detekcia porúch - vďaka senzorom a kamerám dokáže umelá inteligencia detekovať poruchy (praskliny zvaru, rozstrek...) a nastaviť optimálne parametre  
  • Analýza zvaru - zváračka zaznamenáva a analyzuje každý krok zvárania, aby mohol byť zvárací proces čo najefektívnejší. Na základe senzorov a analýzy zvuku dokáže poskytnúť odporúčania na opravy. 
  • Pripojenie na Wifi a Bluetooth 
  • Komunikácia so zváracou kuklou s AI cez protokol Zigbee 
  • Rozpoznávanie reči a hlasové ovládanie - umožňuje zváračovi rýchle a jednoduché nastavenie zváracieho procesu 
  • Aktualizácia dát - výhodná napríklad pri aktualizácií softvéru zváračky alebo rozpoznávaní hlasových príkazov (základných slangových výrazov, ktoré zvárači využívajú napr. kúťak = kútový zvar, jokel = jaklový profil ... atď.) 

Invertor s umelou inteligenciou je budúcnosťou zvárania

Využitie AI a hlasového ovládania v zváraní prináša množstvo výhod, ako napríklad rýchlejšie a automatické nastavenie zváracích parametrov, lepšiu kontrolu kvality zvarov a zvýšenú produktivitu práce. Prepojenie kukly so zváračkou (cez bezdrôtové protokoly Zigbee a Bluetooth) umožňuje jednoduchšie ovládanie zváracieho procesu, znižuje riziko chýb pri nastavovaní parametrov a zvyšuje efektivitu zvárania.

Výsledkom je nielen zvýšená produktivita a kvalita zvárania, ale aj znižovanie nákladov a rizík. Zváranie s umelou inteligenciou a prepojením zváracieho invertoru so zváracou kuklou predstavuje pre zvárací priemysel zásadný krok vpred a otvára dvere pre nové možnosti v oblasti automatizácie a digitalizácie.

Zváranie s umelou inteligenciou - Fanmig AI Bridge MOST


Súvisiace produkty
Zvárací set CO2 FANMIG 212 LCD MOST + horák a štartovacia sada, RV a káble
1 524,01 s DPH 1 270,01 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST PYXAR
330,48 s DPH 275,40 bez DPH
Skladom >5 ks