Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Typy nerezových ocelí

Odporučte stránku svojím známym

Nehrdzavejúca oceľ, známa aj ako nerezová oceľkorózii odolná oceľ, koróziivzdorná oceľ, antikor alebo inox je typ ocele, ktorý sa používa v chemickom, potravinárskom a dokonca aj v jadrovom priemysle. Čo spôsobuje jej odolnosť voči korózii? Aké typy nerezovej ocele poznáme a kde sú s obľubou používané?

Odolnosť ocele voči korózii - prečo nerez nehrdzavie?

Nerezová oceľ je vysoko legovaná prevažne chrómom, niklom, mangánom či inými prísadami. Aby bolo dosiahnuté koróziivzdornosti nerezovej ocele, potrebuje oceľ obsahovať minimálne 12 % chrómu. Ten následne oxiduje s atmosférou a vytvára pasívnu vrstvu na povrchu kovu. So stúpajúcim obsahom chrómu sa zvyšuje aj stálosť ocele a rozširuje oblasť využitia nerezových ocelí. Podobnú pasívnu vrstvu pozorujeme aj pri hliníku.

Ako z názvu vyplýva, najväčšou výhodou nerezovej ocele je jej odolnosť voči korózii. Pravdou je, že aj odolnosť nereze má svoje hranice, aj keď sú značne posunuté.

Nehrdzavejúca oceľ

Typy nehrdzavejúcich (koróziivzdroných) ocelí

Podľa množstva pridaného chrómu a iných prímesí, rozdeľujeme štyri základné typy nerezových, koróziivzdorných, ocelí:

  • feritické ocele,
  • austenitické ocele,
  • martenzitické ocele,
  • duplexné ocele, t.j. austeniticko-feritické ocele.

Feritické ocele

Tento typ nehrdzavejúcej ocele obsahuje minimálne 12 % chrómu, takmer žiadny uhlík - zvyčajne menej ako 0,1 %, a spravidla žiadny nikel. S rastúcim množstvom chrómu vo feritickej oceli, klesá jej pevnosť. Veľmi dôležitým faktorom je množstvo molybdénu a uhlíka. Ak zmes obsahuje viac molybdénu, má materiál vyššiu kujnosť. Ak obsahuje viac uhlíka, tak naopak je kujnosť nižšia.

Mikroštruktúra feritickej koróziivzdornej ocele

Feritické ocele poznáme pod označením:

  • W. Nr. 1.4512 (AISI 409) – ocele vhodné pre automobilový priemysel, na výrobu výfukov či katalyzátorov.
  • W. Nr. 1.4016 (AISI 430) – feritické ocele sa používajú väčšinou v kuchynskom vybavení.
  • W. Nr. 1.4509 (AISI 441) - vysokopevnostná oceľ s nadpriemernou tepelnou odolnosťou až do 850 °C,  je ideálna pre súčiastky umiestnené blízko automobilových motorov.

Hlavnou výhodou feritických ocelí je hlavne nižšia cena oproti austentickým nerezovým oceliam a vysoká odolnosť voči korózii.

Austenitické ocele 

 
Tento typ nerezovej ocele je najčastejšie používaným typom nereze. Bežne obsahuje aspoň 18 % chrómu a minimum niklu a uhlíka. Oproti feritickým nehrdzavejúcim oceliam je cena týchto kovov výrazne vyššia a to práve kvôli obsahu niklu v zmesi. Austenitcká oceľ je extrémne odolná voči hrdzaveniu a veľmi dobre sa čistí. Aj preto je vhodná do domácností a do miest, kde je veľký dôraz na hygienu. 
 
Austenitické nehrdzavejúce ocele
 
Austenitické ocele poznáme pod označením:
  • W. Nr. 1.4301 (AISI 304)/W. Nr. 1.4306 (AISI 304L) - tento typ nereze je často používaný pre potrubia a nádoby s extrémne korozívnymi kvapalinami. Používa sa  hlavne pri chemickom, ťažnom, potravinárskom a farmaceutickom priemysle. Tiež je vhodná na výrobu príborov či drezov.
  • W. Nr. 1.4583 (AISI 318)/W. Nr. 1.4404 AISI 316L – podobný typ ocele ako 304, obsahuje však o niečo málo viac molybdénu a ešte viac zlepšuje antikorózne vlastnosti. Použitie je rovnaké ako pri oceli typu 304.
  • W. Nr. 1.4828 (AISI 309)/W. Nr. 1.4845 (AISI 310) - oproti oceli 304 obsahuje viac chrómu aj niklu. Dôsledkom je vyššia cena, ale aj väčšia odolnosť voči oxidácii. Používa sa hlavne pri peciach.

Martenzitické ocele

Rýchlym ochladzovaním austentických ocelí vzniká martenzitická nerez, ktorá je magnetická a jej pevnosť sa dá tepelným zahriatím zvýšiť. Bežne neobsahuje žiadny nikel okrem špeciálnych zmesí. Používa sa hlavne tam, kde je požadovaná extrémna pevnosť. Oproti feritickým a austentickým oceliam má horšie antikorózne vlastnosti, čo je spôsobené vysokou tvrdosťou. Využitie týchto ocelí je ako u bežných nerezí v chemickom priemysle, ale využívajú sa aj v energetike a pri výrobe čerpadiel, nožov a chirurgických nástrojov.

Mikroštruktúra martenzitickej koróziivzdornej ocele

Martenzitické ocele poznáme pod označením:

  • W. Nr. 1.4006 (AISI 410) - bežná martenzická oceľ určená do mierne korozívneho prostredia.
  • W. Nr. 1.4021 (AISI 420) - základný priemyselný variant.
  • W. Nr. 1.4034 (AISI 420C) - tepelne upravená oceľ pre dosiahnutie veľmi vysokej tvrdosti, je určená hlavne na výrobu nožov,
  • W. Nr. 1.4057 (AISI 431) - perfektné antikorózne prostriedky a veľmi tvrdá zmes.

Duplexné ocele, t.j. austeniticko-feritické nerezové ocele

Ide o kombináciu dvoch typov nerezových ocelí, a to feritických a austentických, kde sú kombinované výhody obidvoch typov a preto sa využívajú len v špeciálnych prípadoch. Obsahuje viac chrómu ako je zvykom u nerezových ocelí (18 – 28 %) a tiež veľmi veľké množstvo niklu, až do 8 %. Duplexné ocele sa používajú napríklad na mori, v odsolovacích zariadeniach či petrochemických závodoch.

Mikroštruktúra austeniticko-feritickej koróziivzdornej ocele

Duplexné ocele poznáme pod označením:

  • W. Nr. 1.4507 (AISI S32550) - používa sa vo veľmi korozívnych prostrediach s morskou vodou alebo kyselinami, má veľmi pevnú odolnosť proti obrusovaniu.
  • W. Nr. 1.4462 (AISI S31803) - perfektná pevnosť a väčšia odolnosť ocele voči hrdzaveniu ako má 316L.
  • W. Nr.  1.4362 (AISI S32304) - používa sa pri stavbe lodí, ťažobnom a v energetickom prostredí.

Každý druh nerezovej ocele má iné vlastnosti a využitie

Základnou vlastnosťou nerezových ocelí je ich odolnosť voči korózii, a to vďaka obsahu chrómu. Z toho dôvodu sú obľúbené pre celú škálu použití. Avšak špecifické vlastnosti ocele pre konkrétne využitie v priemysle sa dosahujú prímesami (nikel, molybdén, mangán,..) podľa požiadaviek na pevnosť, odolnosť a podobne. Preto je dôležité poznať a správne vybrať typ nerezovej ocele, pretože v nevhodných podmienkach aj nerez koroduje.

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Nový hlavový kríž IsoFit
DIN 2.5 v svetlom stave
Voľba TIG zvárača
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx 2.5 čierna
od 484,01 s DPH 403,34 bez DPH
Skladom 3 ks
Na zváranie hliníka
Set zváračka Pontig 202 AC/DC MOST + horák a štartovacia sada, RV a káble
1 021,15 s DPH 850,97 bez DPH
Skladom >5 ks
Zváračské rukavice MOST SUPER TIG veľkosť 10
7,08 s DPH 5,90 bez DPH
Skladom >100 ks