Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Príslušenstvo TIG pre najpoužívanejšie typy horákov

Odporučte stránku svojím známym

Spotrebné diely TIG horáku sa vyberajú podľa typu, výrobcu a aplikácie. Či už ide o výmenu pevného krku za flexibilný, zmenu ovládania horáka z ventilu na up-down, alebo dokúpenia nových hubíc a klieštin za spotrebované. Existujú rôzne typy TIG horákov, no najpredávanejšie systémy 17/18/26 a 9/20  bývajú na 90% kompatibilné aj medzi rôznymi výrobcami (napr. MOST, Abicor Binzel, Parker, Trafimet...). Ako si vybrať správne náhradné diely pre TIG horák, tak aby pasovali?

Spotrebné diely na TIG horáky

Medzi základné spotrebné materiály (náhradné diely) väčšiny TIG horákov patria:

rozpis-nahradnych-dielov-klasicky-horak
Náhradné diely pre klasický TIG horák (17/18/26 alebo 9/20)

Každý typ horáka má svoje náhradné diely - horáky 9/20 a 17/18/26 sú najviac používanými, a preto sú rovnako označované aj ich náhradné diely: 

 Tieto dva systémy náhradných dielov sú najviac predávané, bežnými sú aj horáky #24, a vysokovýkonné horáky ARC, ktoré majú svoje vlastné náhradné diely.

Rôzne aplikácie si vyžadujú rôznu šírku spotrebných dielov. Čím širšia je hubica horáka, tým širšie je krytie zvaru, preto je celý prievar a zvarový kúpeľ lepšie ochránený. Všetky diely na TIG horáky nájdete v kategórii Príslušenstvo TIG, prípadne dopredu vytipované štartovacie sady podľa typu horákov v kategórii Štartovacie sady pre TIG horáky.

Príslušenstvo na TIG horáky 9/20

Pri výbere dielov k TIG horákom 9/20 existuje viac typov držiakov klieštin (na obrázku nižšie označené číslom 3, 3.1, 3.2).  

Pri zváraní nereze rozhodne odporúčame výber držiaku klieštiny so sitkom - lepšie kryje zvar, hlavne pri nerezových materiáloch. Zvar je vďaka sitku čistejší, zvárací plyn (argón) je sitkom rovnomernejšie prepúšťaný, neprská a wolfrámová elektróda je rovnomerne krytá. Analógiou k použitia držiaka klieštiny so sitkom môže byť aj vodovodná batéria s perlátorom - prietok vody je po vložení sitka oveľa rovnomernejší. Rovnako je to pri prietoku plynu vo zváracom horáku. 

rozpis-nahradnych-dielov-tig-horak-9-20
Kompatibilné spotrebné diely pre TIG horáky 9/20

S každým držiakom klieštiny sú kompatibilné iné hubice a klieštiny. Klasický držiak klieštiny (č.3) s vhodnými spotrebnými dielmi, je možné použiť s rôznymi predĺženými a zúženými hubicami (4 - 4.2.). Držiak klieštiny so sitkom (3.1) sa využíva najmä pri zváraní nereze. Jumbo držiak klieštiny so sitkom (3.2.) sa využíva rovnako pri zváraní nereze - napríklad pri zváracej metóde walking the cup a pri zváraní potrubí.

Jumbo znamená extra široký, čo zabezpečí nádherné krytie zvaru a zvarového kúpeľa. Walking the cup je metóda zvárania, ktorá sa používa primárne na potrubia a používa sa vtedy, keď je potrebné zvárať dlhšiu dobu a bez prestania. Cup v názve predstavuje hubicu horáka a ide v podstate o pomalé rolovanie alebo krútenie hubice okolo zvaru, pričom sa odporúča využitie čo najväčšej hubice – jumbo. Viac o tejto metóde si môžete pozrieť aj na Youtube.

walking-the-cup-metoda-tig-zvarania
Zváranie TIG metódou Walking the cup

Pre materiály ako hliník alebo titán odporúčame pri výbere zvážiť aj použitie sklenenej hubice s príslušenstvom. Pri použití štandardných keramických hubíc s obyčajným držiakom klieštiny niekedy nie je krytie materiálu ochrannou atmosférou dostatočné, kvôli čomu zvar reaguje s atmosférou. Pri pokusoch o nápravu zvaru, tak stúpa aj spotreba argónu. Riešením je použitie sklenenej hubice s veľkým priemerom (1.2) a domčekom klieštiny so sitkom (2.1). Viac o setoch so sklenenými hubicami sa dočítate aj v našom blogu.

rozpis-nahradnych-dielov-tig-horak-9-20-sklo
Náhradné diely pre set so sklenenou hubicou pre TIG horáky 9/20

Príslušenstvo na TIG horáky 17/18/26

Aj pri horákoch 17/18/26 platí rovnaký postup pri výbere - klasický držiak klieštiny (3) sa používa s rôznymi zúženými a rozšírenými hubicami(4.1), držiak so sitkom (3.1) s o niečo širšími hubicami (napr. 5.1) je vhodný najmä pre nerezárov a jumbo držiak so sitkom (3.2) pre potrubárov a pri metóde walking the cup. 

Tieto TIG horáky je však možné doplniť o špeciálny krátky držiak klieštiny (3.3) alebo o držiak klieštiny so sitkom (3.4), ktoré sú určené na použitie ako redukcia na zúžené typy hubíc. Tieto tenké hubice (7 a 8) sú kompatibilné aj s držiakmi klieštín TIG horákov 9/20. Práve to zabezpečí, že horák ma výkon veľkého horáku, no tenkú hubicu malého horáku, s ktorou sa zvárač dostane aj do úzkych medzier. Opäť pri zváraní nereze odporúčame použitie držiaka so sitkom a pre lepšie krytie a pohľad na zvarový kúpeľ set so sklenenou hubicou.

rozpis-nahradnych-dielov-tig-horak-17-18-26
Kompatibilné spotrebné diely pre TIG horáky 17/18/26

rozpis-nahradnych-dielov-tig-horak-17-18-26-sklo
Náhradné diely pre set so sklenenou hubicou pre TIG horáky 17/18/26

Výber náhradných dielov TIG podľa materiálu

Materiál Systém 9/20 + 17/18/26 Výhody a použitie
Oceľ Štandardná klieština Bežné aplikácie pre zváranie ocele
Nerezová oceľ Klieštiny so sitkom Zvar je čistejší, zvárací plyn je sitkom rovnomernejšie prepúšťaný,
neprská a wolfrámová elektróda je rovnomerne krytá.
Nerezová oceľ Jumbo klieštiny so sitkom
(extra široké)

Pri zváraní potrubí (metóda Walking the cup),
kedy 
sa odporúča využitie čo najväčšej hubice

Hliník, titán Set so sklenenou hubicou Lepšie krytie materiálu ochrannou atmosférou, kvôli čomu zvar
nereaguje s atmosférou. Lepší pohľad na zvarový kúpeľ

 

Príslušenstvo na vysokovýkonné TIG horáky ARC T2/T3/T3W/T4W/T5W

Vysokovýkonné horáky ARC T majú svoje vlastné náhradné diely, ktoré sú s horákmi kompatibilné.

rozpis-nahradnych-dielov-arc-t-vysokovykonny-horak-tig
Náhradné diely pre TIG horáky ARC T

Pri horákoch TIG ARC T sa základné spotrebné diely trochu líšia, keďže vo vybavení nenájdete držiak klieštiny. Namiesto držiaka klieštiny existujú štandardné klieštiny bez sitka (na obrázku nižšie ozn. C), alebo klieštiny s plynovou šošovkou - sitkom, (D) ktoré obsahujú sitko. Sitká sú vymeniteľné pre malé a stredné klieštiny, veľké jumbo klieštiny majú sitka napevno. Existuje ešte aj dlhá klieština so sitkom (E).

rozpis-nahradnych-dielov-arc-t-vysokovykonny-horak-tig-t5w

Rozpis náhradných dielov pre horák ARC T5W/T5WFX

Na základe materiálu, ktorý idete zvárať je vhodné zvoliť si správnu klieštinu. K vysokovýkonným horákom si môžete vybrať klasickú klieštinu bez sitka (C), klieštinu so sitkom - plynovou šošovkou (D alebo E), alebo takzvanú klieštinu so sitkom zo “Super série” (jumbo klieštinu so sitkom), ktorá sa využíva pre vysoko legované kovy.
 

Aplikácia Systém ARC T Prietok plynu Vysunutie elektródy
Oceľ, hliník Štandardná klieština 5 ~ 25 l/min 5 ~ 15 mm
Oceľ, hliník, nerezová oceľ Klieštiny s plynovou šošovkou 5 ~ 20 l/min 5 ~ 20 mm
Vysoko legované kovy
(nerez,chróm,titán, superzliatiny
chrómu a niklu ...)
Super séria (jumbo klieština
s plynovou šošovkou)
12 ~ 20 l/min

5 ~ 55 mm


Výhody použitia klieštiny s plynovou šošovkou a bez nej sú rovnaké, ako pri systémoch 9/20 a 17/18/26. Sitko plyn lepšie usmerňuje - preto pri nerezi odporúčame využiť klieštiny s plynovou šošovkou. Pre lepší pohľad na zvarový kúpeľ siahnite po systéme so sklenenou hubicou. Extra široké hubice zo Super série zas zabezpečia väčšie krytie zvaru a zvarového kúpeľa ochrannou atmosférou.

Náhradné diely TIG, ktoré vydržia dlhšie - ARC T

Náhradné diely pre ARC T horáky vďaka unikátnemu systému núteného chladenia vydržia  oproti systémom 9/20 a 17/18/26 mnohonásobne dlhšie: 

  • Keramické hubice vydržia 5x dlhšie 
  • Kryty elektród vydržia 10x dlhšie 
  • Plynové hubice vydržia 20x dlhšie 
  • Klieštiny a držiaky klieštiny vydržia 10x dlhšie 
  • ARC flexibilné krky vydržia až 2x viac oproti bežným flexibilným krkom a predlžujú životnosť tela horáka.

super-seria-pre-horaky-t2-t3w-t4w

super-seria-pre-horaky-t3-t5w

Náhradné diely zo “Super série” pre horáky ARC T

Všetky diely na horáky ARC T nájdete v kategórii Príslušenstvo TIG, prípadne dopredu vytipované štartovacie sady podľa horákov ARC T v kategórii Štartovacie sady pre TIG horáky. Náhradné diely pre konkrétne typy horákov ARC T (napr. T2, T3, T5... ) aj so všetkým dostupným príslušenstvom, vrátane sklenených hubíc, nájdete v produktovom katalógu ARC T.

Ovládanie horákov na TIG

Zvárací horák tvorí spojenie medzi zváračom a zváračkou. Práve z tohto dôvodu je jeho komfortné a zároveň funkčné ovládanie veľmi dôležité. TIG horáky majú viacero možností ovládania - od manuálnej regulácie plynu u TIG horáku s ventilom až po digitálne ovládanie (napr. Parker DIGI alebo Powermaster LORCH) s nastavovaním zváracích režimov u profesionálnych TIG horákov. Väčšina horákov (Abicor Binzel, MOST aj Parker) majú rýchlo a svojpomocne vymeniteľné tlačidlá. Digitálne ovládanie je v prvom rade určené pre profesionálne zváračky a výrob, no vie uľahčiť prácu aj domácim kutilom.

Ovládanie horáka Popis
Ventil ventil Pri dotykových metódach TIG škrtom a TIG Lift ARC – pre manuálnu reguláciu plynu otočením ventilu.
Tlačidlo klasicke-tlacidlo-tig-horak Manuálne vypnutie a zapnutie zváracieho prúdu stlačením tlačidla.
Páčkové tlačidlo packove-tlacidlo-tig Manuálne vypnutie a zapnutie zváracieho prúdu pomocou páčky.
Potenciometer (vertikálny / horizontálny) potenciometer-tig-horak Tlačidlo + otočný potenciometer na pridávanie a uberanie zváracieho prúdu.
Start/stop (DD) - dvojitá spúšť dd-start-stop-tlacidla Dve tlačidlá - 1. tlačidlo zapnutie a vypnutie prúdu, 2.tlačidlo vyvolanie druhého prúdu.
Up-Down (UD) - s diaľkovým ovládaním ud-up-down-tlacidla Dve tlačidlá + možnosť tlačidlami pridávať a uberať zvárací prúd priamo z rukoväte
-  vhodné napríklad pri záhyboch a podobne.
Digitálne ovládanie  
(napr. Powermaster)
digitalne-ovladanie-tig-horak-powermaster Up-Down ovládanie doplnené o digitálny displej s nastavením zváracích režimov priamo z rukoväte horáka
(riadiaci modul Powermaster je dostupný len pre horáky LORCH série i-LTG/i-LTW.

 

Špeciálne komponenty a prevedenia TIG horákov

TIG horáky môžu mať rôzne prevedenia - existujú horáky s flexibilnými krkmi, nastaviteľnými do takmer akejkoľvek polohy, alebo otočné krky, ktoré je možné otočiť až o 360°. Horáky tiež môžu mať rôzne prevedenie káblového zväzku (otočný kĺb, potiahnutie kožou atď.), čo zabezpečí lepšie držanie, ohybnosť a komfortnejšie používanie. Rozdiel u horákov môže byť aj v dĺžke.

Flexibilné a otočné krky horákov TIG

Práve krk TIG horáka umožňuje zváračovi si horák pohodlne nastaviť pre rôzne zváracie polohy. 
Horák v základnej výbave zväčša býva vybavený pevným krkom (označuje sa aj RG – rigid). Tento druh krku je pevný a nedá sa ohýbať. Ku väčšine zváracích horákov TIG je možné dokúpiť flexibilné, otočné alebo priame krky.

  • Flexibilný krk (s označením F alebo FX - flexible) sa dá ohýbať do polohy, ktorá zváračovi vyhovuje. Výhodou je použitie v rohoch a úzkych zle dostupných miestach, a to aj bez potreby výmeny horáka za menší.
  • Otočný krk (nazývaný aj uzamykateľný - flex lock) je možné otáčať v rozmedzí 360° a následne uzamknúť do zvolenej polohy.
  • Priamy krk (rovný - pencil) pripomína ceruzku a používa sa napríklad v úzkych miestach, do ktorých zle vidieť a kde nie je možnosť veľkého pohybu.

  krk-otocny-flexibilny-tig-horak-most
Príklad otočného (naľavo) a flexibilného krku (napravo) horáka značky MOST

Výmenou hlavy a tela horáka (krku) je možné docieliť aj zmenu kompatibility náhradných dielov. Príkladom je napríklad séria horákov T125 /T250 od značky MOST. Vďaka vymeniteľnosti krku je telo horáka T125 a T250 kompatibilné s malou hlavou horáka (do ktorej pasujú náhradné diely typu 9/20) aj s veľkou hlavou horáka (pre náhradné diely 17/18/26). Okrem toho je krk otočný, vďaka čomu je možné sa dostať do takmer každej polohy. 

Dĺžka TIG horákov

Horáky TIG môžu mať rôzne dĺžky - zvyčajne 4m, 8m alebo 12m, v závislosti od výrobcu. Ani pri dlhších horákoch nevzniká problém s posuvom drôtu, ako to môže byť u MIG/MAG horákov. Pre veľa zváračov je dlhší horák pohodlnejší, preto sa netreba väčšej dĺžky horáka pri výbere báť. Treba však myslieť na to, že pri zváraní vo vyšších výškach s kvapalinou chladeným horákom je potrebné silnejšie čerpadlo.

Ako si vybrať náhradné diely na TIG horák?

Spotrebné diely pre TIG horák je potrebné vždy vyberať na základe typu horáka. Každý typ horáka má svoje vlastné náhradné diely. Najrozšírenejšie sú systémy 17/18/26, 9/20, ARC T - podľa typu horáka. Väčšina výrobcov má náhradné diely štandardizované, ak si však pri výbere nie ste istý, či sú diely s vašim horákom kompatibilné vždy odporúčame overiť si kompatibilitu s predajcom horáka.

Jana B.

Ako si vybrať TIG príslušenstvo na zváranie - TIG zváračky, TIG horáky, kukly a ochranné pomôcky



Súvisiace produkty
Výrobca MOST
Set sklenená hubica jumbo SRT 9/20 TIG horák 1,6 mm/2,4 mm (zváranie titánu)
33,46 s DPH 27,88 bez DPH
Skladom 4 bal
Štartovacia sada na Tig horák 9/20 v kufríku malá
15,60 s DPH 13,00 bez DPH
Skladom 5 ks
Štartovacia sada na Tig horák 17/18/26 v kufríku veľká
58,80 s DPH 49,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Štartovacia sada na Tig horák 9/20 v kufríku veľká
58,80 s DPH 49,00 bez DPH
Na objednávku - ks
Štartovacia sada na Tig horák 17/18/26 v kufríku malá
19,24 s DPH 16,03 bez DPH
Skladom >25 ks
Výrobca MOST
Set sklenená hubica jumbo SRT 17/18/26 TIG horák 1,6 mm/2,4 mm (zváranie titánu)
29,14 s DPH 24,28 bez DPH
Skladom >15 bal
Výrobca MOST
Set sklenená hubica klasická SRT 9/20 TIG horák 1,6 mm/2,4 mm
19,26 s DPH 16,05 bez DPH
Skladom 2 ks