Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Polomaska 3M 4000+ zabezpečuje bezúdržbovú ochranu dýchacích ciest a ľahké dýchanie

Odporučte stránku svojím známym

Pri výbere vhodnej pomôcky na ochranu dýchacích ciest človek narazí aj na bezúdržbovú filtračnú polomasku rady 4000 od 3M. Polomaska ponúka overenú kvalitu, je notoricky známa a obľúbená pre svoju spoľahlivosť. Na trh je uvedená nová rada, filtračná polomaska 3MTM 4000+, ktorá si nechala všetky prednosti predchádzajúcej rady, avšak dôležitá zmena nastala vo vylepšení výdychového ventilu.

 

Polomaska 3M 4000+

Polomaska 3M rady 4000+

 

Prečo používať filtračnú polomasku na ochranu dýchacích ciest? 

Najjednoduchšia odpoveď je – aby si si nevpustil škodlivé, toxické látky do dýchacích ciest a pľúc, pretože ich máš len jedny a žiť bez nich sa nedá. Alternatívou k polmaske môže byť aj časticový respirátor. Respirátory človeka dokážu ochrániť iba voči časticiam (ich rozmer sa líši podľa typu filtra FFP2 alebo FFP3), nechránia však voči výparom, plynom a chemickým látkam.

Keď sa pohybuješ tam, kde vzniká prach, uvoľňujú sa plyny alebo chemické látky, treba spozornieť a zamyslieť sa nad tým, čo v takej chvíli do tela vstupuje. Môže to byť bežné utieranie prachu a vysávanie (pre alergikov a astmatikov nič príjemné), nanášanie farieb, lakov, brúsenie či rezanie kovov, kameňa, odstraňovanie plesní a hrdze, lepenie modelov, práca s izoláciami,… drobné čiastočky vznikajúce pri týchto aktivitách máš bez ochrany behom chvíľky v tele. Telo sa snaží všetkého cudzieho zbaviť, ale niekedy je toho príliš a to je moment, kedy vznikajú zdravotné problémy, ktorým sa chceme vyvarovať. Takže jednoznačný prínos je to, že ťa ochraňuje pred zbytočnými zdravotnými problémami, ktoré môžu mať rozmanité podoby.

Aby si bol chránený pred rôznymi škodlivinami, 4000+ je vyrobená v štyroch variantách (tak ako u 4000):

  • 4251+ s filtrom FFA1P2, organické výpary + častice
  • 4255+ s filtrom FFA2P3, organické výpary + častice
  • 4277+ s filtrom FFABE1P3, organické a anorganické výpary + kyslé plyny, častice
  • 4279+ s filtrom FFABEK1P3, organické a anorganické výpary + kyslé plyny, čpavok, častice

čiže ťa chráni od P2 po ABEK1P3, t.j. proti celému spektru organických a anorganických kyslých plynov, čpavku a časticovej ochrany na úrovni P3.
 

Inovatívny výdychový ventil 3M zabezpečuje ľahké dýchanie

Oproti ventilu, ktorý je použitý v rade 4000 prináša ventil pri 4000+ priemerne až o 30 % znížený výdychový odpor, pri fyzicky veľmi namáhavej práci ide až o 41% zníženie výdychového odporu.

Porovnanie odporu pri dýchaní u 3M polomasky rady 4000 a 4000+

V porovnaní s radou 4000, sa odpor pri dýchaní v rade 4000+ znižuje so silou dychu

Zároveň je pri pohľade na polomasku 4000+ od 3M vizuálne ihneď jasné, akú ochranu poskytuje. Úroveň ochrany jasne označujú farebné pásiky a zároveň alfanumerický kód umiestnený vpredu na maske, hneď nad filtrom. Na predchádzajúcej polomaske 3M 4000 boli tieto informácie oblepené okolo masky a keď si chcel zistiť, proti čomu maska chráni, musel si sa pozrieť zboku.

 

Ako sedí polomaska 3M 4000+ na tvári?

Tvar a spracovanie masky ostalo v porovananí s 4000 takmer nezmenené, okrem ventilu. Samotná maska je ľahká a dobre vyvážená, zaručuje pohodlie, aj keď ju nosíš dlho. Vďaka krčným a náhlavným páskom si ju pritiahneš podľa svojej potreby. Tvárové tesnenie je mäkké a príjemné a umožňuje pohodlné nasadenie masky na tvár. Kombinácia týchto prvkov zaručuje pevné a pohodlné upevnenie na tvári.

Pásky, ktoré držia masku na tvári, umožňujú jej pevné stiahnutie a tesnenie okolo tváre je dosť flexibilné na to, aby táto maska sadla takmer každému, či už máš väčšiu alebo drobnejšiu tvár. Podmienka je samozrejme, aby boli muži oholení, inak by cez bradu (aj krátku) nedoliehala k tvári a dochádzalo by k únikom škodlivín do masky.

 

Ako sa na maske 3M 4000+ vymieňajú filtre?

Filtre sa pri polmaske 4000+ nevymieňajú, ide o bezúdržbovú jednorázovú polomasku, čo znamená, že ju používaš, až kým sa pevne integrované filtre nezanesú. Samotné filtre sú veľké, dvojité uhlíkové a znižujú odpor pri dýchaní.

Ak chceš predĺžiť životnosť filtrov proti časticiam, použi ochrannú fóliu Overspray guard 400. Používa sa pri masívnej kontaminácii priestoru a chráni filtre pred touto kontamináciou, napr. v striekacích komorách, boxoch, pri farbení sprejom.

Ochranná fólia polomasky 3M 4000+ overspray Guard 400

Ochranná fólia polomasky 3M 4000+

Ako spoznám, že sú filtre na maske zanesené?

Neexistuje na to úplne jednoznačná odpoveď. Je to závislé na dĺžke používania polomasky a koncentrácii škodlivín vo vzduchu a tiež od vlhkosti vzduchu. Ak pocítiš zápach, prach v nose alebo v ústach chuť chemikálie, s ktorou pracuješ, alebo sa ti ťažko dýcha, hovorí to o zanesení filtrov a treba masku vymeniť. Zároveň treba vymeniť polomasku ihneď ako zbadáš poškodenie filtrov.

Dajú sa pri nosení masky nosiť okuliare? Nezarosia sa mi?

Maska 4000+ je nízkoprofilová a noseniu okuliarov nebráni. Umožňuje lepšie periférne videnie a zároveň je kompatibilná s radou výrobkov na ochranou zraku a sluchu od 3M. Vďaka dobre navrhnutému výdychovému ventilu nedochádza ku kondenzácii pár z dychu ako pri lacnejších maskách, ktoré majú obyčajný ventil. Preto sa okuliare nerosia.

V akom balení sa polomaska 4000+ predáva ?

V balení sa nič nezmenilo, dostaneš ju v osvedčenom balení, ktoré je rovnaké ako pri 4000, t.j. zatavené plastové sáčky, ktoré sú opakovane utesniteľné, čo umožňuje pohodlné a čisté skladovanie medzi jednotlivými použitiami.

Ako filtračnú polomasku 4000+ čistiť?

Ak ju používaš viac než jednu pracovnú zmenu, na konci každej zmeny ju treba vyčistiť a uložiť do pôvodného obalu. Tvárové tesnenie treba umyť teplou vodou (nie horúcou!) a vysušiť pri izbovej teplote. Tesnenie je možné vyčistiť aj čističom na to určeným, 3M™ 105 Face Seal Cleaner. Pozor na to, aby sa počas čistenia maska neponorila do vody.

Polomaska vhodná na dlhodobé použitie

Filtračná polomaska 3MTM 4000+ je jednoznačne produkt, pri ktorom netreba zvažovať, či ho pre svoju ochranu potrebuješ alebo nie. Ak sú v prostredí, v ktorom sa dlhodobo pohybuješ, škodliviny a svoje zdravie si vážiš, túto polomasku odporúčam. Jej používanie je jednoduché, je bezúdržbová a pritom ťa spoľahlivo chráni. Neostáva už nič iné iba si ju nasadiť - aj keď možno trochu riskuješ, že budeš znieť ako Darth Vader zo Star Wars :).
 

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Bezúdržbová polomaska 3M 4277+ s integrovanými filtrami FFABE1P3 R D
42,47 s DPH 35,39 bez DPH
Skladom >10 ks