Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Recenzia Optrel Panoramaxx CLT: vytúžená samostmievacia kukla pre TIG zváračov

Odporučte stránku svojím známym

Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT vyvolala rozruch hlavne medzi zváračmi využívajúcimi metódu TIG. Má panoramatický priezor, kryštálový filter CLT 2.0 a hlavový kríž koncipovaný tak, aby pohodlne sedel na každej hlave. Chceli sme vedieť, čo na túto kuklu povie zvárač, ktorý má nielen čo to odzvárané, ale má aj skúsenosti z rôznymi zváracími kuklami, aby vedel novú Panoramaxx CLT poriadne ohodnotiť a porovať s inými alternatívami. Voľba padla jednoznačne na Pavla Kováčika z firmy Kobaltsky a nižšie vám prinášame jeho recenziu.

Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT

Dokonalá kontrola zvarového kúpeľa a panoramatické videnie vďaka kryštálovému filtru CLT 2.0

„Chalani" od Optrelu sa s novou zváracou kulou vyhrali, použili poslednú technológiu CLT (Crystal Lens Technology 2.0), ktorú použili aj pri kukle Crystal 2.0. Filter z pôvodných 2.5 DIN v nestmavenom stave (u starej kukly Panoramaxx) prešiel do 2.0 DIN, čo znamená, že v kombinácii s panoramatickým videním, ktoré Panoramaxx CLT poskytuje, je výhľad z kukly úplne dokonalý. Máte pocit, ako by ste ani na hlave nemali kuklu, ale akoby ste mali ochranné okuliare. Keď som si ju dal prvý krát na hlavu, som sa aj bál zapáliť oblúk.

Automatické nastavenie tmavosti kukly Panoramaxx CLT

Čo sa týka nastavenia kazety, tu vieme ísť po 12 DIN-ov pri najtmavšom stave a v nezatmavenom sú spomínané to 2.0 DIN-y.

Senzitivita sa dá nastaviť buď na bodové zváranie, čiže heftovanie alebo na twilight (stmievanie). Znamená to, že keď vypneme oblúk a ihla je ešte žeravá, tak sa kukla rozodnie veľmi postupne. Nedochádza k oslepeniu zvárača žeravým volfrámom.

Kazeta obsahuje automatické alebo manuálne nastavovanie tmavosti, čo je veľká výhoda hlavne pri TIG-ovom zváraní. Znamená to, že keď mám nábehový prúd 20 ampérov a zvárací prúd 120 A, tak pri 20-tich ampéroch mám tmavosť kazety 10 DIN, keď prejdem na 100 ampérov automaticky kazeta stmavne na 12 DIN.

Strieborná farba Panoramaxx CLT lepšie odráža teplo pri zváraní

Došlo aj k zmene farby kukly z čiernej na striebornú. Nie je to iba ako módny doplnok, ale hlavne z dôvodu, že strieborná farba časť tepla odráža, nie ako čierna, ktorá teplo pohlcuje.

Ergonomický hlavový kríž IsoFit sedí pohodlne na každej hlave

Kompletnou zmenou prešiel hlavový kríž. Optreláci pôvodný hlavový kríž vyhodili a nahradili ho novým, ktorý označili IsoFit. Od prvého pohľadu je ergonomicky tvarovaný, zvnútra je polstrovaný, dá sa nastavovať veľkosť, vzdialenosť, šírka, všetky možné nastavenia, ktoré zvárač pri zváraní potrebuje. Zárukou tohto hlavového IsoFitu je to, že sadne na každú hlavu. Zatiaľ najpohodlnejšia kukla, ktorú som mal bol Speedglas od 3M, ale optreláci ich s týmto IsoFitom s prehľadom prekonali.

Hlavový kríž IsoFit Optrel
Hlavový kríž IsoFit Optrel

Kukla Optrel Panoramaxx CLT -  celkové hodnotenie

Keď prišla na trh Panoramaxx ako novinka a v zváracaej technike Solík mi ju predali, tak som povedal vtedy, že túto kuklu v živote nevymením, pokiaľ Optrel do kukly Panoramaxx nedá dvojkový filter (2.0 DIN) a nezmení hlavový kríž. Obe moje túžby boli splnené, takže určite vymením svoju starú Panoramaxx za novú Panoramaxx CLT.

KOBALTSKY

Recenzia Optrel Panoramaxx CLT: vytúžená samostmievacia kukla pre TIG zváračov


Súvisiace produkty
Set RTW kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná s odsávaním e3000X 18 h
1 760,76 s DPH 1 467,30 bez DPH
Skladom 3 ks
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT čierna
567,62 s DPH 473,02 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Nový hlavový kríž Isofit
DIN 2.0 v svetlom stave
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná
628,73 s DPH 523,94 bez DPH
Na objednávku - ks
DIN 2.0 v svetlom stave
Nový hlavový kríž IsoFit
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT PAPR s prípravou na odsávanie strieborná
831,34 s DPH 692,78 bez DPH
Na objednávku - ks
Odsávanie e3000X PAPR 18 h zelené Optrel
1 425,60 s DPH 1 188,00 bez DPH
Na objednávku - ks