Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ochrana dýchania do dielne – Optrel Swiss AIR prináša vzduch priamo z Álp

Odporučte stránku svojím známym

Ochrana pri práci, a hlavne ochrana dýchania, sú dôležitou súčasťou každej činnosti. Inovatívny švajčiarsky výrobca Optrel prichádza na trh s ďalšou novinkou - filtráciou Swiss AIR. Ide o filtračnú masku s filtračnou jednotkou, ktorá sa dá použiť aj ako odsávanie do dielne a je alternatívou k filtračným jednotkám ADFLO alebo e3000X. Veľkou výhodou Swiss AIR je, že sa dá použiť spolu so zváracou kuklou bez prípravy na odsávanie. 

Optrel - nové technológie a trendy v zváraní 

Výrobca Optrel je v zváracom svete známy svojimi technologickými inováciami, ktoré zároveň aj udávajú trendy - či už je to široký priezor kukly Panoramaxx s panoramatickým videním, alebo kukla Crystal s nízkym DIN 2.0 v svetlom stave, ktorá tak dosiahla aj svetový rekord. 
 
Medzi posledné novinky sa radí aj univerzálny filtračný systém Optrel Swiss AIR, vďaka ktorému sa môžete alpského vzduchu nadýchnuť kdekoľvek. Výrobca znovu ukázal, že jeho produkty patria medzi špičku kvality - filtrácia Swiss AIR získala okrem ďalších ocenení aj prestížnu cenu Red Dot Award 2021, ktorá hodnotí dizajnové koncepty výrobkov.  

filtracia-ku-zvaracejkukle-bez-pripravy-na-odsavanie-optrel-swiss-air-alpsky-vzduch
Filtrácia Optrel Swiss AIR víťazom Red Dot Award 2021

Čo je Swiss AIR? Univerzálna filtračná maska

Filtrácia Swiss AIR je špičkový filtroventilačný systém (PAPR), pozostáva z ochrannej polomasky a filtračnej jednotky. V systéme na rozdiel od klasických PAPR je hlavovým dielom ochranná polomaska a nie kukla. Vďaka tomu je Swiss AIR ľahší a má univerzálne použitie. Filter najvyššej úrovne ochrany TH3 zachytí až 99,8% škodlivých častíc, aerosólov, pár, dymov a vírusov. Tým chráni pracovníka pred vážnymi zdravotnými problémami. Zvárači a brúsiči doplnia filtráciu o časticové predfiltre a lapač iskier ktoré chránia filter TH3.

filtracna-jednotka-optrel-swiss-air
Súčasti a efektivita filtračného systému Swiss AIR

Porovnanie PAPR systémov - Optrel SWISS AIR vs. kukly s filtráciou ADFLO a e3000X

Klasický systém na ochranu dýchania pri zváraní obsahuje zváraciu kuklu s prípravou na filtráciu (nesprávne nazývanú aj odsávanie) a filtračnú jednotku s núteným obehom vzduchu - PAPR (Powered Air Purifying Respirators), ktorá má filter s úrovňou ochrany TH2 alebo TH3. Takéto jednotky je možné bežne doplniť o plynový a protizápachový filter. Swiss AIR zatiaľ takúto možnosť nemá. 

kukla-zvar.-raptor-air-techno-blue-s-odsavanim-r-flow
Zváracia kukla MOST RAPTOR s odsávanim R-FLOW s filtrom TH3

Veľkou výhodou systému Swiss AIR je, že oproti klasickým zváracím kuklám s filtroventiláciou (napr. s ADFLO, e3000x, R-Flow alebo iným) je samostatne použiteľný a veľmi ľahký. Vďaka tomu Swiss AIR dokáže nahradiť aj klasické filtračné jednotky, ktoré sa používajú so zváracími kuklami s prípravou na odsávanie. 

Porovnanie parametrov filtrácie Optrel a 3M Speedglas ADFLO

Filtrácia Swiss AIR ADFLO e3000x
Ochrana (filter) TH3 (EN 12941) TH3 (EN 12941) TH3 (EN 12941)
Prietok 100 - 130 l/min 160 – 200 l/min 170 – 240 l/min
Výdrž batérie 14h Štandardná batéria : 7 – 9h 
Heavy-duty batéria : 10 – 13h
18h
Hmotnosť jednotky 550g 950g 780g
Samostatné použitie (bez kukly /štítu s prípravou na odsávanie)  áno nie nie
Možnosť doplnenia o plynový a protizápachový filter  nie áno áno
Lapač iskier (voliteľné príslušenstvo)  áno áno áno
Výrobca  Optrel 3M Speedglas Optrel

Optrel priniesol revolúciu v ochrane dýchania 

Systém Swiss AIR je dodávaný v batohu Optrel, ktorý naši zákazníci dôverne poznajú ako súčasť balenia kukiel Optrel.  Filtračný systém Swiss AIR pozostáva z nehorľavej ochrannej polomasky, hadice a filtračnej jednotky s filtrom TH3 a časticovým predfiltrom.  Už za minimálny čas používania (15 – 30 min) predfilter zachytil značné množstvo častíc, ktoré by inak zaniesli hlavný filter TH3. Predfilter preto slúži ako kvalitná ochrana filtra TH3, ktorá predlžuje jeho životnosť. Rovnako je to aj pri uhlíkových filtroch a časticových predfiltroch k polomaskám, alebo predfiltrom, ktoré chránia filtre TH2 a TH3 pri iných jednotkách PAPR. 

swiss-zaneseny-predfilter-cisty-filter-th3
Predfilter Optrel po 30 minútach brúsenia

Predfilter aj po krátkom čase zvárania alebo brúsenia zachytí nečistoty z prostredia, ktoré by sa inak dostali do filtra. Pri použítí predfiltra hlavný filter TH3 ostáva ako nový. Práve preto je dobré využívať pri Swiss AIR časticové predfiltre, ktoré chránia drahšie filtre TH3 a ich výmena stojí menej, ako výmena hlavného filtra.

swiss-zaneseny-predfilter-filter-th3-cisty
Porovnanie filtra TH3 a predfiltra po 30 minútach používania

Okrem zlepšenej ochrany dýchacích ciest vďaka predfiltrom je jednotka s núteným obehom vzduchu veľmi tenká. Túto vlastnosť ocenia hlavne tí, ktorí potrebujú svoju prácu vykonávať v užších priestoroch, napríklad pri zváraní potrubí, prípadne zváraní v rôznych zváračských polohách. 

sirka-filtracie-optrel-papr
Filtračná jednotka Swiss AIR s veľmi tenkým dizajnom

Výrobca Optrel pri “alpskom vzduchu” myslel na všetko - hlavnou výsadou Swiss AIRu je vysoký komfort pri používaní. O to sa postarali mäkké pohodlné popruhy  ktoré sú nastaviteľné. Ku komfortnému pocitu pri nosení prispieva aj pohodlné nastavenie polomasky okolo tváre, gumičky sa dajú pritiahnuť alebo povoliť, tak aby netlačili, no efektívne chránili dýchacie cesty. 

swiss-air-zozadu-na-chrbte
Nastaviteľné pohodlné popruhy filtračného systému Optrel Swiss AIR 

Jednoduché ovládanie Swiss AIR PAPR filtrácie

Vychytávkou, ktorá u filtračných jednotiek nie je úplne bežná, je aj ovládací panel, ktorý sa dá suchým zipsom pripevniť na popruhy z prednej strany. Tento panel funguje ako “diaľkové ovládanie” jednotky, ktorú má pracovník na chrbte a pohodlne si môže nastavenie popri práci meniť. Ovládanie obsahuje koliečko, ktorým sa dá nastaviť prísun vzduchu (napr. podľa námahy akú vykonávame). Tiež sú na ňom dva indikátory - indikátor na ľavej strane panela znázorňuje stav batérie, zatiaľ čo LED diódy na pravej strane signalizujú zanesenie filtra.

ovladaci-panel-ovladanie-filtracnej-masky-swiss-air
Ovládanie jednotky Swiss AIR s indikátormi a nastavením prísunu vzduchu

Optrel je inovatívnym výrobcom a dodávateľom nových technológii nielen pre svet zvárania. Popri tom však nezanedbáva  ani svoju zodpovednosť voči planéte. Táto polomaska je uhlíkovo neutrálny produkt a  za predaj každého jedného systému Swiss AIR, Optrel zasadí strom v rámci globálneho projektu zalesňovania. Tento počin má za cieľ kompenzovať uhlíkovú stopu švajčiarskeho ovzdušia, pretože stromy sú najlepším dodávateľom “alpského vzduchu”.  
 

Výhody používania filtračnej masky Swiss AIR

  Ľahkosť (550g) - Optrel Swiss air nahradí ťažší filtračný systém pre zvárača (zváracia kukla/ ochranný štít + jednotka s núteným obehom vzduchu) 

  Univerzálne použitie - dá sa používať pri všetkých činnostiach, kedy je potrebné sa chrániť  - zvárači, brusiči, lekári, medici, priemysel 

  Kompatibilita  - použitie s kuklou/ brúsnym štítom aj bez prípravy na odsávanie 

  Komfort - pri výkone všetkých činností je človek “v čistom”  

  Zreteľná komunikácia - aj v nasadenej filtračnej maske je možné zreteľne a čisto komunikovať na pracovisku 

  Ovládač na prednej strane - pohodlné ovládanie na prednej strane popruhov bez toho, aby bolo potrebné jednotku dať dole a opäť nasadiť 

  Šírka filtračnej jednotky len 48mm - vďaka úzkemu dizajnu filtračnej jednotky je možné sa dostať aj do užších priestorov - využijú to najmä zvárači TIG v rôznych zváracích polohách 

 Zjednotenie pracovných pomôcok  - ocenia najmä podniky, ktoré vykonávajú viacero činností (zváranie, brúsenie, lakovanie)a ich pracovníci používajú rôzne typy ochranných pomôcok. Univerzálne použitie Swiss AIR umožňuje zjednotenie ochranných pomôcok pracovníkov v spoločnosti (najmä zjednotenie typu spotrebných dielov – filtre, predfiltre) a teda aj jednoduchšie obstarávanie. Nákupcovia nakupujú pre všetkých iba jeden druh predfiltra a filtra do Swiss AIR -  rovnaký pre pracovníkov lakovne, brusičov aj zváračov.


Nevýhody systému Swiss Air

Potreba ďalšej ochrany tváre - filtračné jednotky kombinujú ochranu dýchania s ochranou očí a tváre - ak Swiss Air nevyužívame so zváracou kuklou, je potrebná ďalšia ochrana tváre - napr. ochranné okuliare alebo brúsny štít. Alternatívou môže byť štít s PAPR - Clearmaxx 

  Nedá sa doplniť o plynový filter - filtračnú masku s jednotkou núteného obehu vzduchu nie je možné doplniť o filter A1B1E1, ako to je napríklad pri jednotkách ADFLO alebo e3000x  

Vhodné použitia filtračného systému Swiss AIR 

Filtráciu je možné využiť na zváranie v kombinácii so zváracou kuklou, prípadne samostatne napríklad pri lakovaní. Uplatnenie nájde pri spracovávaní kovov - brúsení, zváraní, plazmovom rezaní, ale aj pri prípravných prácach alebo práci s drevom. Systém je vhodný pre automobilový, stavebný, potravinársky aj chemický priemysel. 
 
Swiss AIR našiel uplatnenie aj v medickej oblasti - využívajú ho aj laboranti, farmaceuti a zdravotníci.

ochranny-stit-filtracia-odsavanie-brusenie filtracia-papr-stavebnictvo-polnohospodarstvo

filtracia-ochranna-polomaska-zvaranie

ochranna-polomaska-papr-zdravotnictvo filtracna-polomaska-papr-pre-zdravotnikov
Oblasti použitia filtračnej masky Swiss AIR

Filtroventilácia do dielne Optrel Swiss AIR je tá správna voľba

Ak stále váhate, aké odsávanie do dielne si zaobstarať, neprehliadnite filtračný systém Swiss AIR. Dá sa používať  aj s kuklou alebo brúsnym štítom bez prípravy na odsávanie, je veľmi ľahký a komfortný a zabezpečuje najvyššiu možnú ochranu vďaka filtru TH3. Oproti jednotkám s núteným obehom vzduchu ako je ADFLO alebo e3000x nedisponuje možnosťou pridania plynového filtra. Vďaka predfiltru a hlavnému filtru však odfiltruje značnú časť škodlivín, ktoré by inak išli priamo do pľúc. Pri zváraní, brúsení a lakovaní  je náhradou za ťažkú kuklu s prípravou na filtroventiláciu. Vďaka svojej ľahkosti, spoľahlivosti a univerzálnosti, filtračný systém pri svojej práci používajú aj zdravotníci a medici.  

Jana B.

Recenzia Optrel Swiss Air - filtroventilácia s alpským vzduchom pre všetkých

Recenzia na filtroventilačnú jednotku Optrel Swiss AIR od Kobaltskeho


Súvisiace produkty
Filtrácia Optrel SWISS AIR komplet s kontrolným panelom a batohom čierna
1 396,80 s DPH 1 164,00 bez DPH
Skladom >5 ks
Filtračná polomaska k filtrácii Optrel SWISS AIR čierna
89,64 s DPH 74,70 bez DPH
Skladom 3 ks
Nový hlavový kríž Isofit
DIN 2.0 v svetlom stave
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná
628,73 s DPH 523,94 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Predfilter do Optrel SWISS AIR
1,46 s DPH 1,21 bez DPH
Skladom >100 ks
Filter s predfiltrom do Optrel Swiss Air
63,60 s DPH 53,00 bez DPH
Skladom >10 ks
Dýchacia hadica Y-air Swiss AIR Optrel
123,60 s DPH 103,00 bez DPH
Skladom už iba 1 ks