Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Norma EN 1090 a zváranie

Odporučte stránku svojím známym

 

 

Norma EN 1090. Ako rýchlo a efektívne splníte požiadavky nového
EU - Certifikátu stavebných nosných konštrukcií.

 

„EN 1090“, nový EU-Certifikát oceľovýchLORCH EN1090 Logo 1  a hliníkových konštrukcií zodpovedá za rozruch v odvetví. Od malých až po veľké podniky, podliehajú všetky prevádzky, ktoré zvárajú nosné časti, od polovice roku 2014 CE-Potvrdeniu o konformite. Popri kvalite zvarových spojov musí byť rovnako preukázateľná aj funkčná kontrola produkcie.

LORCH SAPROM zdroje, sú ideálnym riešením, WPS - mapu s veľkým množstvom zváračských postupov, údajovú dokumentáciu zvárania kalibračný servis. Stačí nás kontaktovať.

EN 1090 a najdôležitejšie informácie:

» EN 1090 podliehajú práve všetci výrobcovia hliníkových alebo oceľových konštrukcií, nezáleží na tom, či ide o živnostníka, malú firmu alebo podnik so stovkami pracovníkov.

» Séria noriem upravuje: požiadavky na CE- označovanie konformity (-1) a požiadavky na oceľové a hliníkové nosné konštrukcie (-3).

» Popri odbornej kvalifikácii osôb sú dokumentované procesy a zdokladované potrebné technické vybavenie.

» Potvrdenie o konformite musia podniky poskytnúť najneskôr do 01.07.2014. Prechodná lehota plynie a už nebude znova predlžovaná.

» Auditácia podnikov je realizovaná externými kontrolórmi alebo v skúšobniach ako napríklad GSI-SLV, TÜV alebo DEKRA.

» Popri samostatných skúškach sú podľa EN 1090 certifikované tiež štandardné zváračské postupy. Výhodný balík EN 1090 od Lorchu umožňuje prevádzkam najrýchlejšiu a cenovo najvýhodnejšiu certifikáciu.

lorch

Oceľové a hliníkové konštrukcie podliehajú od 01.júla 2014 certifikačnej povinnosti zvarových spojov.  Výhodný balík od Lorchu pomáha rýchlo a nenákladne splniť túto požiadavku.

„Od polovice roku 2014 musia byť certifikované všetky podniky, ktoré pracujú v oblasti stavebníctva.“ Keďže viac, ako 200 stranová tvrdá norma, postaví mnohé podniky pred obrovskú výzvu, nie len, čo sa týka skúšky zvárania, ale aj s ohľadom na proces plánovania, riadenia a dokumentácie. Aby sa podniky mohli naďalej koncentrovať na podstatu– zváranie, a nie sa zamotávať v džungli noriem vyvinul Lorch pre EN 1090 - rozsiahly balík výhod. S ním môžu aj malé prevádzky rýchlo a efektívne poskytnúť požadované preukazovanie o zhode podľa EN 1090 v oblasti zvárania. Aby splnili požiadavky certifikácie, musia sa v budúcnosti všetky ocele, nezávisle od medze klzu, podrobiť skúškam, čo stojí čas a peniaze. Keď každý podnik bude postupovať v súlade s normou, a preskúša každú akostnú triedu samostatne, náklady môžu byť aj desaťtisíc eur. Keď vykoná malý podnik v priemere približne osem jednotlivých skúšok, musí sa k tomu pripočítať materiál, náklady na prípravu, vyhodnotenie a kontrolu, cena môže byť aj nad 20.000 eur. Samotný proces auditu zaberie oproti tomu so štvormiestnou čiastkou ešte porovnateľne malú nákladovú položku. Pri podnikoch strednej veľkosti sa môže táto čiastka za uskutočnenie zváračskej skúšky zvýšiť ľahko aj na 35.000 eur, priemerne 15 jednotlivých skúšok (desať-kútových zvarov a päť-tupých zvarov). Pravdaže samotné potvrdenie o akosti zvaru v norme EN 1090 nestačí. Pretože podstatné zložky novej CE-certifikácie sa týkajú aj výrobného procesu. Ale ako môžu prevádzky, čo sa týka zvárania, rýchlo a efektívne splniť CE-nariadenia? Východisko spočíva v tom, že namiesto drahého a náročného jednotlivého kvalifikovania, presadiť práve povolený normovo konformný štandardný spôsob zvárania so zodpovedajúcimi zváracími zariadeniami. Lorch vyvinul pre EN 1090 zodpovedajúci balík, ktorý pokryje všetky bežné zváracie aplikácie pre stavebnú oceľ. Podstatou riešenia Lorchu sú certifikované systémy zvárania P-Synergic, série S- a S- SpeedPulse, práve podľa EN 1090. Vďaka používaniu certifikovaných zváracích zariadení podľa EN 1090 firmy šetria na finančne a časovo nákladných skúškach. V knihe WPS-Mappe (Welding Process Specii cation) sú popísané všetky certifikované zváracie procesy – certifikované GSI-SLV Fellbach–s uvedenými certifikovanými zváracími zariadeniami, ktoré môžeme použiť v našej zváračskej prevádzke. Dokumentačný systém Lorch Q-Data, ktorý presne protokoluje každý jednotlivý zvarový spoj, umožňuje navyše s nepatrným nákladom vytvoriť počas CE-kvalifikácie požadované zaznamenávanie parametrov zvarového spoja. Celkový balík od Lorchu uzatvára kalibračný servis a zaisťuje, že firma bude trvalo zvárať podľa WPS-zadaní. „Pre každý podnik je mimoriadne dôležité zaoberať sa s EN 1090”, zdôrazňuje Prof. Dr. Wilhelm, vedúci Zváračského inštitútu Vysokej školy v Mníchove. Konečne je do budúcnosti jednotná norma pre všetky podniky v oblasti výroby oceľových a hliníkových konštrukcii. «

lorch-uspora-en-1090

Postup certifikácie - takto postupujte krok, po kroku:

» Informujte sa aktuálne o EN 1090. Radi vám poradíme. 

» Vyhľadajte si audítora. 

» Preverte si, do ktorej výrobnej triedy (EXC 1-4) patríte. Pracovníci musia mať podľa triedy zodpovedajúce technickozváračské vzdelanie.

» EN 1090 vyžaduje dokonalý manažment kvality. Systémy ako Lorch Q-Data zjednodušujú
zabezpečenie kvality.

» Majte prehľad o nákladoch. Pracujte s certifikovanými  prístrojmi a výhodným balíkom Lorchu, aby ste ušetrili  čas a peniaze. 

 

 

 

 

váš tím Solík