Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Najlepšia TIG zváracia kukla v roku 2021? Porovnanie Optrel Panoramaxx CLT a 3M Speedglas G5-02

Odporučte stránku svojím známym

Optrel Panoramaxx CLT a 3M Speedglas G5-02 sú dve špičkové samostmievacie kukly pre zváračov metódou TIG, ktoré sa objavili na trhu v rámci jedného roka. Logicky sa TIG-ári pýtajú, ktorá z nich je lepšia a v čom. Poďme sa na ne pozrieť.
 

Porovnanie 3M Speedglas G5-02 a Optrel Panoramaxx CLT
Zváracie kukly 3M Speedglas G5-02 a Optrel Panoramaxx CLT - ktorá je lepšia?

Kde je zváracia kukla vyrobená?

Zváracie kukly Panoramaxx CLT a G5-02 sú ich výrobcami prezentované ako aktuálne najlepšie zváracie kukly pre TIG-ové zváranie, pri ktorých uplatnili svoje najnovšie technologické a materiálové know-how.

Obe kukly sú vyrobené v Európe, čo poteší zváračov, ktorí kategoricky odmietajú kukly vyrobené v Číne. Zváracia kukla Panoramaxx CLT pochádza zo švajčiarskej dielne od špičkového výrobcu Optrel, druhá zváracia kukla G5-02 je počinom americkej spoločnosti 3M Speedglas, ktorá ale svoje zváracie kukly vyrába vo Švédsku.
 

Ktorá zváracia kukla má najlepší priezor a funkcie?

Priezor je najdôležitejšia vec na zváracej kukle a preto sa vývoj kukiel orientuje najmä na zdokonaľovanie pohľadu cez priezor pri súčasnom zvyšovaní ochrany pred žiarením a rozstrekom. Optrel aj 3M sa zhodujú na tom, že budúcnosť priezoru nie je len v jeho neustálom zväčšovaní, ale v správnom vykrojení (Optrel Panoramaxx CLT) alebo zakrivení priezoru (3M Speedglas G5-02).

Optrel Panoramaxx CLT má priezor s tmavosťou 2.0 v svetlom stave, čo je aktuálne najlepšia hodnota, ktorá sa pri kuklách dá dosiahnuť. Horná hranica tmavosti je 12 DIN. Videnie cez priezor je krásne čisté a vďaka panoramatickému zornému poľu aj širšie než pri Speedglas kukle. Panoramaxx CLT má 5 citlivých senzorov na detekciu oblúka.

Nastavenie funkcií kazety je pomocou otáčacích gombíkov a je trochu ťažšie dostupné cez hlavový kríž.

Kukla Panoramaxx CLT získala dve úplne nové patentované technológie ShadeTronic a FadeTronic:

  • ShadeTronic® - automaticky nastavuje úrovne ochrany podľa meniacej sa intenzity svetla zváracieho oblúka, čo umožňuje zvárať bez prerušení. Sofistikovaný senzor Shadetronic neustále meria intenzitu svetla zváracieho oblúka a automaticky reguluje ochranu proti oslneniu postupne od DIN 4 po maximum DIN 13.
  • FadeTronic® oneskorenie - plynule rozjasňuje filter po ukončení zvárania z tmavého stavu do svetlého. Rozjasnenie je citlivé a prirodzenejšie, bez skokového prepnutia známeho z bežných kukiel. Výrazne tak znižuje únavu očí, čo je výhodou najmä pri zváraní vysokými prúdmi.

Nové technológie dávajú kukle Panoramaxx CLT k dispozícii obľúbené funkcie:

  • citlivosť (Sensitivity) - poskytuje plynule nastaviteľnú citlivosť podľa zváracieho oblúka a okolitého svetla, oblasť „Super High“ je pre maximálnu svetelnú citlivosť,
  • oneskorenie (Delay) - umožňuje nastaviť plynulé oneskorenie rozjasnenia z tmavého do svetlého stavu na konci zvárania v rozmedzí 0,1 – 2,0 s, čím bráni oslepeniu očí,
  • tack mód - používa sa pri stehovaní, kedy je potrebné skokové prechádzanie z tmavého stavu do svetlého (rozjasnenie) a naopak (zatmavenie),
  • twilight - zabezpečuje plynulý prechod z tmavého stavu do svetlého, citlivo a prirodzenejšie, bez skokového prepnutia známeho z bežných kukiel. Chráni oči pred únavou a podráždením. Funkcia twilight sa nepoužíva pre rýchle stehové zváranie.

Pri Panoramaxx CLT viete nastaviť automatický mód, v ktorom si môžete pridať/ubrať 1 až 2 DINy alebo manuálny mód v rozsahu 8 - 12 DIN.
 

Kazeta zváracej kukly Optrel Panoramaxx CLT
Nastavenie kazety zváracej kukly Optrel Panoramaxx CLT

3M Speedglas G5-02 má priezor s tmavosťou 2.5 v svetlom stave, takže trošku horší než pri Panoramaxx. Horná hranica tmavosti je tiež 12 DIN.

Má modernejšie nastavenie kazety, ktorá celá vyzerá veľmi dobre a prehľadne. Táto kukla má 4 extra citlivé senzory detekcie oblúka.

Kukla 3M Speedglas G5-02 disponuje funkciami:

  • oneskorenie (Delay) so 6-timi úrovňami,
  • citlivosť (Senzitivity) so 6-timi úrovňami,
  • uzamknutie tmavého stavu filtra (Locked dark state).

Zaujímavá je možnosť komunikácie kukly so smartfónom cez Bluetooth. Cez smartfón si vieme nastaviť parametre, funkcie, pozrieť štatistiky, návody alebo kedy nám končí záruka. Takže už nielen telefóny a domácnosti sú smart, ale aj zváracie kukly.

Kazeta zváracej kukly 3M Speedglas G5-02
Kazeta zváracej kukly 3M Speedglas G5-02

Farba zváracej kukly. Čierna alebo strieborná?

Optrel Panoramaxx CLT v striebornej farbe nielen pekne vyzerá, ale aj lepšie odráža žiarenie zo zvárania. Na druhej strane sa rýchlejšie poškriabe. Panoramaxx CLT sa vyrába aj v čiernej farbe, vtedy je kukla lacnejšia.

3M Speedglas G5-02 je vyrábaná iba v čiernej farbe, ktorá viac pohlcuje žiarenie, ale zato je odolnejšia voči poškriabaniu.
 

Ako často vymeniť ochranné plexisklá na samostmievacej kukle

Optrel Panoramaxx CLT má sklá trochu drahšie, ale aj trvácnejšie. 3M Speedglas G5-02 má jednoduché, menej trvácne fólie, ktorých cena je nižšia, ale zas ju zaplatíte častejšie.
 

Pohodlný hlavový kríž

Panoramaxx CLT – Optrel priniesol nový hlavový kríž s názvom IsoFit®, ktorý bez okolkov vychválime, pretože je absolútne fantastický, famózny, fenomenálny. Keď Optrel hovoril, že tento kríž bude niečo úžasné, pobavili sme sa, lebo už bolo na čase. Ale to, čo priniesli, je iná dimenzia komfortu. Detailné nastavenie pre každú hlavu s množstvom oporných bodov. Vyladenie kríža síce trvá na začiatku 5 - 10 minút, možno si ho budete 2 dni ladiť do dokonalosti, ale potom už nič iné nebude chcieť.

G5-02 hlavový kríž je podstatne jednoduchší. Pred mesiacom, kedy bola táto kukla novinkou a nepoznali sme IsoFit od Optrelu, tak sa nám páčil.

Hlavový kríž 3M Speedglas G5-02 a Optrel Panoramaxx CLT
Hlavový kríž 3M Speedglas G5-02 a Optrel Panoramaxx CLT

Funkcia brúsenia na kukle Optrel Panoramaxx

Na brúsenie je vhodná iba Optrel Panoramaxx CLT. Pre nastavenie módu brúsenia slúži spínač zvonku kukly, takže ju netreba dávať dole.

Kuklu 3M Speedglas G5-02 na brúsenie nevyužijete.
 

Príprava na filtroventiláciu - PAPR

Aj tu je iba Panoramaxx CLT vyrábaná aj s prípravou na odsávanie (nepresné označenie filtroventilácie). Kuklu G5-02 žiaľ s prípravou na odsávanie nevyrába.
 

Batéria a nabíjanie

Panoramaxx CLT má lítium-polymérovú batériu, ktorá sa nabíja svetlom zo zvárania, okolitým svetlom alebo pomocou ľubovoľnej USB nabíjačky cez micro-USB. Takže batériu netreba vymieňať, čo je fajn.

G5-02 má vymeniteľnú 3V lítiovú batériu (CR2450).
 

Balenie a doplnky zváracích kukiel

Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT príde v peknej krabici, ktorá je ale menej pevná. Zostáva veriť, že kuriér nebude mať zlý deň a bude sa k tovaru správať ohľaduplne. Súčasťou balenia je vonkajšia fólia, púzdro na kuklu, micro USB kábel a ochrana nosa.

3M Speedglas G5-02 má tiež peknú krabicu, ale mohutnejšiu a odolnejšiu, preto by preprava nemala predstavovať problém. Ku kukle je pribalené pekné púzdro, ktoré je podstatne lepšie ako pri Panoramaxx a veľká handrička na čistenie priezoru.

 

Prehľad parametrov zváracích kukiel Optrel Panoramaxx CLT a 3M Speedglas G5-02

zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT 3M Speedglas G5-02
krajina výroby Švarčiarsko Švédsko
priezor kukly vykrojený, široké panoramatické zorné pole
reálne farby, kryštálový filter (Crystal Lens Technology 2.0)
zakrivený, 76 x 150 mm
technológia prirodzených farieb
tmavosť svetlý stav 2.0
tmavý stav 4 - 12
svetlý stav 2.5
tmavý stav 8 - 12
počet senzorov 5 4
funkcie citlivosť (Sensitivity)
oneskorenie (Delay)
twilight
ShadeTronic®
FadeTronic®
oneskorenie (Delay)
citlivosť (Senzitivity)
uzamknutie tmavého stavu filtra
komunikácia so smartfónom cez Bluetooth
farba strieborná / čierna čierna
ochranné sklá trvácnejšie, trochu drahšie jednoduché, menej trvácne, lacnejšie
hlavový kríž dokonalý Isofit dobrý
funkcia brúsenia áno nie
príprava na odsávanie PAPR áno nie
batéria lítium-polymérová - nabíja sa svetlom zo zvárania/okolitým svetlom/cez micro-USB vymeniteľná lítiová 3V (CR2450)
balenie vonkajšia fólia, púzdro na kuklu, micro USB kábel, ochrana nosa. pekné púzdro na kuklu, veľká handrička

 

 

 

Aj keď sú obe kukly Panoramaxx CLT a G5-02 určené pre TIG-árov, tak je cítiť, že výrobcovia si držia vlastný pohľad na zváraciu kuklu a nechcú od seba „odpisovať“, ako to býva v iných oblastiach priemyslu.

Rozdielov medzi nimi je preto viac a ťažko povedať, ktorá je zaručene lepšia. Kukla od Optrelu má rádovo lepší hlavový kríž IsoFit, zatiaľ neprekonaný svetlý stav 2.0 a široké panoramatické pole. Prepracovanejšiu kazetu má zas prilba od 3M, ale chýba jej mód brúsenia a možnosť pripojenia na filtroventiláciu. Treba preto zvážiť, čo všetko pri zváraní od zváracej kukly potrebujete. A keď sa neviete rozhodnúť, možno pomôže cena. Panoramaxx CLT je o dosť lacnejšia než G5-02.

V našom eshope nájdete zváraciu kuklu Panoramaxx CLT v troch možnostiach: Panoramaxx CLT v striebornej farbe, Panoramaxx CLT s prípravou na odsávanie a Panoramaxx CLT v čiernej farbe. 3M Speedglas G5-02 sa vyrába iba v spomínanej čiernej farbe, bez prípravy na odsávanie. Ak stále nie ste rozhodnutí, ktorá kukla je pre vás tá pravá, s výberom vám radi pomôžeme.

váš tím Solík

Zváracím kuklám Optrel Panoramaxx CLT a 3M SpeedglasG5-02 sme venovali aj zvlášť články, kde sa o nich dozviete podrobné informácie:

Porovnanie Optrel Panoramaxx CLT a 3M Speedglas G5-02


Súvisiace produkty
Set RTW kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná s odsávaním e3000X 18 h
1 760,76 s DPH 1 467,30 bez DPH
Skladom 3 ks
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT čierna
567,62 s DPH 473,02 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Nový hlavový kríž Isofit
DIN 2.0 v svetlom stave
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT strieborná
628,73 s DPH 523,94 bez DPH
Na objednávku - ks
DIN 2.0 v svetlom stave
Nový hlavový kríž IsoFit
Zváracia kukla Optrel Panoramaxx CLT PAPR s prípravou na odsávanie strieborná
831,34 s DPH 692,78 bez DPH
Na objednávku - ks
Zaoblený široký priezor
Novinka
Zváracia kukla 3M Speedglas G5-02 so zaoblenou zváračskou kazetou, 62 11 20
964,25 s DPH 803,54 bez DPH
Na objednávku - ks