Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Fúzatý november sa zameriava na mužské zdravie

Odporučte stránku svojím známym

Muži sa dožívajú menej ako ženy! Tento fakt je pravdivý napriek tomu, že na to neexistuje riadny biologický dôvod. Spôsobené to je často tým, že odsúvame zdravotné problémy a sme oproti naším polovičkám pomalší pri ich riešení. Ak si hovoríte, že my muži by sme mali zatnúť zuby a vydržať, máme pre vás zlú správu: "Rakovinu neprečúrate". Pre prevenciu rakoviny pľúc je pri zváraní potrebné chrániť sa filtroventiláciou. Zváracia kukla a ochranné oblečenie okrem toho chránia aj pred rakovinou kože.

Ako sa však dá vysporiadať s najčastejšie vyskytujúcimi sa typmi rakoviny mužov – rakovina prostaty a semenníkov?

Cez Movember myslia na svoje zdravie nielen zvárači

Mesiac november sa už od roku 2003 stáva časom, kedy sa prevencii rakoviny a mužského zdravia venuje väčšia pozornosť. Pretože zdravie je pre nás u Solíka jedna z priorít, rozhodli sme sa tento rok zapojiť do podpory hnutia Movember, ktoré to celé začalo.  

Movember sa zameriava na 4 hlavné oblasti – rakovina prostaty, semenníkov, starostlivosť o duševné zdravie a fyzickú neaktivitu. 

Movember - fúzatý november, hovorme o mužskom zdraví a rakovine prostaty

Naštartujte diskusie o mužskom zdraví, nechajte si narásť fúzy.

Rakovina prostaty je najčastejšia rakovina mužov po 50-tke 

Rakovina prostaty je ochorenie, ktorého symptómy si v raných štádiách muži väčšinou nepovšimnú. S rastúcim vekom rastie pravdepodobnosť diagnózy. Po päťdesiatke sa jedná o najčastejšie nádorové ochorenie mužov a aj na Slovensku je to druhý najčastejšie vyskytujúci sa karcinóm u mužov. Príznaky, ako sú problémy s močením, erekciou, bolesti s ejakuláciou alebo krv v moči, sa objavujú väčšinou až v pokročilom štádiu. Rakovina prostaty je dedičná, záleží teda aj na tom, či ju mal váš brat alebo otec. Nepodceňujte teda preventívne prehliadky každé 2 roky. V súčasnosti je na testovanie dostupný aj krvný antigénový test. Prúd proste nie je dôležitý iba pri zváraní. Už ste sa objednali? 

Viac informácii nájdete napríklad na stránke www.nierakovine.sk, alebo na českej stránke www.muziprotirakovine.cz.  

Rakovina semenníkov postihuje hlavne chlapcov a mladých mužov

Rakovina semenníkov je najčastejšie nádorové ochorenie chlapcov a mužov vo veku už 15-40 rokov. Včasné odhalenie sa dá dobre a efektívne liečiť – 1 z 20 prípadov končí smrťou. Prevencia zahŕňa pravidelné samovyšetrenie. Nádor je obvykle zachytený ako zväčšujúca sa gulička na semenníku. Pri pravidelnom samovyšetrení sa oboznámite s normálnym tvarom semenníkov a zmeny pozorujete jednoduchšie. Je to proste ručná práca - krátky kreslený návod vytvorila aj organizácia Loono v rámci kampane #prsakoule.

Viac informácií o samovyšetrení vašich gulí, ale aj prsníkov vašej priateľky alebo ženy nájdete napríklad na stránke www.loono.cz/prevence/samovysetreni.

Pre psychické zdravie mužov sú kľúčové rozhovory s priateľmi a rodinou

Dušené zdravie mužov je silno ovplyvnené predstavou neochvejného muža, ktorý všetko vydrží. Nikto nechce byť slaboch. Na Slovensku 6 zo 7 samovrážd spáchali práve muži. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že 510 000 mužov celosvetovo spácha samovraždu – jeden každú minútu. Aj keď nemusí zájsť tak ďaleko, psychické zdravie mužov je veľmi podceňované. Bez ohľadu na vek, muži často nerozoznávajú kedy majú psychické problémy. Nie sme naučení pýtať si pomoc, poznáme menej slov, ktoré hovoria o vnútornom prežívaní. Stereotypný pohľad na to, čo znamená „byť pravý chlap“, mužov zabíjaNedávna pandémia a súčasná spoločenská situácia problém iba prehlbuje. Neoceniteľné sú preto vzťahy, ktoré máme. Prvým krokom je pravidelný kontakt s rodinou a priateľmi. Prekonať sa a hovoriť o dôležitých veciach v našom živote.

Komu sa cez týždeň ozvete? Ste si istý, že sú všetci vaši priatelia v poriadku?

Pohyb má široký dopad na zdravie mužov – od srdcových chorôb po psychické zdravie

Spoločenský problém, keď sa hýbeme menej a jeme viac, sa samozrejme dotýka aj mužov. Fyzická aktivita znižuje riziko srdcových chorôb, vzniku rakoviny a diabetu až o 50% a riziko skorého úmrtia o 30%. Často sa jedná o spoločenskú aktivitu, ktorá pomáha budovať priateľstvá a dobre vplýva na psychické zdravie. V neposlednom rade často vedie k lepším stravovacím návykom, zníženiu pitia alkoholu alebo obmedzeniu fajčenia. Celkový vplyv na prevenciu zdravia je tak komplexný. Zvládnete prekonať (behom alebo chôdzou) počas novembra 60 kilometrov? Každý ubehnutý kilometer sa ráta za jedného muža, ktorý spácha samovraždu každú minútu.  

solik-sport-pohyb-movember-fuzaty-november

Zdroj: facebook pretekov HORAL - www.horal.sk

Čo je Movember?

Hnutie Movember vzniklo v Austrálii v roku 2003 pri pive v krčme. Prvá prišla recesia v podobe stávky – nechať si narásť fúzy. Z tadiaľ pochádza aj názov: Moustache (fúzy) + November = fúzatý november (Movember). Niekoľko rokov na to, si muži po celom svete v novembri nechávali narásť fúzy aby naštartovali diskusie o mužskom zdraví. 

Hnutie Movember je v súčasnosti najväčší neštátny investor do výskumu rakoviny prostaty. Finančne podporilo od svojho vzniku viac ako 1250 projektov v 20 krajinách. Iba v roku 2020 vybrali 2.2 miliárd na príspevkoch, z ktorých je iba 18,6% použitých na chod organizácie – viac než 85% bolo investovaných do programov s čo najväčšou pomocou mužskému zdraviu. Cieľom hnutia je do roku 2030 znížiť počet predčasných úmrtí mužov o 25%. Na Slovensku sa v rokoch 2018-2021 venovala myšlienkam Movembru kampaň Dal som - www.dalsom.sk Slovenskej urologickej spoločnosti. 

Ako podporiť Movember? Nechajte si narásť fúzy!

Na našej stránke máte možnosť pridať ku vašej objednávke zázvorový panák za 5€, pričom celú čiastku na konci mesiaca pošleme hnutiu Movember. Na Slovensku organizácia nemá priamych koordinátorov. Česká stránka však obsahuje mnoho informácii a v pravom hornom rohu máte priamu výzvu k príspevku, alebo sa môžete registrovať a šíriť osvetu vo vašom okolí.  

A v neposlednom rade si my muži nechajme narásť fúzy!  

ginger-shot-solik-movember-prevencia-rakoviny-prostaty-nealko-panak-do-prace-mellos

Podporiť Movember môžete aj zakúpením zázvorového panáka. Získanú čiastku pošleme na konci mesiaca hnutiu. 


Súvisiace produkty
Zvárací shot
Nealko panák do práce
Podporte svoju imunitu
Ginger shot 100 ml - zdravý nealko panák do práce
2,51 s DPH 2,09 bez DPH
Nedostupné