Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Koronavírus a ako sa pred ním chrániť?

Odporučte stránku svojím známym

Od decembra 2019 najskloňovanejšia téma „koronavírus“ vybudila vlády krajín a obyvateľov celého sveta k vysokej ostražitosti a ráznym opatreniam. Kým vlády vydávajú nariadenia regulujúce pohyb obyvateľov, zatvárajú hranice, obchody a školy a usmerňujú preventívne opatrenia, ľudia objavili svoju kreativitu a spolupatričnosť a začali šiť rúška pre seba, susedov, aj pre neznámych ľudí. Táto susedská výpomoc sa zintenzívnila po tom, čo vláda zakázala verejnosti používať respirátory FFP2 a FFP3 (od 13.4.2021 toto nariadenie neplatí - respirátory si opäť môže zakúpiť široká verejnosť!). Respirátor síce omnoho lepšie chráni jeho nositeľa než rúško, avšak ak už je človek infikovaný vírusom, respirátor nebráni jeho šíreniu a najmä cez výdychový ventil je hravo schopný dostať sa do okolia.

Koronavírus

Čo je to koronavírus SARS-CoV-2 a čo je COVID-19?

Vírus s menom SARS-CoV-2 má pod mikroskopom tvar slnečnej korony. Prvý krát sa objavil v čínskom meste Wuhan a jeho zdroj stále nie je jasný, ale predpokladá sa v zvieracej ríši, u netopierov. Patrí do rodiny koronavírusov, ktoré napádajú dýchacie ústrojenstvo a spôsobujú bežné prechladnutia, ale aj smrteľné respiračné problémy. Z nedávnej histórie tejto víruso-rodinky si pamätáme na vírusy SARS a MERS, ku ktorým má SARS-CoV-2 blízko, čo naznačuje aj jeho názov. Keďže je v tejto rodine stále bábätkom (má len pár mesiacov), neexistuje vakcína. Liečba zatiaľ spočíva v tlmení príznakov chorého, aj keď niektoré lieky sú už v štádiu testovania a vedci, doktori, liečitelia aj zanietenci neprestávajú v hľadaní vytúženého lieku.

Koronavírus sa šíri z človeka na človeka kvapôčkami pri hovorení, kýchaní, kašlaní, dotýkaní sa, pri podávaní rúk, aj dotykom infikovaných predmetov. Do tela sa následne dostane cez sliznice v nose a ústach, alebo očami cez slzy a slzné kanáliky. Následná choroba spôsobená týmto vírusom dostala meno COVID-19.

Aké sú prejavy ochorenia COVID-19?

Typickými príznakmi sú respiračné ťažkosti, sťažené dýchanie, horúčka nad 38 °C, kašeľ, bolesť hlavy a svalov, únava, malátnosť a strata čuchu a chuti. Vo vážnych prípadoch môže infekcia viesť k zápalu pľúc, akútnemu respiračnému syndrómu, zlyhaniu obličiek a v najhoršom prípade ku smrti.

Aký je inkubačná dobe ochorenia?

Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne 2 -14 dní, ale môže byť aj dlhší.

Ohrozené skupiny

Medzi jedincov ohrozených koronavírusom patria najmä osoby staršie ako 65 rokov a pacienti s chronickými a vážnymi chorobami. Potvrdzujú to údaje z celého sveta, kde chorobe COVID-19 podliehajú v drvivej väčšine starí ľudia.

Ako sa pred koronavírusom chrániť?

Základné hygienické opatrenia:

  • chráňte si dýchacie cesty - majte zakryté ústa aj nos resirátorom, alebo rúškom
  • dôkladne si umývajte alebo dezinfikujte ruky,
  • nedotýkajte sa tváre neumytými rukami – vírusom sa infikujete cez sliznice nosa, úst a cez oči,
  • noste okuliare (slnečné, ochranné pracovné, štíty),
  • v obchodoch používajte ochranné rukavice,
  • vyhýbajte sa ľuďom so symptómami respiračných chorôb (kašeľ, kýchanie),
  • ak kašlete alebo kýchate, zakryte si ústa a nos vreckovkou, ktorú následne vyhodíte,
  • konzumujte iba dôkladne uvarené živočíšne produkty (mäso, vajcia, mlieko),
  • nenavštevujte oblasti, kde bola potvrdená nákaza.

Na Slovensku vláda vyhlásila nariadenia a odporúčania pre obyvateľov:

  • povinnosť nosiť rúško všade mimo svojho bydliska - predaj respirátorov bežnej verejnosti je zakázaný, keďže môžu byť nebezpečné. Respirátory sú k dispozícii iba pre zdravotníckych pracovníkov.
  • dodržiavajte dvojmetrový rozstup v rade (vonku aj vnútri),
  • obmedzte mobilitu mimo bydliska na nevyhnutnú mieru,
  • nedávajte deti do opatery starým rodičom,
  • pre seniorov nad 65 rokov sú určené špeciálne otváracie hodiny v obchodoch od 9:00 do 12:00 hod,
  • seniori - z domu či bytu vychádzajte len v nevyhnutých prípadoch, v prípade potreby nákupov požiadajte o pomoc mladších,
  • seniori - MHD a verejnú dopravu využívajte iba v nevyhnutných prípadoch.

Opatrenia Ústredného krízového štábu SR a vlády SR sú neustále aktualizované na stránke korona.gov.sk.

Prečo máme nosiť ochranné rúška?

Ochranné rúško zachytáva mikrokvapôčky, ktoré bežne prskáme pri komunikácii s iným človekom, kašľaní a kýchaní. V prípade, ak by sme boli nakazení koronavírusom, rúško zamedzuje šíreniu nákazy. Ide o ohľaduplné riešenie vzhľadom k nášmu okoliu a keďže je celoplošne nariadené, tak aj k nám. Predpokladá sa, že keď všetci budeme nosiť rúška, tak sa šírenie koronavírusu obmedzí, v ideálnom prípade zastaví.

Rúško však svojim princípom chráni jeho nositeľa podstatne menej než zakázaný respirátor. A je jedno, či používame chirurgické jednorázové rúška alebo dizajnové, doma šité. Niektorí výrobcovia aj domáci kreativci vymýšľajú hybridné riešenia - rúška a šatky (tubusy) s antibakteriálnou a antialergickou filtráciou, s HEPA filtrami, alebo s obsahom striebra zabíjajúceho patogény. Vylepšené vlastnosti takýchto rúšok lepšie chránia okolie aj samotného nositeľa rúška. V priestoroch s vyšším výskytom osôb odporúčame siahnuť práve po takomto kúsku.

Na záver chceme zdôrazniť, že poriadne umývanie rúk mydlom a vodou je prvým a najdôležitejším krokom v prevencii nielen proti koronavírusu.

 

váš tím Solík


Súvisiace produkty
Ochrana pred vírusmi
Membrána z nanovlákna
overil dTest
Šatka ochranná s nanovláknami R-shield Respilon Charity Jam biela
33,62 s DPH 28,02 bez DPH
Skladom 2 ks
Ochrana pred vírusmi
Membrána z nanovlákna
overil dTest
Šatka ochranná s nanovláknami R-shield Respilon čierna
33,73 s DPH 28,11 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Proti vírusom
Trojvrstvové jednorázové ochranné rúško detské
3,47 s DPH 2,89 bez DPH
Skladom >15 bal.
Proti vírusom
Trojvrstvové jednorázové ochranné rúško detské
3,47 s DPH 2,89 bez DPH
Skladom >10 bal.
Chirurgické
Balenie 50 ks
Jednorazové chirurgické trojvrstvové rúško 50 ks
0,20 s DPH 0,17 bez DPH
Skladom 2 bal.
Ochranný štít MOST OT-1N komplet
8,36 s DPH 6,97 bez DPH
Skladom >10 ks
Ochranná multifunkčná šatka Solík
3,86 s DPH 3,21 bez DPH
Skladom >5 ks