Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Koncovky na TIG horák – ako napojiť horák ku zváračke

Odporučte stránku svojím známym

Výber TIG horáka ku zváračke je podmienený viacerými parametrami. V prvom rade musí byť horák so zváračkou kompatibilný. Kompatibilita je zabezpečená vhodným výberom pripojenia horáka do všetkých konektorov zváračky. Každý TIG horák môže mať iné pripojenie - každý výrobca má iný riadiaci konektor horáka, ktorý ovplyvňuje to, či horák so zváračkou bude fungovať. Pri výbere TIG horáka preto neexistuje univerzálna koncovka, ktorú je možné pripojiť ku každej zváračke. 

Koncovky TIG horáka pre pripojenie ku zváračke  

Najčastejším problémom pri výbere zváracieho horáka TIG je zapojenie horáka do zváračky. Ku každej zváračke pasuje iný riadiaci konektor horáka, plynová koncovka horáka a iný typ rýchlospojky. Pre efektívne zapojenie horáka s plynovým chladením ku zváračke, je nutné správne vybrať všetky koncovky TIG horáka: 

horak-tig-plynove-chladenie-koncovky-konektory-plynovy-riadiaci-rychlospojky
Koncovky TIG horáka s plynovým chladením s riadiacim konektorom

tig-horak-koncovky-plynom-chladeny-most
Koncovky TIG horáka MOST chladeného plynom bez riadiaceho konektora

Riadiace konektory TIG zváracích horákov 

Výrobcovia zváračiek používajú na pripojenie zváračky s TIG horákom rôzne druhy riadiacich konektorov. Výber správneho TIG horáka nie je taký jednoduchý, ako pri zváraní MIG/MAG. Väčšina MIG/MAG horákov má štandardizovanú eurokoncovku, pri TIG horákoch to však neplatí. 

Podľa typu zváračky, s ktorou bude horák použitý, je vždy treba použiť vhodnú sadu konektorov a riadiaci konektor horáka zapojiť podľa elektrickej schémy v návode zváračky. Na základe správneho zapojenia horáka zváračka komunikuje napríklad s diaľkovým ovládaním horáku alebo s diaľkovým pedálom. Veľakrát tento proces voláme ľudovo aj “napinovanie” horáku. 

pripojovacie-koncovky-tig-horaka-arc-t2-fx-ud-35-50-alfa-in-s-riadiacim-konektorom-12-pin-st
Pripojovacie koncovky TIG horáka ARC T2 FX UD 35-50 ALFA IN s riadiacim konektorom 12PIN ST 


koncovky-tig-horaka-t26-sgrip-ud-35-50-most-s-riadiacim-konektorom-5pin
Koncovky TIG horáka T26 SGRIP UD 35-50 MOST s riadiacim konektorom 5PIN 

 
TIG horáky bez riadiaceho konektora 

TIG horák môže, aj nemusí byť vybavený riadiacim konektorom. V prípade, že horák nemá riadiaci konektor, je jeho vodič ukončený farebnými káblami. Tieto káble je potrebné zapojiť do pólov (PINov) riadiaceho konektora podľa elektrickej schémy v návode  zváračky.  

 koncovky-tig-horaka-bez-riadiaceho-konektora-bez-pin-ukoncenie-vodic
Koncovky horáka TIG Parker SGT 26 / 4 m 35-50 FX – bez riadiaceho konektora 

Výrobcovia dodávajú  TIG horáky bez riadiaceho konektora (tzv. polotovary), práve kvôli tomu, aby bolo možné TIG horák napinovať podľa typu zváračky.  


Ako pripojiť  horák TIG, aby fungoval so zváračkou - napinovanie horáka

Väčšina zváracích horákov od výroby disponuje riadiacim konektorom. Zváračka TIG a TIG horák musia mať kompatibilný riadiaci konektor (konektor ovládania horáka). Napinovanie horáka zabezpečuje kompatibilitu riadiaceho konektora horáka s konektorom zváračky (to, aby horák pasoval). Správne napinovanie však tiež zabezpečuje ovládanie zváračky horákom cez jednotlivé póly (PINy) riadiaceho konektora (to, aby horák dokázal ovládať zváračku). Káble prúdového vodiča sa zapájajú do PINov riadiaceho konektora podľa elektrickej schémy v návode zváračky. 

schema-zapojenia-tig-horaku-s-ovladanim-pontig-most 
Príklad elektrickej schémy pre zapojenie TIG horáka s 5PIN konektorom C091 do zváračky Pontig 4001 AC/DC MOST 

Riadiace konektory môžu mať rôzny počet pólov (kolíkov, nazývaných aj PINy  - napríklad konektor 5PIN, 12PIN, 3PIN - podľa výrobcu a typu zváračky). Pokiaľ sú káble prúdového vodiča zapojené do riadiaceho konektora nesprávne (jednotlivé káble nie sú zapojené do správneho PINu), ovládanie zváračky horákom nebude fungovať. 

Každý pól (PIN) riadiaceho konektora má v elektrickej schéme svoje číslo, pretože kábel zapojený do tohto PINu funguje pre iný druh ovládania (nožný pedál, ovládanie potenciometrom, tlačidlom up-down a podobne). Káble prúdového vodiča horáka majú rôzne farby, aby bolo ľahšie rozlíšiteľné, do ktorého PINu treba ktorú farbu zapojiť. Výrobcovia v návodoch častokrát uvádzajú aj presný typ konektora a to, na čo ktorý PIN riadiaceho konektora slúži. 

napinovanie-horaka-k-zvaracke-perun-200-ac-dc-alfa-in 
Návod na zapojenie TIG horáka s riadiacim konektorom 12PIN do zváračky PERUN 200 AC/DC ALfa IN 

Rýchlospojka TIG horáka

Ďalšou koncovkou TIG horáka je rýchlospojka pre pripojenie k mínusovému pólu (-) panelovej rýchlospojky (zásuvky) zváračky. Pri väčšine TIG horákov na trhu (stredná trieda aj profesionál) ide zväčša o rýchlospojku s priemerom 35-50 mm2. Relatívne bežné sú však aj rýchlospojky s priemerom 10-25mm2 alebo 50-70mm2. 
 
Rýchlospojky s priemerom 10-25 mm2 mávajú často TIG horáky s dotykovým zapaľovaním oblúka s manuálnou reguláciou plynu (TIG horáky s ventilom), ktoré sa používajú s menšími MMA zváračkami na zváranie metódou TIG scratch. TIG horáky s rýchlospojkou 50-75mm2 sa používajú pri väčších priemyselných strojoch a zariadeniach (napr. staršie modely zváračiek LORCH alebo zváračky Fronius). 

V prípade , že zváračka TIG má možnosť zvárať aj obalovanou elektródou (zváranie MMA), sa do mínusového pólu (-) panelovej rýchlospojky zváračky pripája zemniaci kábel (alebo držiak elektród, podľa inštrukcii výrobcu). Ide teda o rovnakú rýchlospojku, do ktorej je možné pripojiť zváracie káble zváračky. 

Zapojenie TIG horáka chladeného kvapalinou

V prípade využitia TIG horáka chladeného kvapalinu je potrebné do zváračky s integrovaným chladením okrem rýchlospojky, riadiaceho konektora a prípojky na plynovú hadicu tiež zapojiť konektory pre vstup a výstup chladiacej kvapaliny.  
 
Konektory pre chladiacu kvapalinu môžu ústiť buď do zváračky so zabudovaným chladením, alebo do samostatne stojacej chladiacej jednotky. Jeden konektor slúži pre hadičku na vstup chladiacej kvapaliny do horáka a druhý pre výstup chladiacej kvapaliny z horáka do chladiacej jednotky. Tieto konektory často mávajú červenú a modrú krytku, vďaka ktorým je lepšie možné rozlíšiť prívod studenej a teplej kvapaliny. 

horak-tig-vodne-chladenie-koncovky-konektory-plynovy-riadiaci-rychlospojky
Koncovky TIG horáka chladeného kvapalinou s riadiacim konektorom

tig-horak-koncovky-chladeny-kvapalinou
Koncovky TIG horáka MOST chladeného kvapalinou bez riadiaceho konektora

 

Prehľadná tabuľka typov niektorých koncoviek TIG horákov s plynovým chladením 

Značka 

Kompatibilné zváračky 

Riadiaci konektor - typ  pripojenia ​

​Obj. číslo 
alfain-logo Perun + Pegas TIG DC sada-konektorov-do-pegas-tig-1-c1
konektor-3-pin-c1
3PIN – C1  4329-1 
alfain-logo Alfin sada-konektorov-alfin-g1-4-komplet
konektor-5-pin-cc
5PIN - CC  3475
lincoln-electric-logo Lincoln Electric  konektor-5-pin-c5b 5PIN C5B  W000278917
most-logo
lorch-logo
MOST Pontig

LORCH
konektor-5-pin-amhenol-tuchel 5PIN

5113014503

175.0011 

alfain-logo

Perun + Pegas AC/DC pulse PFC

sada-konektorov-do-pegas-ac-dc
konektor-aero-12-pin
12PIN A (AERO) 5.0189
alfain-logo Perun, Pegas AC/DC Smart sada-konektorov-st-12-pin
konektor-12-pin-st
12PIN ST (Smart)  5847
Potrebné “napinovať” správnou koncovkou  vodic-riadiaceho-kabla-tig-horaka-bez-konektoru

Bez riadiaceho konektoru

 

Rýchlospojka horáku
konektor-na-tig-horak-10-25mm

10-25mm2

rychlospojka-35-50-tig-horak

35-50mm2 

Plynové prívody s konektorom, ktoré nájdete v našej ponuke *  Obj. číslo
plynova-hadicka-s-maticou-pontig-t26-horak plyn. hadička s maticou G1/4’’  5613200260
sada-konektor-na-plyn-alfin-m10x1 pripojenie plynu M10x1  3210

*Pre pripojenie plynu existuje mnoho konektorov. Práve z tohto dôvodu v tabuľke neuvádzame všetky možnosti. Ak by ste potrebovali s pripojením plynu k horáku poradiť, radi pre Vás nájdeme vhodný konektor. 

konektor-plynu 
Príklady konektorov pre pripojenie plynovej hadice (TIG horák s plynovým chladením) 

 


Pripojenie TIG horáka na CO2 a MMA invertor

TIG horák s ventilom na TIG škrtom je možné pripojiť aj ku zváračke MIG/MAG alebo MMA, ktorá je primárne určená na iné metódy zvárania, no podporuje zváranie TIG s dotykovým zapálením oblúka (TIG škrtom). V tomto prípade sa používa TIG horák s ventilom - pripája sa rýchlospojkou do panelovej spojky zváračky a plynovou hadičkou pripojenou priamo do redukčného ventilu na plynovej fľaši. Takýto TIG horák nemá kábel s riadiacim konektorom. 

zapojenie-tig-horaka-s-ventilom-ku-zvaracke-co2-mig-mag-s-tig-lift-dotykovym-zapalovanim 
Príklad zapojenia koncoviek TIG horáka s ventilom ku zváračke MIG/MAG Fanmig J5 MOST 

 
TIG horák s ventilom na manuálnu reguláciu plynu (č.4) sa pripája koncovkou s rýchlospojkou do “mínusového” (-) pólu panelovej zásuvky zváračky (č.1) a plynová prípojka s maticou G1/4”” priamo do redukčného ventilu na plynovej fľaši (č.3). Pri zváračkách CO2 sa konektor pre eurokoncovku zváracieho horáku MIG/MAG (na obrázku označené X) pri zváraní TIG nevyužíva. Správne zapojenie horáka a zváračky pre konkrétnu metódu zvárania je vždy uvedené v pribalenom návode na obsluhu.  
 

POZOR: Toto zapojenie sa týka zváračiek, s možnosťou zvárania TIG, ktoré nemajú riadiaci konektor pre zapojenie TIG horáka. Niektoré MIG/MAG zváračky (napríklad PERUN 200 MIG SYN Alfa IN) majú v prednom panely zabudovaný aj riadiaci konektor pre TIG horák (napr. PERUN -  konektor s koncovkou 12PIN ST). V takomto prípade je možné použiť aj TIG horák s riadiacim konektorom 12PIN ST a ovládacím tlačidlom
 

Pripojenie TIG horáku ku zváračke TIG HF (vysokofrekvenčné zapaľovanie oblúka) 

Pri zváraní TIG s vysokofrekvenčným zapaľovaním oblúka (TIG HF), je potrebný TIG horák s riadiacim konektorom horáka. O rozdieloch medzi TIG zváraním s dotykovým zapaľovaním oblúka a TIG HF sa dočítate aj v blogu Zváranie TIG Lift ARC, TIG HF a TIG škrtom - metódy zapálenia elektrického oblúka

perun-200-ac-dc-pripojenie-tig-horaku-12-pin-alfa-in

Príklad zapojenia koncoviek TIG horáka ARC s Up-Down ku zváračke TIG Perun 200 AC/DC Alfa IN s riadiacim konektorom 12PIN ST  

Pri zváraní s TIG horákom a zváračkou TIG DC (zváranie ocele a nereze) alebo TIG AC/DC (zváranie hliníka) s plynovým chladením je potrebné: 

  • Zapojiť rýchlospojku horáka do mínusového (-) póla zváračky (na obrázku označený ako č. 1) - v niektorých prípadoch do plusového (+) pólu podľa návodu zváračky 
  • Zapojiť riadiaci konektor horáka (napr. 12PIN) do konektora zváračky pre ovládanie TIG horáka (č.2) 
  • Zapojiť hadičku na prívod plynu do horáku pomocou matice do konektora plynu na prednom panely zváračky 
     

Ako vybrať správny zvárací horák TIG ku zváračke

Univerzálne pripojenie TIG horáka ku zváračke neexistuje. Zváracie horáky TIG nemajú štandardizovanú eurokoncovku tak, ako horáky MIG/MAG. Horák TIG s plynovým chladením má bežne 3 koncovky: riadiaci konektor, rýchlospojku a hadičku na prívod plynu ukončenú maticou. TIG horák s chladením kvapalinou má naviac dva konektory (jeden pre hadičku na vstup chladiacej kvapaliny do horáka a druhý na výstup chladiacej kvapaliny z horáka do chladiacej jednotky.) 

Práve kombinácia vhodných koncoviek zabezpečuje správne fungovanie zváračky s horákom. Každý výrobca využíva iné riadiace konektory s rôznym počtom pólov (kolíkov, PINov – napr. 3 PIN, 5PIN, 12PIN atď.). Káble vychádzajúce z prúdového vodiča horáka musia byť zapojené do pólov riadiaceho konektora podľa elektrickej schémy tak, aby zváračka dokázala komunikovať s ovládaním horáka. 

 Ak máte pochybnosti o kompatibilite vašej zváračky s konkrétnym horákom alebo potrebujete poradiť, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pri výbere a napinovaní horáka TIG poradíme.  

Jana B.


Súvisiace produkty
4m horák s UD
na Pontig 202 AC/DC
Zvárací horák TIG T26 SGRIP UD MOST 4 m (Pontig 202 AC/DC)
147,82 s DPH 123,18 bez DPH
Skladom >10 ks
Pre Fanmig J5 a PERUN
Dotykové zapálenie TIG
Rýchlospojky 35-50
Set TIG horák s ventilom 35-50 + štartovacia sada 17/18/26 MOST a redukčný ventil argón na TIG s dotykovým zapaľovaním oblúka
Štartovacia sada na Tig horák 17/18/26 v kufríku malá
19,24 s DPH 16,03 bez DPH
Skladom >25 ks
Sada konektorov ST 12 PIN
35,12 s DPH 29,27 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Konektor samec 5 pin na PONTIG 202/210
2,48 s DPH 2,07 bez DPH
Skladom 2 ks
8m horák s otočným telom
Vymeniteľný krk
Zvárací horák TIG bez koncoviek T125 SGRIP MOST 8 m
299,70 s DPH 249,75 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
S otočným ventilčekom
Dotykové zapálenie TIG
Rýchlospojky 35-50
Zvárací horák TIG s ventilom 17V SGRIP 35-50 MOST 4 m
108,98 s DPH 90,82 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Zvárací horák TIG T2 35-50 ARC FX ST UD 4 m
462,59 s DPH 385,49 bez DPH
Skladom už iba 1 ks