Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Drevené elektródy BUKAS na zváranie dreva - revolúcia v zváraní

Odporučte stránku svojím známym

1.Apríííííííííl !!!

Samozrejme zváranie dreva zatiaľ nie je technológiou, ktorú by sme v našom produktovom portfóliu ponúkali. Tak ako ste mnohí odhalili, išlo o prvý apríl a trošku sme si z vás vystrelili. Veríme, že ste sa s nami v tento deň pobavili a využili našu dočasnú prvoaprílovú zľavu. Prišlo nám naozaj veľmi veľa koemntárov a pozitívnych reakcíí za čo ďakujeme. Aj vďaka vám bol náš deň lepší :).

Najdostupnejšou a najjednoduchšou metódou na "zváranie", alebo skôr na spojenie dvoch drevených kusov, je určite lepenie. Na lepenie dreva je možné použiť obojstranné lepiace pásky - povrch dreva je však predtým potrebné ošetriť farbou alebo lakom. Vhodné je najmä tekuté lepidlo - vyznačuje sa lepšou zmáčavosťou na neupravenom dreve. 

Veríme, že ste sa na našom 1.apríle o zváraní dreva pobavili minimálne tak, ako nás bavilo jeho natáčanie. Nižšie prikladáme aj zopár fotiek z príprav a točenia.

Celý prvoaprílový článok o drevených elektródach a zváraní dreva nájdete nižšie - (áno táto technológia zatiaľ naozaj neexistuje).


Prichádza dlho očakávaná revolúcia v zváraní, na ktorú sme všetci čakali - zváranie dreva. Predstavujeme nové elektródy, ktoré umožňujú pohodlné zváranie bukového dreva s použitím bežného domáceho invertora. Značka MOST prináša patentované bukové jadro, ktoré umožňuje zapálenie oblúka nad dreveným materiálom. Sú ľahké, jednoduché na používanie, ale treba dávať pozor na riziko požiaru - neverili sme vlastným očiam. 

zvaranie-dreva-drevene-elektrody-bukas
Zváranie dreva novou technológiou

Na zváranie dreva sa dlho čakalo

Spájanie plochy dreva bez použitia lepidla dlho patrilo iba do výskumných centier. Zváranie dreva vysokým trením poznáme niekoľko rokov, avšak do praxe sa dostáva táto technológia iba pomaly. Práve v tomto momente zbierame poznatky z niekoľkých desiatok rokov výskumu a každý si doma môžeme skúsiť obaľované elektródy BUKAS na bukové drevo.

Elektróda má bukové jadro a obal je zložený z až neuveriteľných 40 druhov drevín z toho 50% zastúpenie obalu je bambus. Práve patentované bukové jadro, značky MOST známej na zváracom trhu, umožňuje zapálenie elektického oblúka nad dreveným materiálom. Vysoký podiel bambusu v obale stabilizuje oblúk pri všetkých polohách zvárania. V súčasnosti je na trhu elektróda iba na spoľahlivé spájanie bukových materiálov. Avšak výrobca už teraz, robí posledné kroky vývoja aj pri zváraní tvrdšieho dreva. Môžeme iba hádať, či sa jedná o agát, alebo svetovo populárny eben.

drevene-elektrody-bukas-zvarani-dreva-zvar
Drevené elektródy na zváranie dreva Bukas s výsledným zvarom

Použitie drevených elektród

Použitie je prekvapivo jednoduché. Stačí dodržiavať rovnaký postup, ako pri zváraní bežnou kovovou obaľovanou elektródou. Použiť sa síce dá aj bežný invertor, no už v blízkej dobe očakávame špeciálny zdroj so špeciálnymi programami na drevo aj so synergiou. Pri spájaní bukových kusov výrobca deklaruje spoj s pevnosťou 200MPa. Aj keď je možné spájať aj dreviny s podobnou tvrdosťou (napr. dub, javor), môžeme sa stretnúť buď s horším zapálením oblúka, alebo menším prevarením, a teda pevnosťou výsledného zvaru. 

zvaracka-invertor-na-zvaranie-dreva-drevene-elektrody-bukas.png
Zvárací invertor so špeciálnym programom na zváranie dreva

Veľkou výhodou je aj zváranie vo všetkých polohách, a to vrátane PE nad hlavou. To ocenia predovšetkým zvárači, ktorí elektródu použijú na opravy alebo údržbu drevených konštrukcií. 

Pri použití elektród BUKAS na tvrdšie drevo je problematická krehkosť zvaru a ten môže praskať. Pri mäkšom dreve je problémom kolísanie teploty, ktorá môže v tomto prípade rýchlo dosiahnuť zápalnú teplotu dreva a poškodiť výsledný výrobok. 

Ochranné pomôcky pri zváraní dreva

Koža, tvár a oči sú vystavené žiareniu rovnako ako pri inom zváraní. Nezabudnite teda na:

zvaranie-dreva-stojan-na-kvety-drevena-paleta
Ochranné pomôcky pri zváraní dreva elektródami BUKAS

keďže drevené elektródy si chcú nájsť svoju cestu aj do stolárskych dielní, je dôležité dbať na zvýšenú protipožiarnu bezpečnosť kvôli zvýšenej teplote v okolí drevených materiálov. Nutnosťou by mal byť hasiaci prístroj, prípadne nehorľavá zváračská plachta

Ako sa nazýva zváranie dreva?

Každý sme si zvykli na skratky MMA, MIG, MAG a TIG. Výrobca v súčasnosti stále pomenuváva danú metódu zvárania MMA, ale pohráva sa aj s inými názvami keďže všetci cítime, že je to zavádzajúce. Stretli sme sa s pomenovaním WMA (wood manual arc - manuálne zváranie dreva oblúkom ), alebo WoW (welding of wood - zváranie dreva). Je asi iba na zváračoch, ktoré si obľúbia viac a dostane sa do rozhovorov medzi zváračmi. 

Milan Solík

 

Revolučné zváranie dreva - drevené elektródy BUKAS


Súvisiace produkty
Priezor 1/1/1/1
Zváracia kukla MOST WELD RAPTOR AIR techno blue s odsávaním R-Flow
od 915,19 s DPH 762,66 bez DPH
Skladom 4 ks
pre výšku 176 cm
Zváračské nohavice nehorľavé MOST Quench 611 veľkosť 48
94,86 s DPH 79,05 bez DPH
Na objednávku - ks
Pre výšku 176 cm
Ochranná blúza nehorľavá MOST Quench 511 veľkosť 48
68,15 s DPH 56,79 bez DPH
Skladom 3 ks
Lepidlo na kov
Spoj rôznych materiálov
Lepidlo epoxidové dvojzložkové 3M Scotch-Weld DP110 sivé 48,5 ml
29,44 s DPH 24,53 bez DPH
Na objednávku - ks
Zváračské rukavice MOST SUPER TIG veľkosť 9
7,08 s DPH 5,90 bez DPH
Skladom >60 ks