Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ako si vybrať zvárací horák na CO2 podľa výkonu a označenia

Odporučte stránku svojím známym

Bez zváracieho horáku sa zvárať nedá, no vyznať sa v ich rozdelení a označení, nemusí byť ľahké. Horáky CO2 sa rozdeľujú predovšetkým podľa maximálneho zváracieho prúdu (výkonu). Ten musí korešpondovať so zváračkou, ktorú sa chystáme používať. Výber horáka tým však nekončí, podľa parametrov a zaťažovateľa sú dostupné rôzne typy, ktoré môžu byť vhodné pre ťažký priemysel, klampiarske práce, no aj univerzálne použitie s klasickými a pulznými zváračkami.

Čo je zvárací horák na CO2?

Zvárací horák na CO2 je zariadenie, ktoré sa používa na ručné oblúkové zváranie metódou ľudovo nazývanou CO2 (presnejšie MIG/MAG a horáky MIG/MAG).  Do zváračky sa zapája pomocou EURO konektora a slúži na prívod prúdu, zváracieho drôtu a ochranného plynu do oblasti zvaru (zvarového kúpeľa).

Zvárací horák MIG/MAG M15 MOST
Zvárací horák MIG/MAG M15 MOST

Horák na CO2 môže mať rôzne parametre -  vodné alebo plynové chladenie, odlišný výkon, a tiež rozdielne použitie - hobby alebo profesionálne.  Na trhu sú zváracie horáky s odsávaním, vymeniteľnými aj flexibilnými krkmi, či s diaľkovým ovládaním priamo na horáku.  

Výber horáku CO2 podľa zváracieho prúdu a zaťažovateľa 

Medzi základné parametre každého zváracieho horáka patrí jeho výkon. Výkon zváracieho horáka MIG/MAG by však vždy mal korešpondovať s maximálny výkonom zváračky. Rovnako, ako pri výbere zváračky, je však dôležité vyberať si nielen na základe maximálneho rozsahu zváracieho prúdu, ktorým horák môže zvárať, ale aj na základe tzv. výkonového využitia (zaťažovateľa) horáka

Zaťažovateľ zváračky a zváracieho horáka 

Dovolený zaťažovateľ (DZ) je číslo vyjadrené v percentách. Ide o hodnotu, ktorá určuje, koľko je možné pri danom zváracom prúde (A) zvárať predtým, ako sa zapne tepelná ochrana zváračky. Zaťažovateľ teda určuje koľko % času zváracieho cyklu trvá zváranie a koľko chladenie. 
 
Napríklad ak je zaťažovateľ DZ = 60 % pri zváracom prúde 100 A, znamená to, že pri tomto prúde 60 % času zváračka a zvárací horák zvára a 40 % času potrebuje na chladenie. V cykle, ktorý trvá napríklad 10 minút, teda zváračka 6 minút zvára a 4 minúty chladí.  

zatazovatel-mig-mag-zvaracky-fanmig-322
Zaťažovateľ MIG/MAG zváračky Fanmig 322W Pulse označený ako X a vyjadrený v percentách

Všeobecne pri zváraní odporúčame vybrať si zvárací horák, ktorý má aspoň 60 % zaťažovateľ, pri zváracom prúde, ktorým zvárač najčastejšie zvára. Pri hobby a príležitostnom zváraní môže byť zaťažovateľ o niečo nižší - napríklad 40 %. Väčšina horákov chladených plynom však má zaťažovateľ s hodnotou 60 %. 

Plynové a vodné chladenie horáka na CO2 

Zváracie horáky MIG/MAG sa dajú rozdeliť z viacerých hľadísk (podľa výkonu alebo použitia). Je možné ich rozdeliť aj podľa typu chladenia - na horáky chladené plynom (vzduchom) a na horáky chladené kvapalinou (nepresne nazývané aj horáky chladené vodou). 
 
Horáky s plynovým chladením sú najbežnejšie a najviac používané - vhodné aj pre zváračky, ktoré majú nižší maximálny rozsah zváracieho prúdu. Sú odporúčané pre rýchle zváranie pri nižšom zváracom prúde a pri aplikáciách, kedy nie je potrebné zvárať nepretržite, počas celej pracovnej zmeny. Hodnota zaťažovateľa plynového horáka zvyčajne nepresahuje 60 %. Oproti horáku chladenému kvapalinou, je tento typ horáka lacnejší a pre jeho prevádzku nie je potrebné vodné chladenie. 

mig-horak-plynom-chladeny-eurokoncovka
MIG/MAG horák MOST s plynovým chladením a eurokoncovkou

Zváracie horáky s vodným chladením sú vhodné pre profesionálne aplikácie, pri ktorých je potrebné zvárať nepretržite a pri vyššom zváracom prúde. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa zaťažovateľ horákov MIG/MAG s vodným chladením uvádza s hodnotou 100 %. Horáky s vodným chladením svoje uplatnenie nájdu v náročnej prevádzke, ktorá vyžaduje nízku teplotu horáka, aby zvárač čo najmenej pociťoval nepohodlie súvisiace s vysokou teplotou. Vodou chladené horáky sa používajú spolu s chladením (chladiaca jednotka môže byť priamo v zváračke alebo externá) a s chladiacou kvapalinou, ktorá pomáha udržovať nízku teplotu. 

mig-horak-co2-kvapalinou-chladeny-hadicky-eurokoncovka
MIG/MAG horák MOST s chladením kvapalinou, hadičkami a eurokoncovkou

Pripojovacie konektory horákov ku zváračkám MIG/MAG 

Väčšina zváracích horákov MIG/MAG pre pripojenie ku zváračke využíva EURO konektor (tzv. EURO koncovka). Konkrétni výrobcovia ponúkajú rôzne náhradné diely a adaptéry pre pripojenie horáka ku zváračke. EURO koncovka sa pri zváračkach a horákoch CO2 sa používa už viac ako 30 rokov, najmä vďaka univerzálnosti pripojenia a kompatibilite s väčšinou zváračiek MIG/MAG.  

Označenie horákov CO2 - rozdelenie podľa typu a výkonu 

Naprieč trhom sa dajú nájsť zváracie horáky od rôznych výrobcov. Každý výrobca ich označuje trochu inak, no typ horáka (označenie) ostáva rovnaký. Aké sú najpredávanejšie zváracie horáky a kedy je vhodné ich použiť?  

Zvárací horák M 15 s nízkou váhou 

Zvárací horák MIG/MAG s označením M15 dokáže pri 60 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 180 A (pri čistom CO2) a 150 A pri zmesnom plyne s 82 % Ar a 12 % CO2
 
Tento parameter udáva, že zvárací horák M15 vydrží pri MIX plyne maximálne prúd 150 A. Je teda vhodný pre zváračky s maximálnym rozsahom zváracieho prúdu 150 A, alebo pre zváračky s maximálnym výkonom do 200 A, s ktorými sa zvára s nižším zváracím prúdom.   

Ľahký zvárací horák na CO2 M 15
Ľahký zvárací horák na CO2 M 15

Medzi výhody horáka M15 patrí najmä to, že má nízku váhu. Tieto zváracie horáky sú vhodné pre autoklampiarov a do autokarosárskej výroby. Výrobca MOST pri horákoch M15 nezabudol ani na ergonomické gripové rukoväte a na prepracovaný kĺb horáka. V našej ponuke nájdete aj zváracie horáky M15 od ďalších výrobcov

Zvárací horák M 25  

Zvárací horák MIG/MAG M25 dokáže pri 60 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 230 A (čisté CO2) a 200 A pri zmesnom plyne MIX M21. Tento parameter udáva, že zvárací horák M25 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 200 A.

Zvárací horák MIG/MAG M 25
Zvárací horák MIG/MAG M 25

Pri použití s pulznou zváračkou je však potrebné pripočítať rezervu 30 %, teda pulzné zvárnie s 150A - pulzné zváranie namáha horák a jeho spotrebné časti viac.  Zváracie horáky M15 a M25 patria medzi najpredávanejšie a najviac používané horáky, no napriek tomu nepatria medzi naše najobľúbenejšie. Odporúčame horáky Binzel AT155 LW/AT255 LW alebo univerzálny horák M24

Zváracie horáky CO2 Binzel AT 155/AT 255  LW s vymeniteľnými krkmi 

Zvláštnou kategóriou sú zváracie horáky CO2 Binzel, ktoré majú možnosť výmeny krku horáka. V oboch prípadoch (AT155 aj AT255) ide o kvalitne nadimenzované zváracie horáky CO2 od nemeckého výrobcu. Vďaka vymeniteľnému otočnému krku je možné využívať horák s kratšími obratnejšími krkmi, ktoré ho odľahčia a je možné sa s nimi dostať aj na ťažšie dostupné miesta. Ľahkosť zváracích horákov Abicor Binzel iba podčiarkuje odľahčený káblový zväzok BIKOX®, ktorý horák odľahčí až o 50 %. 
 
Horák AT 155 LW dokáže pri 60 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 190 A (čisté CO2) a 180 A pri zmesnom plyne. Zvárací horák AT 155 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 180 A.  
Horák AT 255 LW dokáže pri 60 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 240 A (čisté CO2) a 220 A pri zmesnom plyne. Zvárací horák AT 255 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 220 A
 
Vymeniteľný krk umožňuje zvárací horák AT 255 využiť pre autoklampiarske práce aj pri vyššom zváracom prúde. Tieto horáky sú vhodné pre 200 - 250 A zváračky, alebo pre pulzné zváračky s výkonom do 200 A. 

Zvárací horák M 24 so širokým využitím 

MIG/MAG zvárací horák M24 dokáže pri 60 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 250 A (čisté CO2) a 220 A pri zmesnom plyne. Zvárací horák M24 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 220 A.  
 

Zvárací horák na CO2 M24 - ML2400 Lorch Powermaster
Zvárací horák na CO2 M24 - ML2400 Lorch Powermaster

Napríklad výrobca MOST tento horák ponúka aj v krátkej 2 m verzii na zváranie hliníka (horák má teflonový bowden, ktorý zabezpečuje plynulý chod hliníkového drôtu). Celkovo je M24 veľmi univerzálny horák so širokou škálou použití - môže sa používať aj pri zváraní s pulznými zváračkami a vďaka subtílnemu dizajnu dosiahne aj na tenšie miesta. Je možné ho zaobstarať aj v prevedení s ovládaním - napríklad horák ML2400 LORCH Powermaster. Vďaka ovládaniu je možné pridávať a uberať zvárací prúd priamo na rukoväti horáka.  
 
Horák M24 má zväčša plynové chladenie, je však dostupný aj s vodným chladením pod označením M240. Tento horák už však disponuje vyšším výkonom a tiež inou hodnotou zaťažovateľa. Práve kvôli širokým možnostiam využitia patrí horák M24 medzi naše najobľúbenejšie vzduchom chladené horáky. 

Zvárací horák M 240 s vodným chladením a 100 % zaťažovateľom 

MIG/MAG zvárací horák M240 (verzia horáka M24 s vodným chladením) dokáže pri 100 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 300 A (čisté CO2) a 270 A pri zmesnom plyne. Zvárací horák M240 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 270 A

Zvárací horák s chladeným kvapalinou M 240 MOST
Zvárací horák s chladením kvapalinou M 240 MOST 

Pri horákoch s vodným chladeným sa počíta 100 % hodnota zaťažovateľa. Profesionálne horáky s vodným chladením sú určené na zváranie bez prestávok pri vyššom zváracom prúde. Aj keď ide v podstate o horák M24, jeho výkon pri zváraní zmesným plynom je až 270 A. Práve kvôli svojmu výkonu a ľahkosti je zvárací horák M240 vhodný aj na dlhé zvary a hrubšie materiály (napríklad 5 mm steny). Odporúčame ho používať pri pulzných zváračkách s rozsahom zváracieho prúdu okolo 250 A.  

Zvárací horák M 36 

Horák M36 dokáže pri 60 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 300 A (čisté CO2) a 270 A pri zmesnom plyne. Zvárací horák M36 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 270 A. (tento parameter sa môže líšiť podľa výrobcu horáka  - udávaný parameter je pre zvárací horák M36 MOST Sgrip). 

Porovnanie zváracieho horáka M 240 a M 36
Porovnanie zváracieho horáka M 240 a M 36 

Rozsahom zváracieho prúdu sa M36 zhoduje s horákom M240, no zaťažovateľ je rozdielny! M240 je navrhnutý na nepretržité zváranie, zatiaľ čo M36 túto záťaž vydrží krátkodobo (pri zaťažovateli 60 % je to iba 6 minút z 10 minútového zváracieho cyklu). Práve preto ho horák M240 výkonom prekonáva. M36 je možné využiť tam, kde je potrebné zvárať pri vyšších ampéroch a bez vodného chladenia. Horák je vhodný na zváranie so zváračkami od 250 – 300A, poprípade s pulznou zváračkou s rozsahom zváracieho prúdu 250A.  

Zvárací horák M 501 pre veľké konštrukcie 

Horák M501 dokáže pri 100 % zaťažovateli zvárať s maximálnym zváracím prúdom 500 A (čisté CO2) a 450 A pri zmesnom plyne. Zvárací horák M501 vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 450 A 
(tento parameter sa môže líšiť podľa výrobcu horáka  - udávaný parameter je pre zvárací horák MB 501 D Grip Binzel). 

Zvárací horák na CO2 pre ťažký priemysel - M 501
Zvárací horák na CO2 pre ťažký priemysel - M 501

M501 je  robustný horák určený pre ťažký priemysel a nepretržitú prevádzku - využívajú ho výrobcovia hál, je vhodný pre veľké konštrukcie, oceľové vozne a pre hrubé steny.  

Zvárací horák M6W nabitý technológiami 

Nový MIG/MAG horák M6W od výrobcu MOST, je určený pre tých, ktorí sa neuspokoja so zváracím prúdom nižším ako 500A.   
 
Horák M6W dokáže pri 100 % zaťažovateli a 1600W vodnom chladení zvárať s maximálnym zváracím prúdom 550 A (čisté CO2) a 530 A pri zmesnom plyne. Pri pulznej zváračke sú tieto parametre o niečo nižšie - maximálny rozsah zváracieho prúdu je 380 A (pri CO2 aj pri zmesnom plyne). Zvárací horák M6W vydrží pri MIX plyne maximálny prúd 530 A

Zvárací horák M6W s novými technológiami a zúženou hubicou
Zvárací horák M6W s novými technológiami a zúženou špičkou

Zvárací horák je predurčený na vysoký výkon aj kvôli patentovanému difúzoru, veľmi robustnej hubici a subtílnej špičke. Disponuje tiež novými technológiami ako BI-FLOW ( dvojitá cirkulácia chladiacej kvapaliny, ktorá efektívne zaisťuje chladenie všetkých dielov horáka až po špičku) alebo FORCE COOL (špeciálny tvar a usporiadanie kanálov, cez ktoré prúdi ochranný plyn).   

Porovnanie zváracích CO2 horákov

Typ horáka (označenie) Max.zvárací prúd (CO2)  Max. zvárací prúd (zmesný plyn MIX M21 – 82 % Ar, 12 % CO2)  Chladenie horáka Použitie/aplikácie Výhody a vlastnosti Náhradné diely na horák CO2
M15 (DZ = 60 %)
80 A
(DZ = 60 %)
150 A
vzduchom (plynové) - autoklampiari, autokarosárstvo 

- so zváračkami od 150 – 200A, pri zváraní s nižším prúdom 
- veľmi ľahký a obratný horák  Katalógový list s náhradnými dielmi

Štartovacia sada ku horáku M15
M25 (DZ = 60 %)
230 A
(DZ = 60 %)
200 A
vzduchom (plynové) - so zváračkami od 180 – 250A, pri zváraní s nižším prúdom - najpredávanejší a najviac používaný horák strednej triedy k malým zváračkám Katalógový list s náhradnými dielmi
 
Štartovacia sada ku horáku M25 
AT155 LW/
AT255 LW
AT155 (DZ = 60 %)
190 A 
 
AT255 (DZ = 60%)
240 A 
AT155 (DZ = 60 %)
180 A 
 
AT255 (DZ = 60 %)
220 A 
vzduchom (plynové) - autokarosérske a klampiarske práce pri vyšších ampéroch 

- so zváračkami od 200 – 250A, s pulznými zváračkami do 200 A
- bikox kábel (o 50 % ľahší horák) 

- vymeniteľné otočné krky 
Katalógový list s náhradnými dielmi
M24 (DZ = 60 %)
250 A
(DZ = 60 %)
220 A
vzduchom (plynové)  - univerzálne využitie  
 
- s pulznými zváračkami do 200 A 
- prevedenie pre zváranie hliníka a možnosť s ovládaním 
 
- ľahký a subtílny horák

Katalógový list s náhradnými dielmi

 

Štartovacia sada ku horáku M24

M240 (DZ = 100 %)
300 A
(DZ = 100 %)
270 A
kvapalinou (vodné) - dlhé zvary
 
- hrubšie materiály (5 mm steny) 
 
- s pulznými zváračkami do 250 A 

- varianta s ovládaním 
 
- ľahký a subtílny horák 

 
- 100 % zaťažovateľ = nepretržitý výkon aj pri vyššom zváracom prúde 

Katalógový list s náhradnými dielmi

 

Štartovacia sada ku horáku M24

M36 (DZ = 60 %)
300 A
(DZ = 60 %)
270 A
vzduchom (plynové) - so zváračkami od 250 – 300A
 
- s pulznými zváračkami do 250 A  
 
- využitie tam, kde je potrebný výkon bez možnosti vodného chladenia
- vyšší výkon horáka s plynovým chladením Katalógový list s náhradnými dielmi
M501 DZ =100%)
500 A
DZ = 100%)
450 A
kvapalinou (vodné)

- ťažký priemysel, pre vysoký výkon a nepretržitú prevádzku 

 

 - veľké konštrukcie, oceľové vozne, hrubé steny 

- 100 % zaťažovateľ = nepretržitý výkon aj pri vyššom zváracom prúde 

 

 - robustná konštrukcia pre najťažší priemysel 

Katalógový list s náhradnými dielmi

 

Štartovacia sada ku horáku M501 

M6W

DZ = 100 %)
550 A 
 
Pulzné zváranie 
(DZ = 100 %) 
380 A 

(DZ = 100 %)
530 A 

Pulzné zváranie 
(DZ = 100 %) 
380 A 

kvapalinou (vodné) - aplikácie kde je potrebný vysoký zvárací prúd 
 
- zváračky od 400 do 550 A a 400 A v pulze 

 - 100 % zaťažovateľ = nepretržitý výkon aj pri vyššom zváracom prúde 

 

 - nové technológie (BI-FLOW, FORCE COOL - NRS a SIC 

Katalógový list s náhradnými dielmi

Náhradné diely na horák CO2 

Výber horáku veľakrát môže závisieť aj od dostupnosti a ceny náhradných dielov. Niekedy je zložitejšie sa zorientovať v ponuke náhradných dielov na horák CO2 (špičky, hubice, držiaky špičiek...). Preto sme vytvorili štartovacie sady ku horákom CO2. Túto kategóriu sme vytvorili pre zjednodušenie nákupu náhradných dielov na najpredávanejšie horáky CO2. Časti najpredávanejších MIG/MAG horákov spolu s objednávacími číslami sú popísané aj na obrázku nižšie (tiež je možné ho nájsť v sekcii dokumenty pod článkom v .pdf verzii).  

nahradne-diely-na-horak-co2-tabulka
Náhradné diely na horák CO2 - najpredávanejšie typy 

Ako si správne vybrať zvárací horák MIG/MAG podľa použitia? 

Každý typ horáka je vhodný pre iné aplikácie. Horáky s vodným chladením sa využívajú v priemysle s nepretržitou prevádzkou, kde je potrebné zvárať s vyšším zváracím prúdom. Horáky chladené vzduchom (plynové) zas pri “rýchlom zváraní” s prerušeniami a pri nižšom prúde. 
 
Pre autokarosárov a klampiarov odporúčame horáky M 15 a M 25 – pre toto použitie sú vychytávkou aj zváracie horáky Binzel AT 155 LW a AT 255 LW s vymeniteľnými krkmi, od ktorých sa dá očakávať o niečo vyšší výkon.  
 
Pre zváračov, ktorí hľadajú univerzálny horák aj vo variante na zváranie hliníka je vhodný horák M 24 s plynovým chladením. M 36 zas nájde svoje využitie v aplikáciách, kde je potrebný výkon, no nie je možnosť použiť vodné chladenie. M240 – variant horáka M24 s vodným chladením sa používa pre dlhé zvary - keď je potrebné vyzvárať viac zvarov pri pulznom zváraní okolo 250 A.  
 
Zváracie horáky M501 a M6W sú určené pre ťažký priemysel s potrebou nepretržitého zvárania pri vysokých výkonoch (400 – 500A). Zvárací horak M501 je ideálny pre veľké konštrukcie a hrubé steny. M6W je použiteľný v prípadoch, kedy je potrebný prúd 380 – 450 A v pulze. Práve vďaka novým technológiám BI-FLOW a FORCE-COOL dostal M6W označenie aj “iPhone” medzi horákmi.  
 
Kompletnú ponuku zváracích horákov nájdete aj na našom e-shope v kategórii Zváracie horáky CO2

váš tím Solík

Zváracie horáky CO2 - ako si vybrať podľa označenia a výrobcu



Súvisiace produkty
Zvárací horák ARC M1 180/150 A 4 m
98,20 s DPH 81,83 bez DPH
Skladom >30 ks
Vymeniteľný krk
Zvárací horák ABIMIG A T 155 LW Abicor Binzel 4 m
140,11 s DPH 116,76 bez DPH
Skladom už iba 1 ks
Štartovacia sada na MIG/MAG (CO2) horák M24 v kufríku
14,40 s DPH 12,00 bez DPH
Skladom >5 ks
Vysoký výkon
Zvárací horák MIG/MAG M6W MOST 5 m
379,61 s DPH 316,34 bez DPH
Skladom 2 ks
Zvárací horák MIG/MAG M24 SGRIP MOST 4 m
120,55 s DPH 100,46 bez DPH
Skladom 5 ks
Sada príslušenstva ARC M1/M18
11,83 s DPH 9,86 bez DPH
Skladom >45 ks
Vodou chladený
Zvárací horák MIG/MAG M501 SGRIP MOST 4 m
243,66 s DPH 203,05 bez DPH
Na objednávku - ks
Štartovacia sada na MIG/MAG (CO2) horák M25 v kufríku
14,40 s DPH 12,00 bez DPH
Skladom >15 ks