Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ktoré ochranné rúško si vybrať?

Odporučte stránku svojím známym

Kvôli zabráneniu šírenia koronavírusu sa stalo rúško súčasťou nášho outfitu rovnako nevyhnutne ako topánky. Jeho úlohou je znížiť rozptyl choroboplodných kvapôčok, ktoré produkujeme pri rozprávaní, kýchaní a kašľaní. Nosením rúška chránime hlavne svoje okolie, čo je dôležité najmä vtedy, ak by sme boli nositeľmi vírusu. Niektoré rúška vďaka rôznym vylepšeniam do istej miery poskytujú aj ochranu podobnú respirátorom a chránia jeho nositeľa pred okolím. Ide tak o obojstrannú win-win ochranu.

Či už ide o chirurgické rúško, doma šité alebo rúško so špeciálnymi ochrannými aplikáciami, účinnosť ochrany sa zvyšuje počtom vrstiev a priliehaním na tvár. Tú zvýšime prispôsobením gumičiek (príp. látkových pásikov) okolo uší, či hlavy. Premyslenejšie rúška majú aj nosovú sponu pre lepšie utesnenie okolo nosa. Okrem chirurgických sú rúška vyrobené väčšinou z bavlny.

Z predchádzajúceho textu je jasné, že nie je rúško ako rúško a tak sme zosumarizovali základné vlastnosti 6-tich typov rúšok. Všetky rúška na viacnásobné použitie je potrebné prať, prípadne žehliť. Na konci článku uvádzame súhrnnú tabuľku.

1. jednorázové chirurgické rúška

Ako naznačuje názov, tieto rúška boli vymyslené pre zdravotníkov, resp. pre ochranu ich pacientov. Predávajú ich v lekárňach, zdravotníckych potrebách a v období koronavírusu aj v obchodoch s portfóliom ochranných pracovných pomôcok. Určite je dobré siahnuť po certifkovanom rúšku, ktoré spĺňa normu EN 14683:2019+AC:2019, čím je zaručená kvalita a ochrana.
Podľa počtu vrstiev nájdeme 1-, 2- a 3-vrstvové rúška. Viac vrstiev, lepšia ochrana. Poskytujú viac než 99,5 % filtračnú účinnosť.
Ide o rúška na jednorázové použitie (max. 8 hodín), po použití je potrebné ich vyhodiť, čo nenahráva ekológii. Sú balené vo väčších množstvách.

2. klasické látkové, bavlnené rúška

Sú bežne dostupné v najrôznejších obchodoch a e-shopoch, a nie je problém ušiť ich doma. Poskytujú najnižší stupeň ochrany, najmä ak je na výrobu použitá len jedna vrstva riedko tkanej bavlny.
Dajú sa vylepšiť vložením HEPA filtra, čo ale spôsobuje mierne sťažené prúdenie vzduchu a horšie dýchanie.
Ich výhodou je viacnásobné použitie a ľahká dostupnosť/výroba.
 
Zaujímavou alternatívou látkového rúška je šatka (tubus), ktorú radi nosia športovci (poslúži aj ako šál alebo čelenka) a mladí ľudia, ktorým vie veľmi zaujímavo doplniť vzhľad. V ponuke býva bez alebo so spomenutým HEPA filtrom. Pre jej multifunkčné využitie ju po skončení pandémie ochorenia COVID-19 nemusíme odkladať do zásuvky a ďalej nám poslúži napr. pri športe.
 

3. ochranné rúška s HEPA filtrom

Rúška ušité z HEPA (High Efficiency Particular Air) filtra filtrujú vdychovaný vzduch cez veľmi účinný antibakteriálny a antialergický materiál, ktorý je schopný odfiltrovať až 99,97 % prachu, vírusov, smogu, plesní či roztočov.
Rovnako ako látkové rúška slúžia na viacnásobné použitie, v detskom, dámskom a pánskom prevedení.
 

4. ochranné rúška so strieborným nástrekom

Špeciálny nástrek z nano striebra majú väčšinou profesionálne vyrobené rúška. Aj tu je ako základný materiál použitá bavlna, alebo úplet bavlny s inými materiálmi, ktoré poskytujú špecifické vlastnosti (napr. pre odvádzanie vlhkosti). Striebro je využívané pre schopnosť zabíjať mnohé baktérie, vírusy, huby a kvasinky, s ktorými príde do kontaktu. Vytvára tak ochranu aj smerom z okolia. Ak nie je použitý iný spôsob zakomponovania striebra do látky, samotný nástrek sa po 3-4 praniach vyperie a spolu s ním aj zvýšená ochrana pred vírusmi. Preto je lepšie kúpiť rúško, kde je strieborný nástrek použítý spolu s inou ochranou, ako je to u hydrofóbnych rúškach alebo rúškach s trvalou striebornou membránou.

5. hydrofóbne ochranné rúška

Hydrofóbna, t.j. vodoodpudivá úprava na vonkajšej vrstve rúška bráni presakovaniu tekutín dovnútra rúška a bráni tak vdýchnutiu kvapôčkových infekcií do dýchacích ciest. Táto ochrana patrí medzi efektívnejšie a chráni ako nositeľa rúška, tak aj jeho okolie. Ide o kvalitne ušité rúška, ideálne aspoň s dvoma vrstvami.

6. ochranné rúška so striebornou membránou s najvyššou ochranou

Do látky zapracovaná membrána s obsahom permanentného striebra robí tento typ rúška našim favoritom medzi rúškami. Jeho obrovskou výhodou je práve membrána, ktorá sa nevyperie a striebro v nej je funkčné po celú dobu životnosti rúška. Jeho cena je síce najvyššia, ale odpovedá aj najvyššej ochrane a kvalite materiálu.

Pre sympatizantov hydrofóbneho rúška aj rúška s permanentnou membránou striebra máme zaujímavú ponuku, kedy je možné kúpiť obe rúška spolu sa výhodnú cenu v sade pre pánov aj pre dámy.

Porovnanie rúšok v skratke:

Typ rúška
Ochrana
Celková kvalita a komfort
Použitie
Cena za kus v EUR *
chirurgické
vysoká ≥ 99,5 %
veľmi dobrá, zaručená certifikáciou
☆  ☆  ☆  ☆
jednorázové
0,66
klasické bavlnené
neznáma
rôznorodá
☆  ☆
viacnásobné
> 1 (nepredávame)
vysoká, až 99,97 %
veľmi dobrá
☆  ☆  ☆  ☆
viacnásobné
> 4,5
so strieborným nástrekom  dočasne vysoká, po 3-4 praniach sa znižuje
rôznorodá
☆  ☆  ☆
viacnásobné
> 3
hydrofóbne vysoká
výborná
☆  ☆  ☆  ☆  ☆
viacnásobné
4,8
so striebornou membránou vysoká
výborná
☆  ☆  ☆  ☆  ☆
viacnásobné
12

*Ceny v tabuľke sú uvedené podľa cien uvedených v našom eshope v mesiaci máj 2020. Pri bavlnených rúškach vychádzame z cien uvedených v obchodoch predávajúcich tento typ rúšok.

Poznámka na záver

Mnohé profesie si v období pandémie spolu s povinnou ochranou rúškom vyžadujú aj ochranu očí pomocou ochranných štítov. Pre kaderníčky, kozmetičky, vizážistky, predavačky, zdravotníkov alebo učiteľky v škôlke, ktoré sú denne v tesnej blízkosti svojich klientov, poskytujú zvýšenú ochranu a zároveň neobmedzený pohľad na okolie. Spolu s dôkladnou hygienou sa tak môžu cítiť obe strany bezpečne.
 
váš tím Solík


Súvisiace produkty
Proti vírusom
Trojvrstvové jednorázové ochranné rúško detské
3,47 s DPH 2,89 bez DPH
Skladom >10 bal.
Ochranné rúško pánske s hydrofóbnou úpravou
4,48 s DPH 3,73 bez DPH
Na objednávku - ks
Chirurgické
Balenie 50 ks
Jednorazové chirurgické trojvrstvové rúško 50 ks
0,20 s DPH 0,17 bez DPH
Skladom 2 bal.
Ochranná multifunkčná šatka Solík
3,86 s DPH 3,21 bez DPH
Skladom >5 ks