Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ručná plazmová rezačka - ako si vybrať a používať

Odporučte stránku svojím známym

Plazmové rezačky využívame najmä na delenie kovov. Na montáži a v dielni používame mobilné ručné plazmové rezačky, v sériovej výrobe veľké strojové CNC plazmy. Na čo všetko vieme plazmovú rezačku použiť? Aké parametre si treba všímať pri kúpe ručnej plazmovej rezačky? Všetko dôležité o plazmách vám prezradíme v článku.

Ručné rezanie plazmou
Ručné rezanie plazmou 

Použitie plazmovej rezačky

Plazmová rezačka je zariadenie na rezanie (delenie, pálenie) a drážkovanie kovových materiálov plazmovým lúčom. Ak je určená na prenášanie, ide o ručnú plazmovú rezačku, na sériovú výrobu sú využívané drahé a ťažké priemyselné CNC plazmové rezacie stroje.

Princíp fungovania plazmovej rezačky je založený na tavení materiálu plazmou, ktorá vzniká pomocou vysokého napätia medzi horákom a obrábaným materiálom. Plazma vzniká zo vzduchu, ktorý je hnaný vysokou rýchlosťou a zároveň tak odfukuje roztavený materiál z reznej mezdery. Technológiu rezania plazmou sme podrobnejšie popisujeme v článku Čo je rezanie plazmou a ako funguje?

Prenosné plazmové rezačky pre remeselníkov do dielne - ručné plazmové zdroje

Rezačky pre ručné rezanie plazmou sú určené pre remeselníkov do dielne, domácich majstrov, ale aj umelcov, ktorí režú rôznorodé tvary do svojich diel. Vďaka malým rozmerom a nízkej hmotnosti sú ručné rezačky prenosné, čo je ich hlavnou výhodou. Sú známe aj pod názvom plazmová fréza. Ručnou plazmovou rezačkou sa výborne dostaneme do ťažko prístupných miest, kam by sme sa s klasickým rezným kotúčom nedostali. Pri rezaní plazmovou rezačkou nevzniká trieska ako pri rezaní kotúčmi, ale struska.

Plazmovou rezačkou režeme kovové vodivé materiály, ako sú oceľové platne, pláty, pásoviny, nosníky, stĺpiky, potrubia, plechy, diery do nádob a tlakových zásobníkov.

Automatické CNC plazmové rezačky do priemyslu

Strojové plazmové rezačky sa používajú pre sériovú výrobu a dajú sa len ťažko prenášať. Sú samozrejme výkonnejšie a presnejšie než ručné rezačky. Plazmové rezačky sa využívajú v strojárskej výrobe, vo výrobe oceľových konštrukcií, v automobilovom, železničnom, lodnom, stavebnom priemysle aj v agrotechnike.

Rezanie plazmou - hrubé listové pero
Ručné rezanie listového pera z vagóna plazmovým oblúkom

Ktoré parametre plazmovej ručnej rezačky sú dôležité?

Pred kúpou ručnej plazmovej rezačky je najdôležitejšie si premyslieť, aký hrubý materiál budeme rezať. Nie všetky rezačky odrežú 30 mm oceľ, väčšinou je to menej. Ostatné kritériá výberu stroja sa odvíjajú od preferencií a možnosti kupujúceho, zhrňme ich takto:

  • hĺbka rezu – ručné rezačky umožňujú väčšinou max. hrúbku rezu pohodlne do 30 - 40 mm,
  • rozsah rezacieho prúdu - pre ručné rezanie do 100 A,
  • zapaľovanie – vysokofrekvenčnou iskrou HF, pneu-mechanické (bezkontaktné), kontaktné (najstaršie, dochádza k rýchlemu opotrebeniu dýzy),
  • hmotnosť - rezačky s nižšou hmotnosťou sú ľahšie prenosné,
  • rozmery - menšie rozmery umožňujú šikovnejšiu manipuláciu,
  • cena - ručné rezačky stoja od niekoľko sto eur až po pár tisíc, podľa výkonu a vlastností (zapaľovanie, funkcie, zabudovaný kompresor),
  • funkcie – niektoré rezačky majú napr. možnosť zvárať obaľovanou elektródou MMA a TIG HF,
  • zdroj stlačeného vzduchu - integrovaný kompresor ako súčasť rezačky alebo ako externý zdroj.

Ručná plazmová rezačka
Ručná plazmová rezačka do dielne

Zloženie plazmovej rezačky

Základnými časťami rezačky (ručnej aj strojovej) sú elektrický zdroj energie (invertor alebo transformátor) a plazmový horák, ktorý vytvára vysokoteplotný úzky prúd plazmového lúča na rezanie materiálu. Plazmové horáky sú chladené plynom (vzduchom) alebo vodou (priemyslové), kedy okolo prúdu plazmy prúdi sekundárny plyn alebo voda, aby chránili miesto rezu a plazmový oblúk pred atmosférou.

Ručná plazma - z čoho je zložená?

Rezačky pre ručné rezanie plazmou sa skladajú zo zdroja elektrickej energie a plazmového rezacieho horáka. Horák býva väčšinou vymeniteľný, rovnako spotrebné diely ako dýzy, elektródy, difúzory, hubice, izolátory a nadstavce. Ručné plazmové rezačky sa používajú na delenie materiálu menších hrúbok od 2 mm až po 30 mm, výkonnejšie rezačky zvládnu aj hrúbku 40 mm, čo je však zvyčajne neekonomické. Rezný výkon rezačiek je do 100 ampérov. Kvalita ručného plazmového rezania je obecne nižšia než pri priemyselných plazmových rezačkách.

Pre ručné plazmové rezanie sa používa aj plyn, zvyčajne stlačený vzduch. Pre vháňanie vzduchu používa ručná plazmová rezačka samostatný kompresor (niektoré rezačky majú kompresor zabudovaný priamo v rezačke). Takýto kompresor musí spĺňať požiadavky podľa pokynov výrobcu zariadenia, kde je presne definový maximálny tlak vzduchu, plniace množstvo, chladenie, filter, odlučovač oleja a kondenzátu a podobne.

Plazmová rezačka s horákom
Plazmová rezačka Fancut 101 MOST s horákom PT 100

Automatická CNC plazma a jej časti

Ide o automatizované zariadenia komplikovanejšieho zloženia s podstatne vyššou cenou (tisícky eur). Priemyselné plazmové rezačky sú zložené zo zdroja elektrického prúdu, plazmového horáka, manipulačného zariadenia a riadiacej jednotky. Priemyselné plazmové rezacie stroje niekedy používajú pre zlepšenie vlastností rezania okrem vzduchu aj inertné plyny.

Pre zvýšenie reznej hrúbky materiálu bývajú plazmové rezačky kombinované s plameňovým rezaním. Parametre plazmovej rezačky a celý pracovný cyklus je ovládaný CNC riadiacim systémom. Hrúbka materiálu rezaného plazmou je do 40 mm, pri rezaní plameňom až 300 mm. Strojové plazmové rezačky sú určené pre sériovú výrobu a dajú sa len ťažko prenášať. Sú samozrejme neporovnateľne výkonnejšie a presnejšie než ručné rezačky.

Návod na rezanie ručnou plazmovou rezačkou v 6 krokoch

Nastavenie plazmovej rezačky je relatívne jednoduché a záleží predovšetkým od hrúbky rezaného materiálu. Používanie pozostáva zo šiestich pomerne jednoduchých krokov:

  1. kontrola vstupného tlaku 6bar aby sa roztavený kov dostatočne odfúkol,
  2. voľba režimu - často môžeme rezať, alebo drážkovať,
  3. voľba dýzy - volíme podľa hrúbky materiálu,
  4. výkon - volíme podľa krúbky materiálu,
  5. nasadíme si ochranné pomôcky, predovšetkým okuliare alebo zváraciu kuklu s tmavosťou 5 DIN,
  6. po zapnutí režeme s pevne opretými rukami.

Na čo nezabudnúť pri ručnom plazmovom rezaní? Ochranné pomôcky a príprava

Pred začatím rezania plazmou si podľa návodu k rezačke skontrolujeme pripojenie zariadenia, stav a pripojenie horáka, správnu veľkosť dýzy a vstupný tlak vzduchu, aby rezanie prebehlo bezpečne. Zistíme aj, či máme náhradné spotrebné diely, aby sa uprostred práce nestalo, že nám "odíde" dýza a my nemáme ako pokračovať. Pripravíme si pracovné prostredie, aby sme nezapálili niečo, čo nechceme. Je tiež dôležité sedieť alebo byť pevne opretý, čím minimalizujeme pohyby tela a dosiahneme kvalitnejší rez.

Pri rezaní sa chránime ochrannými pomôckami:

Pri kúpe plazmovej rezačky odporúčame nesiahať po najlacnejších modeloch, pretože cena tlačená príliš nízko si zvykne vyžiadať svoju daň v podobe častej poruchovosti, problémoch pri zháňaní spotrebných dielov alebo neposkytnutí servisu.

Ručná plazmová rezačka môže nahradiť rezanie kotúčom

Plazmové rezačky sú jednoduché na použitie a používajú sa na rýchle delenie kovov s hrúbkou do max. 30 mm. V priemysle sa CNC plazmy využívajú už dlho a svoje miesto postupne nachádzajú ručné plazmy aj v menších dielňach. Ručné rezačky sú vhodné na rezanie plazmou aj v zle dostupných miestach, čím často predčia rezanie kotúčom. Ich výhodou je predovšetkým rýchlosť a flexibilita pri rezaní rôznych tvarov. 

O tom, ako vznikol helloweensky svetlonos plazmovou rezačkou a ako sa reže tenká pásovinka aj hrubé listové pero z vagóna, sa dozviete vo videu nižšie.

Plazmou rezaný svetlonos nielen na Halloween
Plazmou rezaný svetlonos nielen na Halloween
 
   váš tím Solík
 

Rezanie plazmou - plazmová rezačka na rezanie kovu


Súvisiace produkty
Set plazmový rezací stroj Fancut 42 PFC + horák ABICut 45 + okuliare SF650AS
914,82 s DPH 762,35 bez DPH
Na objednávku - ks
Set plazmový rezací stroj Perun 40 Plasma PFC s horákom a príslušenstvom
1 285,29 s DPH 1 071,07 bez DPH
Na objednávku - ks
Plazmový rezací stroj FANCUT 101 + horák PT-100 6 m
2 892,24 s DPH 2 410,20 bez DPH
Skladom 2 ks
Tvárový ochranný štít so sklopným tienením DIN 6
94,80 s DPH 79,00 bez DPH
Na objednávku - ks
Plazmový rezací stroj SVAROG 105 PLASMA + ručný horák SVH-105 s príslušenstvom
5 265,41 s DPH 4 387,85 bez DPH
Na objednávku - ks